HomeRecenzieCesta k vykúpenej láske - ani jedno slovo mi neprišlo zbytočné

Cesta k vykúpenej láske – ani jedno slovo mi neprišlo zbytočné

Autor

Dátum

Kategória

Očakávala som knihu o knihe – autorkin prierez najdôležitejšími pasážami románu Vykúpená láska s jej jedinečným komentárom, no Francine moje očakávania znovu prekonala. Kniha síce vychádza z Vykúpenej lásky, pevne však stojí na Svätom písme, osobnej skúsenosti autorky a je zameraná na čitateľa. 

Cesta k Vykúpenej láske je pre mňa nádherným portrétom Boha Otca; taký komplexný obraz Boha, ktorý celý vychádza z Biblie, som zatiaľ v žiadnej literatúre nenašla. Vidno, že autorka nielen pozná Bibliu, ale ňou aj žije. Uverila som jej každé slovo a ani jedno mi neprišlo zbytočné (ako pri viacerých knihách, ktoré sa tvária ako formačné, no pritom autori v skutočnosti nemajú čo povedať). Žiaden balast. Pre mňa veľmi obohacujúca kniha.

Je postavená na reálnom živote autorky

Jednotlivé kapitoly sú rozdelené do šiestich blokov: odmietnutie, rezignácia, záchrana, vykúpenie, zmierenie a obnovenie. Každú časť autorka uvádza osobnou skúsenosťou, čím dodáva knihe reálnejší rozmer (nie je postavená len na osude nejakej fiktívnej postavy, ale aj na reálnom živote autorky). Každá kapitola sa začína citátom z knihy, nasleduje však autorkin komentár, v ktorom sa obracia na čitateľa, a všetky svoje myšlienky podkladá citátmi z Písma. Na konci každej kapitoly je navyše pozvanie na hlbšie precítenie a kontempláciu toho, čo bolo napísané. Kniha sa tak stáva osobnou cestou k vykúpenej láske pre čitateľa.

P. S.: A okrem toho všetkého ma zase navnadila prečítať si Vykúpenú lásku . Myslím, že to je pozitívny vedľajší efekt – kto ju ešte nečítal, bude si ju chcieť prečítať, a kto ju už čítal, bude si ju chcieť prečítať znovu.

Simona Hraňová
Volám sa Simona, ale pokojne mi hovorte Sima :). Som matkou troch chlapcov, čo pre mňa predstavuje najväčšie životné dobrodružstvo. Milujem knihy a rada sa o nich rozprávam, tak možno niektoré moje postrehy zaujmú aj vás.

Najčítanejšie články