HomeNovinkyŽasnúť ako dieťa

Žasnúť ako dieťa

Autor

Dátum

Kategória

Pre všetky zvedavé deti a ich rodičov máme skvelú správu: Louie Giglio napísal tretí diel obľúbených zamyslení o Bohu a vede s názvom Zázraky stvorenia!

Opäť sa dozviete mnoho nečakaných faktov o vesmíre a technike, Zemi, zvieratách a ľudskom tele. Vedeli ste napríklad, že existujú ohnivé tornáda, slon, ktorý rozpráva a rastlina, čo sa hýbe na hudbu? Alebo že zavináč (@) sa v holandčine volá „opičí chvostík“?

Zázraky stvorenia

Ak sa pri čítaní predošlých dielov aj vaše deti tešili na „perličku“ na záver („Úžasné“ a „Žasni“), teraz ich čaká „Div divúci“. Novinkou je, že túto rubriku občas strieda výzva „Pošli to ďalej“, v ktorej autor pozýva deti urobiť praktický krok smerom k iným ľuďom. Vykročiť z komfortnej zóny a svojím jednoduchým spôsobom prejaviť iným lásku a záujem. Alebo skúmať okolie, hľadať zázraky stvorenia v prírode. Je to jedinečná príležitosť vydať sa s deťmi na dobrodružnú výpravu do záhrady, mestského parku alebo do lesa. Som presvedčená, že to obohatí nielen deti, ale aj rodičov, pretože všetci sa potrebujeme naučiť opäť žasnúť nad zázrakmi stvorenia tak, ako dokážu žasnúť deti.

Žiadne nudné poučky

Myslím si, že tento rozmer úžasu mnohokrát chýba na hodinách prírodovedy, fyziky či chémie. Asi si aj vy spomínate na svoje školské časy a výklady učiva, ktoré fascinujúce prírodné javy často redukovali na nudné poučky, „drvenie sa“ chemických značiek a fyzikálnych vzorcov. Pri viacerých kapitolách som si v duchu hovorila: Prečo nás to v škole neučili takto? Prečo nám nehovorili takéto zaujímavosti?

Veľmi oceňujem, že autor reaguje na tému, ktorá bude v budúcnosti (a už ňou aj v podstate je) pre ľudstvo jednou z najkľúčovejších – ochrane životného prostredia. Malým čitateľom ukazuje krehkú rovnováhu prírody a vštepuje im, nech ju svojím správaním nenarušujú.

Vzbudzuje detskú zvedavosť

Musím sa priznať, že preklad tejto knihy mi trval nezvyčajne dlho. Nielen preto, lebo som sa natrápila, kým som našla slovenské názvy niektorých rastlín a živočíchov (a niektoré som ani nenašla), ale aj preto, lebo som si o každom jave „gúglila“ čosi naviac. A tak sa mi stalo, že som si zrazu uvedomila, že už pol hodiny sledujem videá o lietajúcich hadoch a fascinujúce fotky Oka Sahary. Informácie v knihe sú iba akýmsi úvodom do jednotlivých tém a priam vzbudzujú zvedavosť zahĺbiť sa do nich viac. Využite túto možnosť a pátrajte s deťmi po ďalších podrobnostiach. Fotky a videá, ku ktorým sa na internete dostanete naozaj jednoducho, vám vyrazia dych.

Napadol mi ešte ďalší bonus spoločného čítania tejto knihy s deťmi. Dvoj-trojvetové duchovné zamyslenia obsiahnuté v každej kapitole nie sú určené iba deťom. Môžu byť podnetom aj pre dospelých na večerné zamyslenie, spytovanie svedomia alebo povzbudenie, že Boh, ktorý stvoril celý vesmír a všetky jeho zázraky, pamätá na každého z nás a nekonečne nás miluje!

Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články