HomeNovinkyS Bohom sa po každej tme rozvidnie

S Bohom sa po každej tme rozvidnie

Autor

Dátum

Kategória

Na letné čítanie vám vydavateľstvo Kumran prináša tretí diel kanadskej série priekopníčky kresťanských románov Janette Okeovej s názvom Keď sa rozvidnie. Hlavnými hrdinami príbehu, ktorý sa odohráva na začiatku prvej svetovej vojny v osade na riedko osídlenom severe Kanady, je sympatický manželský pár – učiteľka Elizabeth a príslušník jazdnej polície Wynn.

Mala som pocit, akoby som si čítala listy od dávnej priateľky

Nepatrím medzi milovníčky romantických románov, ale táto Okeová sa mi veľmi páčila. Možno práve preto, lebo ústrednou témou tejto útlej knihy nie je romantická zápletka, ale cesta dozrievania hlavnej hrdinky. Okeovej rozprávačský štýl je síce veľmi jednoduchý, no práve vďaka nemu získava román akúsi dôvernú atmosféru medzi hlavnou postavou a čitateľom. Mala som pocit, akoby som si čítala listy od dávnej priateľky. Čo ma však najviac chytilo za srdce boli Elizabethine vnútorné zápasy, ktoré boli popísané veľmi prirodzene, autenticky. Páčilo sa mi sledovať, ako sa pod vplyvom okolností a nečakaných sklamaní mení, ako dovoľuje Bohu, aby na nej pracoval. Automaticky som sa s ňou stotožnila a premýšľala nad tým, ako by som sa v podobných bolestivých situáciách zachovala ja.

Pripravte sa na prekvapivé vyvrcholenie

Ak ste si doteraz pamätali, že Okeovej romány sú ako pomaly plynúca rieka, pripravte sa na prekvapivé vyvrcholenie, ktoré vás zaručene šokuje a možno aj rozplače. Elizabeth sa ocitá v totálnej tme beznádeje a depresie. A práve v tej bezútešnej prázdnote zažíva „rozvidnenie“, keď dovolí Bohu, aby nanovo vstúpil do jej srdca, keď si uvedomí, že jej prázdnotu nezaplní nič a nikto okrem Boha.

Pri prekladaní záverečných kapitol som si hovorila, že je to ako kniha Peta Greiga Keď Boh mlčí v praxi. V ušiach mi pritom zneli slová jednej piesne od Titmothy, kde sa spieva: „Ak mi niečo chýba, si to ty.“ Áno, na vypočutie niektorých modlitieb a naplnenie Božích prisľúbení musíme niekedy čakať veľmi dlho a odpovede možno dostaneme až v nebi. Táto cesta však nikdy nie je márna, pretože Boh nás počas nej priťahuje bližšie k sebe, pracuje na našich srdciach a robí nás podobnejšími svojmu Synovi.

Odporúčam všetkým, ktorí potrebujú počuť povzbudivé slová

Túto knihu odporúčam všetkým, ktorí majú pocit, že sa život neodvíja podľa ich predstáv a potrebujú počuť povzbudivé slová nádeje, že to všetko nie je márne. Z Elizabethinho a Wynnovho príbehu si môžu vziať, že naplnenie a spokojnosť možno nájsť jedine v Bohu a v spoľahnutí sa na jeho dobrotu. S Bohom sa po každej tme raz rozvidnie.

Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články