HomeNezaradenéAby príbehy nevybledli – 5 tipov, ako sa starať o knihy

Aby príbehy nevybledli – 5 tipov, ako sa starať o knihy

Autor

Dátum

Kategória

“Nesúď knihu podľa obalu,” hovorí známa múdrosť. Obal však nie je len reprezentatívnym prvkom, ale zároveň knihu chráni a dáva jej formu. Viete, ako sa starať o knihy? Poznáte základné princípy starostlivosti o vašu knižnicu?

1. Pozor na priame slnečné lúče

Napriek tomu, že snom každého knihomoľa je mať nádherný presvetlený kútik plný kníh, správne umiestnenie knižnice je základom starostlivosti. Tak ako ani človeku, ani knihám príliš veľa slnka neprospieva. Priame slnečné lúče totiž môžu vaše knihy pekne zafarbiť. Ak ste fanúšikom historickej žltej, smelo do toho, v opačnom prípade dbajte na to, aby slnko nespálilo stránky vášho obľúbeného príbehu. Niekedy to dokonca môže dopadnúť aj viacfarebne.

Ako sa starať o knihy

2. Menej vlhka – krajšie knihy

Leto, pláž a more. K tomu dobrá kniha a idylka je na svete. Chvíľkové potešenia pri vode pre váš obľúbený román síce nemusia byť fatálne, avšak dlhodobý pobyt vo vlhkom prostredí prenesie vlny aj na citlivé stránky dobrodružných príbehov. Riziko predstavuje aj knižnica umiestnená pri “vonkajšej” stene vášho bytu, teda takej, ktorá nesusedí s inými izbami. Výkyvy teplôt a vlhkosti obvodovej steny sa tak časom môžu prejaviť na vašich vzácnych tituloch. Keď knihy potrebujete uskladniť na nejakú dobu v pivnici či na inom vlhkom mieste, určite do krabice pridajte silica gél, ktorý sťahuje vlhkosť. To však ani zďaleka nie je všetko. Prechádzame k ďalšiemu tipu, ako sa starať o knihy.

3. Prach je večný nepriateľ

Piesok z teplých pláží dá našim knižkám určite zabrať, netreba však zabúdať ani na boj s “prachom domácim”. Chrániť knihy pred týmto neprajníkom sa dá rôznymi spôsobmi. Mnohé vydavateľstvá nám svoje výtlačky ponúkajú v originálnych prebaloch, ktoré určite neodstraňujte. Knižnú ochranu si môžete, samozrejme, vyrobiť aj sami, napríklad z novín. Pravdou je, že prach najčastejšie sadá na tie najnižšie položené miesta, preto sú najviac ohrozené knihy na spodných policiach vašej knižnice.

4. Aby nechýbalo z každého rožku trošku

Veľa kníh – málo miesta. Tak to už často býva. Ak však chcete vaše knihy zachovať nepoškodené, určite odporúčame nejaké to voľné miestečko ešte nájsť. Ak sa totiž v knižnici či nejakej zásuvke na seba príliš tlačia, vedia si pekne ublížiť. Aby ste predišli poškodeniu chrbta knihy, ukladajte svoje tituly vedľa seba vertikálne. Pre knihy v mäkkej väzbe to platí dvojnásobne. A teraz už prechádzame k poslednému tipu, ako sa starať o knihy.

5. Bez záložky to nepôjde

Milovníci kníh sú často aj milovníkmi rôznorodých záložiek. Niekedy však nastane chvíľa, keď žiadnu nemáte poruke. V týchto momentoch je skvelé byť tvorivý a miesto záložky použiť bežný papier, pokladničný blok, obálku či papierovú vreckovku (nepoužitú 🙂 ). Zahýnanie rožkov strán či pokladanie otvorenej knihy chrbtom hore výrazne ničí váš rozčítaný kúsok. Môže to skončiť aj tým najhorším – vypadnutými a stratenými stránkami.

Na záver však dodávame, že žiaden organický materiál nevydrží večne, preto vašim knihám aj tak najviac pristane, keď budú vo vašich rukách. Najlepším spôsobom, ako príbehy zachovať večne, je ich čítať a ďalej posúvať.

Zdroj titulnej fotky článku: Cozy lively home

Monika Bendíková
Monika Bendíková
Nová kreatívna krv v Kumrane, ktorá sa nebojí nových výziev a príležitostí. Čerstvá manželka, ktorá rada prekonáva svoje limity v prírode, ale nepohrdne ani pokojným večerom pri filme či dobrej knihe.

Najčítanejšie články