HomePodcastNečakaný zlom: Mládenec, hovorím ti, vstaň! (Scribendi podcast #003)

Nečakaný zlom: Mládenec, hovorím ti, vstaň! (Scribendi podcast #003)

Autor

Dátum

Kategória

Neuveriteľný príbeh 14-ročného chlapca, ktorý bol hodinu mŕtvy a Boh mu daroval život. Príbeh nápadne pripomína novozákonné vzkriesenie Naimského mládenca, len o 2000 rokov neskôr. Nečakaný zlom je svedectvom o sile modlitby, vytrvalosti a nádeji.

Všetkých nás od nepamäti fascinovali zázraky. Čítame o nich aj vo sv. Písme. Premena vody na víno začala Ježišovo účinkovanie na pôde zázrakov a až do svojej smrti ich vykonal značné množstvo. Uzdravenie, utíšenie živlov, nakŕmenie zástupu … V očiach bežného človeka, je ale najimpozantnejším zázrak vzkriesenia, ktorý sa v celej Biblii vyskytuje len na troch miestach. Vzkriesenie Lazára, Naimského mládenca a Jairovej dcéry predznamenáva Ježivo definitívne víťazstvo nad smrťou. 

Dejú sa zázraky aj dnes? Možno ste počuli o ľuďoch, ktorí sa zázračne uzdravili z rôznych chorôb, prípadne o takých alebo onakých situáciách, keď mali ľudia akési “šťastie v nešťastí”. Príbeh Johna Smitha z USA je skutočným zázrakom a ohromujucim svedectvom sily modlitby a odhodlania pre nás všetkých.

Fotografia vznikla na jazere Sainte Louise deň pred nešťastným pádom do vody. John je na fotografii prvý sprava. Zdroj: KSDK

V januári 2015 sa 14-ročný John Smith vybral so svojimi dvoma priateľmi na zamrznuté jazero Sainte Louise v štáte Missouri, kde oslavovali víťazstvo v basketbalovom zápase. Ľad nanešťastie nebol dosť pevný a pod chlapcami sa prelomil. Jednému z nich sa podarilo dostať von z ľadovej vody, ďalší ostal vo vode, kde sa držal okraja zamrznutého jazera. John nemal toľko šťastia, dostal sa pod hladinu a uviazol niekde pod vodou. 

Telefonát sestry jedného z kamarátov na tiesňovú linku 911 odštartoval nesmiernu snahu všetkých záchranných zložiek o Johnovu záchranu. Nájsť a vytiahnuť z vody sa ho záchranárom podarilo po približne 15 minútach. John pochopiteľne nereagoval, boj o život chlapca pokračoval v nemocnici, kde sa o neho starali odborníci. Telesná teplota bola na úrovni 31°C, John nemal pulz a schyľovalo sa k najhoršiemu. Po približne 45 minútach enormnej snahy o oživenie mladíka slúžiaci lekár usúdil, že je čas, aby sa s ním rozlúčila mama. 

Chlapcov stav bol natoľko vážny, že aj po oživení mu lekári nedávali veľké šance na plnohodnotný život. Zdroj: Insta/johnasmith25

Zronená matka pristúpila k synovi a jediné, na čo sa zmohla bolo úprimné a zúfale zvolanie, aby Boh vrátil jej synovi život. John bol už hodinu z fyziologického hľadiska mŕtvy a v tento moment Boh oživil jeho srdce a chlapcovi naskočil opäť pulz. 

Neuveriteľný skutočný príbeh Johnovho vzkriesenia a následnej rekonvalescencie vyvrátil všetky prognózy modernej medicíny a ide tak najväčší podložený zázrak svojho druhu od čias Lazára. 

John opustil nemocnicu po 16 dňoch úplne zdravý. Na fotografii je s loptou, ktorú mu podpísal jeho basketbalový tím a mamou Joyce. Zdroj: Gettyimages

Boh nevykonal zázrak len v Johnovom živote, ale skrze neho sa dotkol celej rodiny a komunity v mladíkovom okolí. Pomaličky skladajúca sa mozaika odkrýva skrz Johnovo vzkriesenie príbehy ľudí v jeho okolí a utvrdzuje ich, že život je skutočne o milosrdenstve a nádeji. 

John so svojou manželkou očakávajú v decembri prírastok do rodiny. Zdroj: Insta/johnasmith25

Ohromné maličkosti Momo: 

„Dobré jedlo v dobrej spoločnosti, obloha a oblaky“

V podcaste si ďalej vypočujete:

  • Detaily a fakty z Johnovho neuveriteľného príbehu
  • Aká bola prognóza lekárov pre Johna?
  • Ako zmenil zázrak Johnovu matku?

Vyrobil Kumran.sk

Moderátori: Momo, pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články