HomePodcastSamuel Trizuljak: Do hĺbky sa ide vždy pomocou vzťahu (Scribendi podcast #035)

Samuel Trizuljak: Do hĺbky sa ide vždy pomocou vzťahu (Scribendi podcast #035)

Autor

Dátum

Kategória

Zažil svetoznámy Cambridge a Oxford, no napriek tomu sa rozhodol ostať na Slovensku. Mysliteľ, ktorého baví byť katolíkom. Ako ostať zakorenený aj vo veterných časoch? O intelektuálnom kresťanstve, živom vzťahu s Bohom a tipoch ako využiť čas na vysokej škole naplno hovorí Samuel Trizuljak, autor knihy Na výške do hĺbky.

V podcaste si vypočujete:

• Prečo sa po štúdiu v zahraničí vrátil na Slovensko?
• Je dobré vyrastať v katolíckej bubline?
• Prečo na Slovensku katolíci lezú ľuďom na nervy?
• Akým výzvam čelil v zahraničí?

V príjemný letný podvečer nás prekvapil ruch veľkomesta. Davy fanúšikov prúdiace na futbalový štadión, zvýšená frekvencia premávky a deficit parkovacích miest. V Bratislave sa stretávame so Samuelom Trizuljakom, autorom knihy Na výške do hĺbky, ktorý je hosťom 35. epizódy podcastu Scribendi.

Samuel s rodičmi počas promócií na Oxforde. Zdroj: Archív ST

Samuelova zahraničná študijná cesta začala počas navštevovania Gymnázia Matky Alexie. Do zahraničia sa mu pomocou štipendia podarilo odísť počas dvoch záverečných rokov osemročného gymnázia. „Potom som sa dostal na Cambridge, kde som študoval bakalára 3 roky,“ pokračuje v krátkom resumé Samuel. Neskôr skúsil aj nemecký Heidelberg a nemenej známy Oxford. Spolu strávil štúdiom v zahraničí 7 rokov. Momentálne pôsobí ako doktorand na Karlovej univerzite v Prahe a vyučuje dejiny v Kolégiu Antona Neuwirtha.

Okrem hladu po kvalitnom štúdiu ho k zahraničiu priťahovala ešte jedna vec. „Pre mňa bolo veľmi zaujímavé vidieť, ako sa viera žije v rôznych krajinách,“ spomína náš hosť. Samuel hodnotí túto skúsenosť ako veľmi dôležitú a jednoznačne ju z formačného hľadiska odporúča všetkým, pretože rozširuje myseľ.

Samuel so svojou knihou Na výške do hĺbky. Zdroj: Archív ST

Kým bol Samuel na Slovensku, celý čas sa pohyboval medzi veriacimi ľuďmi. Praktizujúca rodina, kamaráti, saleziáni a cirkevné gymnázium. To všetko zhŕňa mladý doktorand ako katolícku bublinku. Samuel však celkom pochopiteľne tušil, že šíri svet nie vždy reflektuje rovnaké hodnoty, ale nemal to existenciálne prežité. „V zahraničí som sa ocitol v situácii, že tu mám niečo, čo mi bolo odmalička ponúkané ako dobré a zrazu som vôbec nevedel vysvetliť druhým, prečo mi na tom tak veľmi záleží,“ s úsmevom vysvetľuje Samuel začiatky záujmu o oblasť viery.

Slováci na Oxforde. Zdroj: Archív ST

Samuel Trizuljak je autorom knihy rád študentom ako prežiť vysokú školu naplno bez ohľadu na to, kde práve študujú. Mal však aj on niekedy pocit, že podobnú literatúru potrebuje čítať, aby nástrahy a výzvy vysokej školy zvládol? „Zo začiatku, počas 2 rokov strednej školy, mi balíček viery od rodičov stačil,“ hovorí v úvode odpovede náš hosť. Neskôr počas štúdia na univerzite Cambridge bol stále v zápale toho, že mnohým veciam rozumie alebo si to naštuduje a jeho úlohou je sprostredkovať toto poznanie iným. Z toho pramenilo mnoho aktivít, ktoré v miestnom UPC organizoval. „Posledné roky som prišiel do takého bodu, že ak máš mať z čoho rozdávať, musíš byť zakorenený a mať z čoho čerpať,“ sumarizuje Samuel Trizuljak.

S priateľmi z Kolégia Antona Neuwirtha na spoločnej púti v Levoči. Zdroj: Archív ST

Kniha Na výške do hĺbky ponúka rady veriacim študentom bez ohľadu na odbor alebo mesto, v ktorom študujú. Jednotlivé odporúčania sú rozdelené do štyroch oblastí: Komunita, modlitba, štúdium a svedectvo. Samuel píše jednoducho, používa mnoho príbehov, takže kniha sa dá s prehľadom zvládnuť cestou vlakom do školy.

Podcast Scribendi ďakuje Samuelovi za podnetný rozhovor a praje mu veľa síl do ďalšieho akademického roka.

Ohromné maličkosti Samuela Trizuljaka:

Izbové rastlinky

Knihy spomínané v podcaste:

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články