HomeNovinkyAj ty si vyvolený... prežiť s Ježišom 40 dní

Aj ty si vyvolený… prežiť s Ježišom 40 dní

Autor

Dátum

Kategória

Koronové obdobie sa mi spája s troma módnymi hitmi: kváskovaním, otužovaním a seriálom The Chosen. Prvým dvom veciam som neprepadla a aj seriálu o Ježišovi som odolávala dosť dlho. Všetci okolo mňa ho ospevovali, ale ja som mala predsudok, že to bude nuda. Napokon som si vlani dala jeho sledovanie ako pôstne predsavzatie (viem, asi to vyznieva čudne, ale chcela som namiesto nezmyselných seriálov pozerať niečo, čo ma duchovne povzbudí :). A musím povedať, že ma dostal.

Ježiš v ňom bol presne taký, akého by som si ho predstavovala: láskavý, srdečný, usmievavý, ľudský a zároveň Boží. Okrem toho sa mi páčil aj celkom nový pohľad na život Šimona Petra, Márie Magdalény, mýtnika Matúša a farizeja Nikodéma pred ich stretnutím s Kristom a po ňom.

Kniha funguje nezávisle od seriálu

Práve týmto postavám (a niekoľkým ďalším, ktoré zažili niektorý z Ježišových zázrakov) a ich premene sa venujú zamyslenia v knihe Vyvolení, ktorej spoluautorom je aj režisér seriálu Dallas Jenkins. Ako Jenkins vysvetľuje v úvode, kniha funguje samostatne nezávisle od seriálu, takže ak ste ho nevideli, vôbec vám to pri čítaní zamyslení nebude chýbať. Cieľom nie je priviesť vás k sledovaniu seriálu, ale k tomu, aby ste sa vrátili k zdroju – k Božiemu slovu.

Kniha ponúka nový, hlbší pohľad na biblické príbehy, ktoré sme počuli už tisíckrát, a keď sa čítajú na nedeľnej sv. omši, občas „vypíname“. To bol jeden z dôvodov, prečo vznikla táto kniha a koniec koncov aj seriál. Režisér v knihe uvádza: „Videl som všetky filmy a seriály, aké sa kedy o Ježišovi natočili – a boli ich desiatky. Máloktorý ma však dojal alebo nadchol a to isté platí aj o väčšine duchovných zamyslení.“ Prekážalo mu na nich, že iba chronologicky zobrazovali jeden evanjeliový príbeh za druhým, pričom prehliadali ľudskú stránku a pozadie jednotlivých postáv. Jenkins ďalej vysvetľuje, prečo si zvolil práve tieto pochybné postavy z Ježišovho okolia, ktoré v podstate neboli nijakými hrdinami: „Budem úprimný: všetko som už počul, a predsa nie je pre mňa jednoduché priblížiť sa dokonalému Božiemu Synovi, ktorý bol bez viny. Dokážem sa však stotožniť s hriešnikmi, ktorí ho obklopovali.

Idú skutočne pod kožu

Zamyslenia na štyridsať dní sú doplnené podnetom k modlitbe, ktorý je skvelým odrazovým mostíkom pre rozhovor s Bohom, a tri otázky na sebareflexiu, ktoré idú skutočne pod kožu. Hodnotný materiál na súkromné aj skupinové štúdium evanjeliových príbehov a následnú diskusiu.

Zamyslenia sú písané veľmi sviežim jazykom a majú dĺžku „tak akurát“, takže sa výborne hodia ako podnet k rannej modlitbe. Osobne mám veľmi rada tento typ kníh, pretože dávajú môjmu modlitbovému životu určitý rámec a učia ma vytrvalosti. Najviac sa mi páčili zamyslenia v netradičnej forme rozhovoru reportéra s manželmi Zachariášom a Alžbetou a dvoma ženami, ktoré Ježiš uzdravil. Schválne, spomeniete si, aký zázrak urobil Ježiš pre ženy, ktoré oslovil „Abrahámova dcéra“ a „dcéra“?

A prečo názov Vyvolení? Nemá evokovať, že učeníci boli nejakou elitnou skupinkou vyvolených. Tými vyvolenými sme vy a ja. Boh si nás vo svojej láske vyvolil, aby sme s ním mali vzťah, milovali ho a slúžili mu v iných ľuďoch. A je len na nás, či si aj my vyvolíme jeho.

Predpredaj začíname už 8. júna. 🙂

Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články