HomeBlogyOdkiaľ sa vzal námet na obálku novej Riversovky?

Odkiaľ sa vzal námet na obálku novej Riversovky?

Autor

Dátum

Kategória

Boh vždy spája ľudí v čase núdze a ja som pri práci nad týmto románom potrebovala konzultácie so skutočným autorom umeleckých grafitov. Raz sme potrebovali vymaľovať dom a medzi remeselníkmi bol aj muž, ktorý ako dospievajúci chlapec pracoval pre pouličný gang ako tagger. Preňho boli grafity iba prechodnou fázou v živote, a ja som hľadala niekoho, kto ich povýšil na umeleckú formu.

Cez moju webovú stránku ma skontaktoval istý manželský pár z Monterey s otázkou, či som ochotná stretnúť sa so skupinou študentov z Českej republiky, z ktorých mnohí čítajú moje knihy. S manželom sme súhlasili a zorganizovali sme spoločný víkend. Hostiteľmi stretnutia boli manželia Wongovci. Keď sa ma študenti opýtali, na čom teraz pracujem, stručne som im opísala hlavnú myšlienku tohto románu. Už sme odchádzali, keď Wongovci spomenuli, že v San Franciscu majú priateľa Camerona Moberga, ktorý sa venuje street artu a je kresťan.

Okamžite som mu napísala. Bol by pán Moberg ochotný odpovedať na niekoľko otázok? Cameron súhlasil. Vyhľadala som si na internete jeho práce a bola som ohromená. Čím viac som sa o tomto mladom mužovi dozvedala, tým viac sa zdalo, že žije život môjho hlavného hrdinu. Obrázky som poslala do vydavateľstva Tyndale a Cameron si tam okamžite získal priaznivcov. Kontaktovali ho, či by mohli jednu z jeho prác použiť na obálku môjho románu, v čo som v kútiku srdca dúfala.

Žiaľ, Cameron zakrátko odcestoval robiť nejaký projekt do Austrálie a nestačili sme sa zoznámiť osobne, než som finálny rukopis odovzdala redakcii. No k stretnutiu napokon predsa len došlo – s Rickom sme pozvali Camerona a jeho rodinu na piknik. Keď som otvorila dvere, bolo to, akoby som tú rodinu poznala odjakživa. Myslím, že je to tak vždy, keď sa stretnú bratia a sestry v Kristovi, je jedno, či pochádzajú z tej istej štvrte, alebo z opačného konca sveta. Hneď sa medzi nami vytvorilo puto. Spája nás Ježiš. Sme jedna rodina.

Bol horúci deň. Jedli sme hotdogy, melón a pozorovali Cameronove a Crystaline dvojičky šantiace vo vode. My starší sme sedeli v tieni a zhovárali sa. Tém bolo viac než dosť a ja som cítila, že Pán je medzi nami. Keď Cameron navrhol, aby sme s manželom prišli k nim, že nás zasvätí do techniky grafitov, hneď som súhlasila. Nevedela som sa dočkať chvíle, keď dostanem do rúk farby a príležitosť experimentovať.

Francine Riversová

Cameronove práce nájdete online na adrese www.camer1.com.

Najčítanejšie články