HomePodcastsr. Helena Torkošová: Počas totality sme mali krycie mená a používali šifry...

sr. Helena Torkošová: Počas totality sme mali krycie mená a používali šifry (Scribendi podcast #011)

Autor

Dátum

Kategória

Roky prenasledovania pominuli a začal nový život. Ako začať budovať od nuly? O strachu z Boha, nebojácnom postoji voči bývalému režimu a plánoch do budúcna, hovorí rehoľná sestra zo spoločenstva Maranatha Helena Torkošová.

Druhú desiatku epizód knižného podcastu Scribendi sme načali v Prešove. Metropola Šariša nás privítala vľúdnou dopravnou situáciou a tradičnými žlto-zelenými stĺpmi verejného osvetlenia. Naša cesta smerovala k františkánkam, kde sme sa stretli so sestrou Helenou Torkošovou.

Rozhovor v priateľskej atmosfére uviedla sr. Helena svedectvom o vlastnom hľadaní Boha vo svojom živote. Dar viery dostala od rodičov, no neskôr, celkom pochopiteľne, začala túžiť po pravde aj sama. V školských časoch sa jej vnímanie Boha zmenilo, stal sa z neho akýsi dozorca a rehoľná sestra začínala mať z neho strach. V tom čase sa už na základnej škole a neskôr najmä na gymnáziu otvorene tvrdilo, že Boh nie je. „Vtedy som si povedala, že nechcem takého Boha,“ spomína sr. Helena.

Sestra Helena sa často delí zo svojho prežívania s Bohom. Zdroj: FB/ Marana Tha Prešov

Našťastie rozhodnutie neprestať v živote hľadať bolo oveľa silnejšie. Zlom nastal pomerne prekvapivo počas jedného z politických školení Socialistického zväzu mládeže. „Zrazu som pocítila ako keby mi niekto položil ruku na plece a povedal mi po mene: ,Helena, vráť sa k viere svojich rodičov.`“ Hoci bola sála plná ľudí, výzvu nikto nepočul. Ľudia naokolo neboli v dosahu, aby sa mohli rehoľníčky dotknúť. Nasledovala generálna sv. spoveď na púti v Levoči a slová kňaza, ktoré sestru Helenu nesú dodnes: „Urob bodku. Začína nová veta, veľké písmeno, nový život.“

Táto skúsenosť naozaj odštartovala nový život. Živá modlitba prerástla do ešte väčšej túžby po Bohu, a tak si sr. Helena často hovorievala: „Oplatí sa, ak pár ľudí dá Bohu všetko.“ Na našom území však rehole kvôli nariadeniam režimu nemohli oficiálne prijímať nových rehoľníkov. Aj z tohto dôvodu mala rodina oprávnené obavy a kňaz jej prvotne odporúčal založenie rodiny. Boh si nakoniec našiel cestu a povolanie do duchovného stavu sa mohlo uskutočniť.

„Nemôžem Vám sľúbiť žiadnu kariéru, iba prenasledovanie,“ tak zneli slová provinciálnej predstavenej a udalosti nasledujúcich rokov to len a len potvrdili. Rehoľníci fungovali vo veľkých mestách tajne v bytoch a nikomu nemohli povedať pravdu o svojom povolaní. Používali krycie mená a rôzne šifry. „My sme tušili, že sa niečo deje, pretože v niektorých bytoch sme našli odpočúvacie zariadenia“, konštatuje františkánka. Pri príchode domov z práce často neboli veci na svojom mieste a bolo evidentné, že v byte niekto bol. Všetky snaženia režimu vyvrcholili v roku 1983. Na Kvetnú nedeľu, 27. marca, orgány ŠTB spustili akciu Vír a vykonali niekoľko razií proti františkánom v celom Česko-Slovensku. Nasledovala séria výsluchov a obvinení…

Začiatky konferencie Oheň na Slovensku. Zdroj: ohen.maranathapo.sk

Po páde režimu sa situácia uvoľnila aj v rámci obohatenia cirkvi. Vznikali malé skupinky a neskôr aj väčšie spoločenstvá. Z podobnej skupinky sa od 90. rokov formovalo spoločenstvo, ktoré dnes poznáme pod názvom Maranatha (aramejské slovo, ktoré znamená Príď pane Ježišu). Štúdium v Poľsku a vzťahy s ľuďmi rovnakého zmýšľania priniesli na Slovensko ikonickú evanjelizačnú akciu s názvom Oheň, ktorá sa v rôznych obmenách koná dodnes (najbližšie už 30.10.2021). Dôležitým prvkom pri práci s mládežou boli aj tzv. Oázy – formačné duchovné cvičenia pre mladých, ktoré fungujú aj dnes.

Spoločenstvo Maranatha v Prešove. Zdroj: FB/ Marana Tha Prešov

Napriek tomu, že služba a spoločenstvo boli dobre rozbehnuté a sr. Helena mala bezpečné zázemie prijala pozvanie a odišla na misijnú výpomoc do Kazachstanu. Z trojmesačného výjazdu sa stali takmer 3 roky skúseností živej cirkvi.

Školské sestry sv. Františka pôsobiace v Karagande. Zdroj: old.skoldkesestryosf.rehola.sk

Spoločenstvo Maranatha chystá v najbližších mesiacoch konferenciu s Damianom Steynem. Sestra Helena sa s lídrom katolíckeho charizmatického spoločenstva Cor et Lumen Christi stretla na konferencii v Poľsku a pozvala ho do Prešova. Damian je človekom neustálej modlitby a jeho srdce je naozaj blízko pri Bohu. Vedie vyučovania a prednášky na témy duchovných darov a je aj autorom knihy Obnov svoje znamenia. Ak sa chcete o konferencii dozvedieť viac, určite sledujte sociálne siete spoločenstva Maranatha.

Scribendi podcast ďakuje sestre Helene za rozhovor a praje mnoho požehnania.

Ohromné maličkosti sr. Heleny Torkošovej:

„Zmierenie“

V podcaste si ďalej vypočujete:

  • Príbeh o obrátení dvoch moslimiek
  • Čo zažila sestra Helena na konferencii s Damianom Staynem?
  • Knižné novinky z vydavateľstva Kumran v rubrike Svižne knižne

Vyrobil: Kumran.sk

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články