HomePodcastAnna Matejová: Seriál The Chosen je jeden veľký zázrak (Scribendi podcast #032)

Anna Matejová: Seriál The Chosen je jeden veľký zázrak (Scribendi podcast #032)

Autor

Dátum

Kategória

Študovala v Hollywoode, ale napokon sa svojho hereckého sna vzdala. Dnes je líderkou tímu, ktorý pripravuje slovenské titulky do seriálu The Chosen. Pripravuje nás naša minulosť na nové výzvy? O exkluzivitách zo seriálu a nástrahách šoubiznisu hovorí herečka a prekladateľka seriálu The Chosen Anna Matejová.

V podcaste si vypočujete:

• Ako sa dostala k tvorcom seriálu The Chosen?
• Koľko sérii je ešte v pláne natočiť?
• Čo inšpirovalo režiséra Dallasa Jenkinsa k tvorbe seriálu?
• Akým jazykovým komplikáciám musela Anna Matejová čeliť pri tvorbe tituliek?

V neznesiteľne horúci deň sa našim útočiskom stala útulná kaviareň v centre Zvolena. Práve v nej sme sa stretli s ďalším hosťom knižného podcastu Scribendi. Anna Matejová je líderka tímu, ktorý sa stará o slovenské titulky k fenomenálnemu seriálu The Chosen a je v kontakte priamo s jeho tvorcami.

Seriál The Chosen (Vyvolení) mapuje život a účinkovanie Ježiša Nazaretského. Zároveň hovoríme o najväčšom crowdfundingovom (fungujúcom na základe prispievateľov) mediálnom projekte na svete. Ako vznikal projekt The Chosen? „Dallas Jenkins bol režisér, ktorý mal sen ísť do Hollywoodu a preraziť tam,“ uvádza Anna. Nakoniec sa mu to podarilo, získal peniaze od producentov a natočil film v centre celého filmového priemyslu. „Bol to prepadák,“ pokračuje Anna a dodáva: „Ak v Hollywoode zlyháte ste na čiernej listine a dovidenia.“

Jeho sen sa rozplynul a zdal sa nenávratne preč. Spoločenstvo ho poprosilo, aby natočil krátky film, len pre ich potrebu. Vznikol film The Shepherd (Pastier), ktorý jeho priatelia ponúkli produkčným spoločnostiam. Štúdio VidAngel zariskovalo a natočilo prvú epizódu, ktorá napokon rozbehla masívnu kampaň a následnú produkciu ďalších epizód. The Shepherd (Pastier) sa stal napokon nultou epizódou celého seriálu The Chosen.

Podobný príbeh má za sebou aj samotná Anna. Odmalička túžila byť herečkou, šla za svojim snom a študovala dokonca v Hollywoode. „Môj život bol v mojej hlave úplne nalinajkovaný, ale stalo sa niečo, s čím som nerátala. Uverila som v Boha,“ spomína Anna. Na čas skončila s herectvom a jej láska k filmu sa zdala nenaplnenou. Nakoniec sa však neuveriteľným spôsobom dostala ku projektu, ktorý je celosvetovo známy a svojej práci odvážne hovorí ako o splnenom sne.

Anna spolupracovala aj s vydavateľstvom Kumran, ktoré na motívy filmu vydalo knihu zamyslení s rovnomenným názvom Vyvolení – 40 dní s Ježišom. Anna sa postarala o to, aby bola kniha naozaj čo najviac autentická a nájdete v nej aj zamyslenia režiséra Dallasa Jenkinsa a jeho manželky.

Podcast Scribendi ďakuje Anne Matejovej za príjemne strávený čas a podnetný spoločný rozhovor a praje Anne veľa entuziazmu do ďalších aktivít.

Ak by ste chceli aj vy podporiť tvorbu seriálu, môžete tak urobiť na tomto odkaze, kde si ho zároveň viete aj zadarmo pozrieť so slovenskými titulkami vďaka Anne Matejovej a jej tímu.

Ohromné maličkosti Anny Matejovej:

Film, čas strávený s rodinou a Izrael

Knihy spomínané v podcaste:

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články