HomeBlogyKresťania na obežnej dráhe

Kresťania na obežnej dráhe

Autor

Dátum

Kategória

Ruský youtuber Sergej Mezencev sa previnilo uškrnie a položí kozmonautovi Sergejovi Rjazneckému ďalšiu poslucháčsku otázku:

„A videli ste vo vesmíre Boha?“

Sympatického kozmonauta to zjavne neprekvapí. Táto otázka má od čias Gagarina v Rusku silnú tradíciu. S úsmevom odpovedá:

„Podobnú otázku nám položil aj pápež František, keď som bol v skupine kozmonautov u neho na návšteve vo Vatikáne. Keď sa skončila oficiálna časť, pozrel na nás a žartom sa opýtal: ‚Chlapci, vy ste tam k veliteľstvu boli bližšie. Nič neodkázal?‘“ Potom pokračuje.

„Ešte v čase Sovietskeho zväzu medzi ľuďmi koloval takýto vtip. Chirurg s kozmonautom sa hádajú: Existuje Boh alebo nie? Kozmonaut so zápalom vysvetľuje: ‚Bol som vo vesmíre a nevidel som tam Boha. Boha niet!‘ Chirurg mu na to zádumčivo odpovedá: ‚Už veľakrát som operoval mozog, ale ani jednu myšlienku som tam nestretol.‘“

„Charašo…“ trochu zarazene reaguje youtuber a položí mu v tejto situácii už takmer nevyhnutnú otázku:

„A vy ste veriaci?“

Sergej Rjazanskij s úsmevom a bez zaváhania odpovie:

„Áno.“

V tomto momente som naozaj prekvapená a priznávam, že nemálo potešená. Neočakávala som, že sa rozhovor o pohybe v beztiažovom stave, pohľadoch z vesmírnej stanice a o tom, ako sa obyčajný moskovský chlapec stal kozmonautom, tak rýchlo dostane k téme viery a už vôbec nie, že hlavný hrdina rozhovoru vydá takéto nenútené svedectvo. A tak vo mne skrsla otázka: Je to len vzácna výnimka alebo je kresťanov v tejto špeciálnej vesmírnej skupine viac? Odpovede, ktoré som našla, mi vyrazili dych, a preto som sa rozhodla o ne s vami podeliť.

Medzinárodná vesmírna stanica

Na nízkej orbite vo vzdialenosti 400 km od Zeme obieha Medzinárodná vesmírna stanica. Jej posádku tvoria veľmi precízne vybratí a pripravení muži a ženy z celého sveta. Na obežnú dráhu posiela svojich kozmonautov USA, Rusko, Kanada, Európa a Japonsko. V tomto momente nad nami prelietajú a robia spoločné pokusy títo siedmi kozmonauti.

Medzinárodná vesmírna stanica, expedícia 64, foto NASA

Veliteľ expedície Sergej Ryžikov, na obrázku sa nachádza v strede (Sergejov je medzi ruskými kozmonautmi neúrekom :), je vojnovým pilotom a inžinierom. Pred odletom na svoju prvú expedíciu poprosil lekára zodpovedného za stravu kozmonautov, aby mu vytvoril jedálniček, ktorý by spĺňal požiadavky pravoslávneho pôstu. Ako osobné predmety si so sebou zobral miniatúrne evanjelium a relikviu Serafíma Sarovského. Na otázky, ktoré tento výber osobných predmetov vyvolal, odpovedal, že ho podporila celá posádka a nevidí dôvod toto svoje osobné rozhodnutie tajiť. Tesne pred odletom prijal požehnanie od pravoslávneho kňaza a pobozkal kríž.

Victor Glover (druhý zľava) priletel ako člen posádky rakety Crew Dragon Resilience, ktorú vyrobila spoločnosť slávneho Elona Muska – SpaceX. Páči sa mi veta, ktorú povedal v rozhovore s podcasterom Arianom Fosterom na tému vzniku vesmíru: „Som kresťan a zdá sa mi úplne prirodzené sa ako kresťan zaujímať o vedu. Myslím si, že veda a viera veľmi dobre fungujú spolu.“ Má krásnu ženu a štyri dcérky a vo svojej cirkvi viedol biblické štúdium zamerané na rodiny. Keď sa začal pripravovať na cestu mimo našu planétu, uvedomoval si, že veľmi dôležitou súčasťou tejto prípravy je postarať sa, aby na ňu bola pripravená aj jeho rodina. Ako osobné predmety si so sebou zobral Bibliu a poháriky na Večeru Pánovu. Vďaka internetovému prepojeniu sa mohol pravidelne modliť so svojou rodinou na diaľku.

A tak som si povedala, že by sa ešte zišiel aj nejaký katolík a len tak zo žartu som zadala do vyhľadávanie meno tretieho kozmonauta sprava – veľmi sebavedome a veľmi americky vyzerajúceho Michaela Hopkinsa spolu so slovom catholic a skoro som spadla zo stoličky. Na svoju prvú výpravu sa chystal v roku 2013 krátko potom, ako konvertoval ku katolicizmu. Predstava, že práve v momente, keď už konečne môže prijímať Krista v eucharistii, mu to po dobu šesť mesiacov nebude umožnené, ho priviedla na nápad. Predstavil ho diakonovi a kňazovi vo svojej farnosti a získal ich plnú podporu. Spoločne predložili arcidiecéze jeho želanie zobrať si so sebou eucharistiu na vesmírnu expedíciu. Povolenie dostal. Podstúpil prípravu mimoriadneho rozdávateľa svätého prijímania a v roku 2013 vycestoval na obežnú dráhu s malou pyxidou so šiestimi hostiami, každou z nich dopredu rozdelenou na štyri časti. Keď pred štartom na Bajkonure vysvetlil, aký náklad nesie so sebou do rakety, dovolili mu zobrať si hostie bez toho, aby ich musel odovzdať na kontrolu a odváženie. Takto si mohol každú nedeľu vo svojej malej komôrke na vesmírnej stanici prečítať nedeľné čítania a prijať Krista. Hovorí o tom, ako mu bolo prijímanie oporou pred prvým aj druhým výstupom do otvoreného vesmíru.

Priatelia, tak toto práve teraz lieta nad našimi hlavami. Vesmírna stanica plná kresťanov :). A vlastne na tom nie je nič zvláštne. Vesmír sa stáva menej strašným, ak poznáme jeho Stvoriteľa. Láska k nemu nás vedie k skúmaniu stvorenia a jeho blízkosť nám dodáva odvahu vykročiť do nových priestorov, aj tých medzihviezdnych.

Titulné foto: autor Jack Fisher

Eva Štrbová
Redaktorka vydavateľstva kumran.sk

Najčítanejšie články