HomePodcastManželia Smataníkovci: Čítanie knihy je vzácnosť, ktorú si musíme dopriať (Scribendi podcast...

Manželia Smataníkovci: Čítanie knihy je vzácnosť, ktorú si musíme dopriať (Scribendi podcast #038)

Autor

Dátum

Kategória

Mať telefón ďaleko a knihu blízko je základ. Budujme vzťah detí ku knihám odmalička. Ako sa nestratiť vo víre informácií a zároveň si udržať kontakt so svetom? O skrotení času, návrate k čítaniu a myšlienkových getách hovoria manželia Janka a Vladko Smataníkovci zo spoločenstva Efata.

V podcaste si vypočujete:

• Ako zvládnuť prečítať 20 kníh ročne?
• Ako budovať vzťah detí ku knihám?
• Je dôležité pre kresťana čítať aj inú ako duchovnú literatúru?

Sme uprostred ničoho a okolo nás sa rozprestiera hustá tma. „Ešte touto kľukatou cestou, za hrádzou vľavo a nespevnenou cestou až na koniec,“ ubezpečuje ma Momo. Spomaľujeme. Na ceste stojí srna a za ňou cez poľnú cestu prebiehajú ďalšie dve. Po chvíli vidíme v diaľke nesmelo mihotajúce sa svetlá. Sme na mieste.

Stretávame sa s manželmi Smataníkovcami. Janka a Vladko spolu vychovávajú dvoch synov a vedú spoločenstvo Efata v Považskej Bystrici. V 38. epizóde podcastu Scribendi sme sa spolu okrem iného rozprávali o čítaní a ich vzťahu k tejto milej činnosti.

Rodina Smataníkovcov. Zdroj: fb/Vladimir Smatanik

Spoločenstvo Efata vzniklo centralizáciou menších zoskupení, ktoré pôsobili v okolo Považskej Bystrici. „Robili sme stretnutia kade-tade po farnostiach, až sme sa rozhodli urobiť jedno také veľké, ktoré malo názov Efata a bolo vo Voznici,“ spomína Vladko na začiatky. Odvtedy ubehlo takmer 12 rokov a spoločenstvo z Považskej Bystrice sa plne etablovalo na mape kresťanských spoločenstiev Slovenska.

Smataníkovci publikujú obsah aj na vlastnom blogu, ktorý je z prevažnej časti o knihách a čítaní. „Toto bol nápad môjho manžela,“ prezrádza so širokým úsmevom Janka. Manželia sa v blogu venujú hlavne knihám, čítaniu a všetkému, čo s tým súvisí. Počiatočná idea bola však úplne iná: „Pôvodná myšlienka bola, že by to mal byť rodinný blog o rodinných veciach,“ vysvetľuje Vladko a jedným dychom dodáva: „Tak to je o knihách, neviem prečo, stalo sa (smiech).“

Spoločenstvo rodín Efata z Považskej Bystrice. Zdroj: Fb/ Spoločenstvo Efata

Vladko prečíta 20 kníh ročne a publikuje rôzne recenzie a odporúčania. Janka zase prispieva z pozície matky a venuje sa témam čítania s deťmi a vzťahu ratolestí ku knihám. K tomu patria, samozrejme, hŕby kníh a plné knižnice. Manželia sa nesústreďujú len na knihy duchovné alebo vzdelávacie, ale ich čitateľské spektrum je pomerne široké, čo nám bolo v Scribendi veľmi sympatické. „Musíme trochu vedieť, čo si myslí svet, čo píše a nemusí mať každá kniha Ježiša explicitne pomenovaného, ja ho vidím aj v knihách o manažmente,“ ozrejmuje líder spoločenstva Efata.

Knihy stále viac zvádzajú boj o našu pozornosť s digitálnym svetom, ale v jednej oblasti vyhrávajú na plnej čiare. Prinášajú pokoj. „Bez ohľadu na to, že čo, čítať je dôležité pretože tam si človek skutočne oddýchne,“ zdôrazňuje Vladko. Svet digitalizácie navyše prináša množstvo informácií, ktoré na nás vytvárajú tlak a mali by sme sa ich naučiť rozumne spracovávať.

Smataníkovci sa snažia budovať vzťah detí ku knihám odmalička. Zdroj: smatanikovci.sk

„Sme ostreľovaní informáciami a niekedy je veľmi ťažké identifikovať, čo je správne a čo nie,“ pokračujú v rozprávaní Smataníkovci. Podľa manželov potrebujeme v tejto oblasti miernosť, rozvahu a byť citlivý na emócie, ktoré v nás slová vyvolávajú. „Chcel by som, aby sme my ako veriaci, boli vzorom svetu ako s tými vecami narábať, ale, bohužiaľ, nie vždy sme,“ uzatvára rozhovor Vladko.

Viac o rodine Smataníkovcov nájdete v ich rodinnom blogu smatanikovci.sk.

Scribendi podcast ďakuje manželom Smataníkovcom za otvorený rozhovor a praje im veľa času stráveného s knihami a rodinou.

Ohromné maličkosti manželov Smataníkovcov:

Janka: čas s rodinou a manželov

Vladko: počítačové hry

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články