HomePodcastMarián Lipovský: Tejto generácii nestačí len tak hocičo (Scribendi podcast #031)

Marián Lipovský: Tejto generácii nestačí len tak hocičo (Scribendi podcast #031)

Autor

Dátum

Kategória

Každý z nás je použiteľný pre Božie kráľovstvo a nemusí byť rečník alebo hudobník. Som dôležitý, aj keď som len úplne obyčajný človek? O prevratných objavoch, roztrúsených služobníkoch a malých momentoch obrátenia hovorí Marián Lipovský.

V podcaste si vypočujete:

• Sú pre Boha dôležití len ľudia alebo aj mestá?
• Čo zmenilo Mariánov pohľad na službu iným?
• Potrebujeme špeciálne školenia, ak chceme meniť svoje okolie?
• Prečo je kniha Roztrúsení služobníci kľúčová pre zmenu v cirkvi a v spoločnosti?

Miesto mimo dosahu signálu dýchajúce pokojom a obklopené stromami. Práve tu sme otvorili štvrtú desiatku epizód knižného podcastu Scribendi. Našim hosťom bol Marián Lipovský, manžel, otec a líder kapely Timothy, s ktorým sme sa stretli v Kráľovej Lehote.

„Je to ako skupinka, z ktorej nikto nemôže utiecť, lebo auto je zamknuté a ide,“ hovorí v úvode Marián na tému rozmrazenia protipandemických opatrení a opätovného spoločného cestovania na koncerty s kapelou. Mnohým ľuďom pandémia pomohla zastaviť, pre iných bola pravým opakom. „Pomohlo mi to trochu v hlave zastaviť veci,“ pokračuje náš hosť. Jedným dychom však dodáva, že aj im narobila pandémia mnoho starostí predovšetkým v oblasti fungovania služby a ich školy, ktorú poznáme pod skratkou TWC.

Členovia kapely Timothy si nie sú blízki iba profesionálne, ale aj ľudsky Zdroj: FB/Marián Lipovský

Mariána poznáme z pódií, ale jeho cesta a forma služby sa, samozrejme, vyvíjala. „V tej dobe to bolo také, že zober svoj kríž, nasleduj Krista, zabudni na seba,“ hovorí Marián a dodáva, že všetko to je pochopiteľne pravda, lebo sa to píše v Božom slove. „Na druhej strane, ak som prázdny a vyžmýkaný, tak zo mňa nič nevyjde,“ pokračuje Marián. Musíme sa starať aj o seba, aby sme mali, čo dávať. Mať čas s Bohom, regenerovať, inšpirovať sa a podobne.

Marián so svojou manželkou Ľudkou strávili sabatický rok v zahraničí Zdroj: FB/Marián Lipovský

Služba Timothy je sústredená najmä na Slovensku a v Čechách. „Nás volajú baranidlo,“ žartuje Marián Lipovský. Ich povolaním je otvárať dvere pre nové veci. „Máme túžbu pomôcť kresťanom v meste vidieť, že Pán Boh nerozmýšľa len o ich spoločenstve, ale aj o meste a ľuďoch okolo nich,“ pokračuje náš hosť. Týka sa to všetkých ľudí v meste, inštitúcii, škôl a nemocníc. Náš život sa totiž neodohráva len za múrmi kostolov, ale hlavne medzi ľuďmi, ktorí sú vzácni Bohu, a v meste, o ktorom vždy Pán Boh rozmýšľa vo veľkom.

K tejto problematike vydalo Timothy sound aj knihu s názvom Roztrúsení služobníci. „Mám nejaký taký obraz toho, ako keby nás Pán Boh tak sypal na koláč ako posýpku a ona padá a zasype celý koláč na platni. Aj roztrúsení služobníci sú takýto. Sú všade a žijú medzi ľuďmi,“ vysvetľuje líder Timothy.

Jedným z hlavných projektov kapely Timothy je Timothy Worship School Zdroj: FB/Timothy Worship Centrum

Zoskupenie Timothy sa snaží na túto tému reagovať návštevou miest a tzv. Premenou Tour. „Väčšinou chodíme do tých menších miest, juh a východ Slovenska, kde nikto veľmi nechodí, ale my sme si povedali, že aj takéto mestá potrebujú mať nádej a vidieť, čo má pre nich pripravené Boh,“ hovorí v úvode Marián. Spoločne s vedúcimi, farármi a kazateľmi sa spolu modlia za mesto a jednotlivé konkrétne oblasti: mládež, školstvo, zdravotníctvo… Nejde len o duchovnú oblasť, ale ide o to, aby kvalita života bola na vyššej úrovni. Ľudia z tímu chodia po meste a prihovárajú sa za ľudí. „Túžba je, aby mestá zažili, že Pán Boh ich miluje a ľudia v meste pocítili, že nie sú sami a zabudnutí,“ pokračuje náš hosť a dodáva: „Možno sa to zdá ako keby sme mali ružové okuliare alebo prežívali fatamorgány, ale kto má priniesť do spoločnosti zmenu, ak nie kresťania?“ Do služby v mestách sú zapojení aj študenti zo školy, ktorú spoluorganizuje Timothy a poznáme ju pod názvom TWC.

Scribendi podcast ďakuje Mariánovi Lipovskému za čas strávený spolu, povzbudenia a všetky myšlienky, s ktorými sa s nami podelil.

Ak vás zaujala služba kolektívu Timothy, viac môžete zistiť na http://timothy.sk

Ohromné maličkosti Mariána Lipovského:

Pozorovanie stromov a ich štruktúr, čas strávený spolu s rodinou za stolom s dobrým jedlom a rozhovormi

Knihy spomínané v podcaste:

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články