HomePodcastMária Škovierová: Myslím, že v živote sa veľmi málo pýtame (Scribendi podcast...

Mária Škovierová: Myslím, že v živote sa veľmi málo pýtame (Scribendi podcast #026)

Autor

Dátum

Kategória

Ak tu chceme správne žiť, tak sa zamyslime, čo so smrťou, lebo každý raz zomrie. Vieme ešte, čo znamená nesloboda? O generáciách, ktoré za nás bojovali, ovocí minulosti a otázkach prítomnosti hovorí Mária Škovierová z komunity Eben Ezer.

V podcaste si vypočujete:

  • Ako prežívala rodina Márie obdobie prenasledovania?
  • Čo ju fascinuje na povolaní učiteľky?
  • Ako vznikol modlitbový dom Elaion?
  • Čo je kľúčové pri výchove mládeže?

Príjemné počasie a pozdĺžne parkovanie v jednej zo slnkom zaliatych uličiek hlavného mesta. Pred historickou budovou stretávame hostku 26. epizódy knižného podcastu Scribendi Máriu Škovierovú. Mariš, ako ju väčšina priateľov familiárne nazýva, je učiteľkou na Gymnáziu sv. Uršule v Bratislave a jedným zo stavebných kameňov komunity Eben Ezer.

„Posunúť nejako ľudí, to ma fascinuje,“ rozpráva Mariš na margo svojho učiteľského povolania, ktoré je v jej rodine často zastúpené. Mária učí telesnú výchovu a nemecký jazyk, ktorý u tínedžerov všeobecne nepatrí k najobľúbenejším predmetom. Aj z tohto dôvodu pokorne priznáva, že nie je najdôležitejšia nemčina alebo telesná, ale skôr celkovo posunúť žiakov ako ľudí.

Komunita Eben Ezer pri modlitbe. Zdroj: FB/ Komunita Eben Ezer

Starý otec Márie Škovierovej bol gréckokatolícky kňaz, ktorý na vlastnej koži zažil nevôľu režimu k otázkam viery. Podobný osud stretol aj Máriinho otca, prof. Daniela Škovieru, ktorého pre vieru udali. Obaja jej rodičia vyrastali popri Vladimírovi Juklovi, ktorý jednou z najvýznamnejších osobností tzv. podzemnej cirkvi za totalitného režimu na Slovensku. „Ja sa so svojím príbehom vnímam ako ovocie viery mojich rodičov, starých rodičov a práve týchto prenasledovaných Božích mužov a žien. Preto sme tu,“ konštatuje Mariš.

Mária si počas svojho života, celkom pochopiteľne, hľadala svoju cestu k viere. „Rodičia mi dali slobodu, v dobrom slova zmysle, nebol tam nátlak, ale totálne tam bol ich príklad,“ spomína na začiatky Mariš. Zlom nastal neskôr, keď sa ako študentka na gymnáziu spolu s 3 kamarátkami rozhodli založiť skupinku, pretože chceli s Bohom zažiť viac. Malá skupinka troch dievčat na gymnáziu bola začiatkom dnešnej komunity Eben Ezer, ktorú aktuálne tvorí približne 70 detí a rovnaký počet dospelých. Hlad po Bohu komunita Eben Ezer pretavila do služby na Gymnáziu sv. Uršule a založenie domu modlitby Elaion.

Spoločenstvo Eben Ezer počas spoločného času v lete. Zdroj: FB/ Komunita Eben Ezer

Veľkou inšpiráciou bola pre komunitu Eben Ezer aj Misty Edwards, ktorá napísala knihu O čo tu ide? „To sú otázky, naozaj takéto že, ak tu chceme správne žiť, tak sa zamyslime, že čo so smrťou, lebo všetci raz zomrieme. Pod koho pohľadom tu stojíš?“ vysvetľuje Mariš a dodáva: „Misty to tam píše veľmi jednoducho. Nemám rada duchovnú vatu, také vznešené reči, niekedy to neviem poňať. Čo veta, to veľmi pravdivá a úprimná myšlienka.“

Ak Mariš nepoznáte, mohlo by sa zdať, že žije pomerne stereotypným kontemplatívnym životom. Opak je však pravdou a Mariš má rada prírodu, pobyt vonku, šport a kultúru. Navyše podľa nej by bolo miestami až nebezpečné, ak by sme sa zavreli do svojej spokojnej duchovnej bubliny.

Podcast Scribendi ďakujem Máriš Škovierovej za rozhovor a praje veľa síl v závere školského roka.

Ohromné maličkosti Márie škovierovej:

Beh po lese a modlitba nahlas, kúpanie v ľadovom horskom potoku, stretnutie v priateľstve s otvoreným srdcom, dobrý futbal a pivko

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články