HomeBlogyOtázky a odpovede s Rachelle Dekkerovou

Otázky a odpovede s Rachelle Dekkerovou

Autor

Dátum

Kategória

Najstaršiu dcéru bestsellerového autora New York Times Teda Dekkera, Rachel Dekkerovú, inšpirovalo objavovanie pravdy prostredníctvom rozprávania príbehov už v detstve. Vyštudovala masmediálnu komunikáciu a niekoľko rokov pôsobila v marketingu, robila nábory v korporácií, až kým nezačala písať na plný úväzok. Žije v americkom mestečku Nashville s manželom Danielom a s rozmaznanou mačkou Blair.

Uveď nás do Návratu. Čo sa stalo po poslednej scéne v románe Povolanie?

Takže je to takmer dvadsať rokov a svet sa zmenil. Nechcem toho prezradiť priveľa, ak niekto ešte nečítal prvé dve časti, takže poviem iba, že svet je iný a oveľa nebezpečnejší ako bol. Ale niečo pod povrchom vrie, prichádza zmena a ľudia to cítia.

Akými témami si sa v tejto knihy zaoberala?

Identitou. Je to niečo, čo neustále skúmam. Iné to nie je ani v Návrate. No v tomto románe sa naozaj vážne venujem odpusteniu a ako súvisí s cestou k objaveniu nášho pravého ja.

Ako sa počas celej série vyvinuli postavy Carrington a Remka?

Spoznávame ich ako pubertiakov na prahu dospelosti a v trojke sú už v strednom veku. Takže s nimi prejdeme hodný kus života. Dospeli a zmenili sa, tak ako ľudia zvyknú, a dokonca aj v tomto treťom románe sa snažia spomenúť si na svoju pravú identitu. Verím tomu, že život nás vždy skúša, ukazuje nám na rôzne cesty k láske, ich rast to odzrkadľuje. 

Román Návrat sa sústreďuje na Carringtoninu a Remkovu dcéru Elisu. Povedz nám aká je Elise, ako sa v knihe vyvíja. 

Na začiatku knihy vidíme Elisu na poriadne ponurom mieste. Vyrastá bez rodičov veriac tomu, že ju opustili, aby neskôr zistila, že celý svet bol pred ňou doteraz uzatvorený. Jej cestu by sme mohli rozdeliť na dve časti. V prvej sa učí, kým naozaj je a v druhej ako prežiť. Túto cestu absolvujeme všetci a práve preto sa s ňou vieme stotožniť. 

V knihe hovoríš o sile viery. Aký je účel viery a prečo má v živote ľudí tak dôležité miesto?

Veriť a mať vieru je všetkým. My sami si tvorím vlastnú realitu. Súdime budúcnosť na základe minulosti, a na základe viery si vytvárame aj presvedčenia o sebe, o tom, čo dokážeme. Predstavte si, že by ste skutočne uverili tomu, že ste nesmrteľnými synmi a dcérami Stvoriteľa. Akoby potom vyzeral svet? Úplne inak. Keby sme mali vieru, že sme tými, kým nás Boží otec nazýva, svet by bol úplne inakší.

Aaron je pomerne tajuplnou postavou. Čo predstavuje? Aký je to duchovný vodca?

Toto by som rada nechala otvorené. Viem, že to nie to, čo ste chceli počuť, ale chcem, aby sa čitateľ sám rozhodol, čo pre nich znamená. Pre mňa je vedúcim svetlom, možno anjelom, predstaviteľom ducha, ktorý s nami komunikuje a vedie nás. Môže byť hocičím, ale najmä je hlasom pravdy. 

Tému identity si rozobrala v každej knihy série Prorok. Ako s ňou súvisí odpustenie?

Pre mňa odpustenie súvisí skôr s tým, že sa človek cíti „zle“, než to, že pácha zlo. Čo ak, aspoň na chvíľku, uveríte, že sa vám nič nemôže stať? Že ako veriaci si sadnete za stôl spolu s Otcom a vedľa neho budete stáť ? Môže niečo ublížiť Bohu? Ak tomu neveríte, potom vás zraniť môže čokoľvek, aj vlastné ja, duchovné ja. Takže odpustenie sa stáva skôr niečím ako upustenie od falošnej viery a krok smerom k pravej identite, ktorú nám dal Otec. Viem, že to znie extrémne, ale takáto viera by dokázala zmeniť svet, nemyslíte?

Ako by tvoja tretia kniha mala zapôsobiť na ľudí. V čo dúfaš?

Tak ako pri prvých dvoch, aj teraz dúfam, že sa čitatelia stotožnia s postavami a príbeh ich prinúti pozrieť sa do svojho vnútra. Položiť si ťažké otázky ako „Kto som?“ ; „Čo dokážem?“; ,,Vidím seba tak ako ma vidí Otec?“; „Viem to?“ Dúfam, že to v nich vyvolá výzvu objaviť svoju identitu a dá im to nádej lepšie pochopiť seba i ostatných. Presne takýto vplyv mal na mňa tento príbeh. A všetci sme predsa z jedného cesta.

Zdroj: tyndale.com  Preklad: Mirka Molnárova – Novysedláková

Najčítanejšie články