HomePodcastMartin Dubjel: Najväčšie dobrodružstvo je v malých veciach (Scribendi podcast #019)

Martin Dubjel: Najväčšie dobrodružstvo je v malých veciach (Scribendi podcast #019)

Autor

Dátum

Kategória

Riaditeľ, ktorý slúži iným. Tímový hráč, ktorý je presvedčený, že vernosť v malom je kľúčová. O odvahe prijať drobné výzvy, neustálej potrebe kníh a napínavom vzniku značky Kumran hovorí s pokorou jej šéf Martin Dubjel.

V podcaste si vypočujete:

  • Prečo ľudia stále potrebujú knihy?
  • Aká myšlienka stála za nápadom na eshop Kumran.sk?
  • Čo najviac formovalo šéfa Kumranu Martina Dubjela?

Napriek pomerne chorobnému obdobiu roka sa nám podarilo získať vzácneho hosťa do ďalšej epizódy podcastu Scribendi. Martin Dubjel je jedným zo šéfov Kumranu, okrem iného sa venuje mládeži a neodmietne ani misijný program. Možno sa to všetko zdá ako idylka, ale ako v skutočnosti vznikol eshop Kumran?

„Vzniklo to dosť tak spontánne. Chalani, s ktorými som do toho išiel mali nejaké programátorské skúsenosti, ja som mal skúsenosť s predajom kníh vo vydavateľstve Slovo medzi nami,“ spomína na začiatky Martin. Prvotná idea prišla s otázkou od jeho bratranca, ktorý sa pýtal, prečo sa knihy nedajú kupovať aj v kostole po omši. Otázka spustila sieť reakcií a za 3 mesiace vznikol eshop Kumran.

Predvianočný tím Kumranu v roku 2021. Zdroj: FB/Kumran.sk

Aké bolo zakladať eshop v čase, keď internet nebol natoľko prístupný ako dnes? „Práve preto to bolo celkom ľahké, že to bolo pred 16 rokmi. Dnes, keď si uvedomím, čo všetko obnáša chod eshopu … Vtedy to bola taká hra. Nestálo to takmer žiadne peniaze, len čas,“ približuje Martin.

Martin Dubjel sa nestal tým kým je teraz len tak. Tak ako každý z nás, aj on má za sebou, samozrejme, cestu. „Taký najdôležitejší moment bol asi kdesi na strednej škole, keď som zažil stretnutie so živým Bohom“, hovorí šéf Kumranu. Ďalšími formujúcimi piliermi sú spoločenstvo a misijná škola, ktorá vyústila do 4-mesačného pobytu v Kazachstane. Aj vďaka tomu sa dnes venuje mladým v spoločenstve Rieka Života, ktorým chce odovzdať to, čo dostal aj on. Okrem iného v ňom horí túžba po službe mužom. So spoločenstvom tento rok organizovali nultý ročník formácie Johna Eldredgea pod názvom Bootcamp.

Partia mladých, ktorým sa Martin so svojím tímom venuje nielen počas leta, ale aj počas roka. Zdroj: FB/Rieka Života Podolínec

Život nie je len rozprávka a skôr či neskôr sa dostavia aj ťažkosti. „Uvedomil som si, keď decká prichádzali na svet. Zo začiatku som žil z mladíckeho nadšenia, ale postupne som začal chradnúť. Nestíhal som sa modliť. Došlo mi aj cez svedectvo iných ľudí, že dennodenná modlitba, vernosť v malom, je veľmi dôležitá,“ priznáva Martin.

Martin na formačnom programe BOOTCAMP. Foto: Ján Kuruc

Momentálne si Martin prechádza programom Exodus 90. Ide o 90 dňový program prípravy na Veľkú noc pre mužov, ktorý stojí na 3 pilieroch: modlitba, askéza a bratstvo. V skratke ide o cestu ku slobode z vlastných nebadaných otroctiev ako napr. televízia, mobil, internet, práca …

Scribendi podcast ďakuje Martinovi za rozhovor a praje veľa pracovných úspechov.

Ohromné maličkosti Martina Dubjela:

Pobyt v prírode za akéhokoľvek počasia 🙂

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články