HomeBlogyKráčanie s Bohom - mnoho zápisníkov v jednom

Kráčanie s Bohom – mnoho zápisníkov v jednom

Autor

Dátum

Kategória

Prišla jeseň a ako sa objavujú prekrásne umelecké farebné listy na stromoch, urodili sa aj nové diáre, modlitebné denníky a zápisníky. Či už ste priaznivci diárov s predpísanými čítaniami, tešíte sa na denníky s inšpiratívnymi zamysleniami na každý deň, alebo uprednostňujete čistý zápisník, v ktorom máte voľnú ruku na svoje nápady a zápisky, medzi tohtoročnou bohatou nádielkou denníkov si každý bezpochyby nájde ten svoj. V tomto príspevku som dostala priestor predstaviť jeden špecifický modlitebný zápisník, pretože je môj. Ako ho opísať? Je to len jeden z mnohých zápisníkov, a zároveň je to mnoho zápisníkov v jednom. Teraz sa vydáme na jesennú prechádzku týmto dielkom ešte predtým, ako ho stretnete vo svojich kníhkupectvách….

Vstupnou bránou do zápisníka je jeho obálka.

Na obálke denníka je obrázok. Výjav, ktorý sa zdá byť nebezpečne dobrodružný. Osamelý stan, ktorý je jediným svetlom na zemi v okolitom tmavom lese. Najbližšie sú len hviezdy na nebi, ktorých je síce mnoho, ale zároveň sa zdajú byť tak starobylé a ďaleké, že pochybujete, či sa vám len nezdajú, a keď prídu mraky, nevidíte ich. Môžete však veriť, že tam sú, pretože ste ich toľkokrát videli. A pár mrakov skúseného dobrodruha nepopletie. Aj vy ste zvedaví, kto je v tom stane? Aj ja. Možno tam sú dvaja ľudia, jeden pozval druhého stanovať a ten druhý mal dostatok odvahy ísť na dobrodružstvo. Kráčanie s Bohom je z môjho pohľadu podobné. Ľudia v tom stane prežívajú spoločenstvo a dobrodružstvo. A možno je v tom stane len človek, ktorý má odvahu byť jediným viditeľným svetlom široko ďaleko. A ktovie, onedlho tam možno bude stáť kemp….

Ilustrácia z titulnej strany zápisníka

Modlitebný denník Kráčanie s Bohom je pre mňa veľmi osobným svedectvom. Z viac ako polovice ho totiž tvoria strany z môjho vlastného denníka, ktorý som si začala vyrábať z čistého zošitu. V denníku sú teda veci, ktoré sa mne zdali užitočné a potrebné. Keď som denník prekresľovala pre toto vydanie a s pomocou kamaráta Števa nahadzovala svoje kresby do grafického programu, vystúpila som zo svojej komfortnej zóny. Opustila som známe papiere a vodovky a viac než inokedy som pri tvorbe zápisníka využívala digitálne technológie. Robila som mnoho chýb grafika-začiatočníka, takže sa stalo, že som ho stranu po strane musela asi trikrát celý prerobiť. Keď chcete vykročiť s Bohom, tiež to môže byť krok mimo známej, komfortnej zóny. Opustíte známe „papiere, ceruzky” a hmotné veci, ktoré ste mali naučené a máte odvahu učiť sa nové veci, prijať pozvanie urobiť niečo netradičné? Keď vykročíte za Bohom, možno zanecháte staré plány a náhle ste pozvaný zmeniť smer cesty, možno vstúpia do vášho života noví ľudia, možno sa začnete v tradičných situáciách správať netradične….

Po chvíli na stranách denníka natrafíme na človeka

…pridlho sme stáli pri obálke, pokračujeme v prehliadke ďalej. Po chvíli na stranách denníka natrafíme na človeka. Je to skromný muž v jednoduchom hnedom odeve. Tvrdí, že on je iba mních, ktorý sa modlí a radí vám, aby ste sa modlili aj vy. Najmä v dni, kedy sa vaše srdce cíti osamelé. Povzbudzuje vás, aby ste sa modlili, dúfali a nebáli sa. Ponúkne sa vám, že odteraz môžete kráčať spolu. V denníku nájdete okrem neho ešte jedenásť sprievodcov, na každý mesiac jedného, ktorí sa rozhodli vo svojej dobe vykročiť za Bohom a teraz sa veľmi radi stanú vašimi sprievodcami na ceste.

Stránky môjho zápisníka slúžiace ako predloha ku Kráčaniu s Bohom

V mojom vlastnom zápisníku som si nakreslila svätého a naokolo som si písala moje obľúbené citáty od neho. Keď som si ich takto pekne zapísala, oveľa lepšie som si ich zapamätala a vedela som ich počas dňa aplikovať, hlavne pri rozhodovaní v bežných situáciách. Vrelo odporúčam, aby ste si hlava-nehlava zapisovali svoje vlastné zápisky úplne všade po denníku, nedajte sa odstrašiť tým, že je predtlačený. Dobrých citátov sa všade veľa zmestí. 

Dobrých citátov sa všade veľa zmestí

Dobrých citátov sa naozaj všade veľa zmestí. Vždy som si v zápisníkoch vyhradila špeciálne strany na citáty a myšlienky. Zašlo to až tak ďaleko, že som si založila špeciálny diár iba na citáty. Toto je dôvod, prečo je v tomto denníku tak mnoho priestoru a strán na citáty a myšlienky. Môžete si sem zapisovať citáty z Biblie, výroky inšpiratívnych ľudí, z dobrých kníh (nielen čisto duchovných, vždy sa nájde aj mnoho krásnych právd aj v starej svetskej klasike!)

Inšpirácia z môjho zápisníka

…prejdeme okolo pár citátov o modlitbe a pokračujeme ďalej. Zrazu sa nám naskytne ohromný výhľad. Naozajstná fotografia, ktorá má vysokú nadmorskú výšku a hlbokú duchovnú hĺbku. Fotky v zápisníku nie sú stiahnuté z Pinterestu ani vygooglené. Niekto musel za východu slnka vystúpať hore a nájsť nám ten správny uhol pohľadu a stlačiť spúšť. A kto stojí za foťákom? Jozue. 

Môj vlastný modlitebný denník bol vždy celý plný vystrihnutých a nalepených fotografií, ktoré som si napred vytlačila z internetu. Všetky som si starostlivo vyberala na Pintereste. Vy už strihať ani lepiť nemusíte, máte to šťastie, že sme pre vás vybrali tie najlepšie fotografie od Jozueho Živčáka. Tie fotografie sú pre mňa ako chvály v prírode. Už v minulosti som vyrábala citáty z Jozueho fotiek. Dal mi k dispozícií množstvo prekrásnych záberov hôr, lesov, kvetov a oblohy. Preto boli pre mňa teraz, keď z nich vznikol samostatný modlitebný zápisník, jasnou voľbou. Denník by bol bez nich doslova iba polovičný!

Toto nie je modlitebný diár 2022

…ako ďalej prechádzame denníkom, zaskočí nás, že sme doteraz nenarazili na žiadne dátumy, ani názvy dní či mesiacov. Toto nie je modlitebný diár 2022. Nemá dátum spotreby. Dátumy si vypisujete ručne a je na to hneď niekoľko dôvodov. Po prvé, denník chce povedať, že sa môžete rozhodnúť vykročiť za Bohom už dnes, nemusíte čakať do 1. januára ani na veľkonočnú nedeľu. Ak viete dokonca o niekom, kto sa práve obrátil a začína sa modliť, denník bez dátumov chce byť aj preňho ihneď po ruke. Denník ďalej hovorí, že aj keď sa v modlitbe stretávame s Bohom každý deň, nie každý deň musí byť v denníku zapísaný. Možno dnes je vašou modlitbou prechádzka v lese s ružencom alebo len v tichu sedíte na adorácii a denník nemusí byť s vami všade. Môžete zažiť aj deň bez zapisovania a strany vám napriek tomu nikam neujdú. Zapisovanie preskočiť môžete, dennú modlitbu však určite nevynechávajte 🙂 Samotné denné strany neobsahujú ani žiadne texty, ani kolónky, ktoré by navádzali, čo si tam zapisovať. Z môjho pohľadu je to výhoda. Každý deň tak máte priestor zapísať si čokoľvek, vždy niečo iné. 

Ja sama som nikdy nepoužívala denníky s dátumami. Jednoducho nateraz nie som ten typ. Aj keď to bolo veľmi pracné, vždy som si dátumy aj na rok dopredu perom vypísala do čistého zápisníka. Rada som si jednoducho kúpila prázdny zošit bez linajok a “postavila si zápisník od základu.” Najnovšie si už aj ten zošit šijem sama z papierov. Dovolím si dúfať, že pre niektorých z vás to bude inšpiráciou a toto bude váš posledný predpísaný modlitebný zápisník. Možno popustíte uzdu tvorivosti a fantázie. Stačí len začať a strany budú pod vašimi rukami len tak vznikať. V čistom zošite som mala priestor vytvoriť si vlastný zápisník, a keby tomu tak nebolo, istotne by podľa neho nevznikol tento Modlitebný zápisník.

Rastiem v Láske

Dvanásťkrát sa v denníku stretávame so stranou Rastiem v láske. Ak ste sa rozhodli kráčať za Bohom, TOTO JE PRVÝ KROK. Pre všetkých svätých to bol prvý krok. To láska k Bohu ich „postavila zo stoličky”. 

Hľadala som nápad na výzvu, ktorá by sa niesla celým zápisníkom. Po porade s niekoľkými priateľmi sme našli odpoveď, celkom jednoduchú a predsa tú najlepšiu. Výzva “Rastiem v Láske” odpovedá na otázku: Kde začať? Myslela som pri tom na nás, ktorí chceme kráčať za Bohom, ale nevieme, ako urobiť prvý krok. To, v čom máme skutočne napredovať, je predsa láska. A hneď tri lásky: láska k Bohu, k sebe a k druhým. Myslím si, že každý si nájde minimálne jednu oblasť, ktorá mu príde ťažšia než tie ostatné. Môžeme si spolu písať konkrétne kroky, čo presne chceme robiť pre to, aby sme v láske rástli. Kdesi som čítala, že láske sa najlepšie učíš tam, kde to nejde samo od seba, a tam, kde je to ťažké. 

Otázky

…zrazu pri prechádzke zápisníkom narazíme na prekážku. Je to prekážka na celú stranu, čo nás niekedy nepustí v živote ďalej. Tá prekážka sa volá “Otázky”. Môžete si nimi zapísať celú túto stranu. Niektoré otázky vidíme ako rozdvojku. Hľadáme správny smer, pre ktorý sa rozhodnúť. Ktorú školu si vybrať, akú prácu vziať? Kam venovať tento mesiac peniaze? No a narazíme na otázky, ktoré vyzerajú ako závora. Otázka, existenčná a bytostne dôležitá, ktorá nás nechce pustiť ďalej bez odpovede. „Prečo sa mi toto stalo? Ako môže byť Boh dobrý, keď sa deje toto? Čo mám robiť, aby som žil dobrý život? Ako veriť v silu modlitby, keď nevidím výsledky? Ako pomôcť priateľovi v jeho ťažkej situácií? ” Ako však nezostať na mieste pred otázkou a posunúť sa dopredu? Jeden spôsob je nájsť odpoveď, ktorá buď môže prísť rýchlo, alebo čakanie na ňu bude dlhšie než budete používať zápisník. Druhý je ťažší, zato cennejší spôsob: dôverovať a vykročiť ďalej, možno aj bez jasnej odpovede. Otázku si pokojne zoberte na cestu so sebou, no hľadajte a vytrvajte v kráčaní. 

Vychytávky a pomôcky

Môj vlastnovyrobený zápisník bol proste môj. Preto som si tam vždy zapisovala rôzne vychytávky a pomôcky, ktoré som sama často využívala. Takýmto štýlom sa do denníka dostala strana Počítadlo novén, tajomstvá ruženca, modlitebné úmysly a veci, za ktoré som vďačná. Obzvlášť sa mi zapáčila strana „Cenné rady druhých”, kam som si značila výroky mojej rodiny a priateľov, ktoré sa mi tak páčili, že som si ich zapísala. Niektoré nie sú ani duchovné, len vtipné. Napriek tomu po cenný výrok nemusíme niekedy chodiť na instagram, do kníh ani ku známym mysliteľom. Som si istá, že keď sa nad tým každý z nás zamyslí, spomenie si na nezabudnuteľnú vetu svojho animátora zo stretka, rehoľníkov, svojho farára, rodičov či priateľov. 

naša prechádzka po denníku sa chýli k záveru a my sa dostávame do časti, kde to vyzerá ako v modlitebnej knižke, mame pocit akoby sme prechádzali katedrálou. Na stranách nachádzame modlitby staršie než storočia, iné staršie než tisícročia. Pri prechádzke denníkom sa však kombinuje staré i nové. Na jednej strane nájdeme text tisícročia starého žalmu a o stranu ďalej nájdeme modernú pomôcku zvanú „Watchlist”, alebo po našom „zoznam  filmov, ktoré si plánujem pozrieť “. Na jednej strane nájdeme Modlitbu svätého Františka a o pár strán vedľa novodobú vychytávku “TO DO list”, alebo slovensky „zoznam úloh/snov/plánov”, kde je priložený citát nášho súčasného pápeža Františka, kde nás povzbudzuje zaplniť si túto stranu našimi snami. 

Tu našu prehliadku denníka preruším. Nemôžem vyzradiť všetko, niektoré strany necháme za oponou, aby sme vás nepripravili o prekvapenie. Pevne verím, že keď ho otvoríte, každý v ňom nájde tú svoju stranu.

Jedným z cieľov tohto denníka je vydať moje svedectvo o tom, ako som ja začala objavovať nové pohľady na modlitbu. Pár som ich objavila, no modlitba je nekonečný oceán života s Bohom. Snívam o tom, že niekto pri používaní denníka natrafí na nové veci, ktoré môže preberať s Bohom. Modlitbou môže byť prepisovanie citátov z Biblie, modlitbou môže byť spievanie a možno len počúvanie novej chválovej piesne stále dookola. Modlitbou môže byt nakrútenie filmu, ktorý zmení pohľad ľudí a prijme ich zamyslieť sa. Modlitbou môže byť výlet na horu a pohľad z výšky na zem, ktorú pre nás stvoril Boh. S Bohom sa môžeme v modlitbe radiť o tom, kto potrebuje našu prítomnosť a pozornosť, hľadať riešenie pre ťažké situácie pre našich blízkych, môžeme sa s ním radiť na dôležitých životných rozcestníkoch. Nemusíme sa hanbiť položiť mu tú najťažšiu otázku. Vzťah s Bohom rastie aj prejavmi vďačnosti. Pri kráčaní za Bohom nie sme sami. V denníku síce nájdeme sprievodcov len dvanásť, no keď sa rozhliadneme po bohatstve cirkvi, nájdeme tisíce svätých, mnohých príbehy ešte len objavujeme a čakáme na ich vyhlásenie, pretože do včerajška sa ešte prechádzali medzi nami. Modlitba je nekonečne pestrý oceán vzťahu s Bohom. Tento denník je iba kvapkou, malou prehliadkou toho, ako sa dá nad modlitbou zamyslieť. Tak vykročme spolu za Bohom. 

Mária Melicherčíková
Majka, záchranárka a tak trochu grafička, nadmerný užívateľ dobrej kávy, ktorá sa snaží sprostredkovať život s Bohom kreatívnym spôsobom.

Najčítanejšie články