HomeBlogyToto je pecka!

Toto je pecka!

Autor

Dátum

Kategória

„Bola by to pecka, keby bola v slovenčine.“ Napísala mi o knihe Najväčší Dar do četu minulý rok pred Vianocami kamarátka Janka.  

Pred pár rokmi zachránila môj Advent

Nemusela ma presviedčať, jej vydanie sme už zvažovali, pretože aj ja mám s touto nádhernou knihou osobnú skúsenosť. Pred pár rokmi totiž zachránila môj Advent. A to je nemalá vec. Je pre mňa ľahké Advent premeškať, stratiť ho z očí a na jeho konci si spomenúť, ako veľmi ho mám rada. Existujú na to legitímne dôvody. December je požadovačný mesiac a už len splniť všetko, čo si odo mňa žiada, je mohutný výkon. Nechcem preháňat, ale tak to na našej strane skvelého internetového obchodu naozaj je. A teším sa z toho, veď váš záujem je naším ocenením, ale Advent potrebujem, a preto už niekoľko rokov hľadám pred jeho začiatkom pomoc. Je to jediné obdobie roka, keď pokorne siaham po každodenných zamysleniach, cítim, že potrebujem pomocnú ruku sestry alebo brata, ktorí ma prevedú cez predvianočný stres a svojimi slovami zachytia moje akcelerované myšlienky, stiahnu ich do hĺbky a presmerujú na podstatné. 

Zakotvila krehkú vianočnú romantiku pevne do pravdy

Ann si dala námahu a urobila veľa práce za nás a pre nás. Očistila Vianoce od marketingových nánosov a gýču a zároveň sa moralisticky nevzdala ničoho, čo je na Vianociach naozaj krásne. Ani hodvábnych dotykov snehových vločiek, ani nežných plamienkov, ktoré napĺňajú nádejou sychravý súmrak. Zakotvila však krehkú vianočnú romantiku pevne do pravdy a tým ju zachránila pred rozkladom, ktorý jej už pár chvíľ po rozdaní darčekov prisudzuje svet. Tenkou pevnou striebornou niťou pospájala biblické udalosti a roztrúsené kúsky mojej duše a nasmerovala ich na najhlbšie tajomstvo Vianoc, na Ježiša.

Priniesla niečo nové

Táto kniha mi pred pár rokmi priniesla niečo nové. Neboli to nové pravdy ani nové originálne myšlienky, ale rozšírený zorný uhol pohľadu. Na dvadsaťtri dní presmerovala môj zrak od sladko dojímavého obrázku Dieťatka v jasliach na celú históriu a celý svet. Previedla ma príbehmi minulosti, hlbokými túžbami a bojmi ľudí všetkých čias a očakávaním chudobných tohto sveta, aby som potom na dvadsiaty štvrtý deň mohla Chlapčeka v jasliach uvidieť celkom inými očami. Dala mi zažiť, že Vianoce sú veľkým tajomstvom, do ktorého vstupujem, a nie pár naleštených chvíľ, ktoré krvopotne vyrábam, a Dieťa, ktoré túžime sýtiť, hriať a chrániť, je otvorenou náručou mocného Boha, ktorý, ak sa mu s dôverou odovzdáme, bude sýtiť, hriať a chrániť nás.

.

Eva Štrbová
Redaktorka vydavateľstva kumran.sk

Najčítanejšie články