HomeRecenzieO nič ustarostení. Dá sa tak vôbec žiť?

O nič ustarostení. Dá sa tak vôbec žiť?

Autor

Dátum

Kategória

Aj vám sa už stalo, že ste sa v priebehu dňa prichytili pri tom, že máte bez nejakého zjavného dôvodu stiahnutý žalúdok? Pociťujete pri pohľade do budúcnosti obavy a úzkosť? Žijeme vo zvláštnych časoch, keď nič nie je isté a je ľahké podľahnúť beznádeji a pesimizmu. Práve do týchto neistých dní prichádza ako na zavolanie kniha obľúbeného autora Maxa Lucada s názvom O nič ustarostení.

 

Úzkosť naša každodenná

Hovorí sa, že Amerika je krajinou neobmedzených možností. Podľa Maxa Lucada by sme tento opis mali zmeniť na „krajinu mnohých úzkostí“. Ročne takmer 50 miliónov Američanov zažije panický atak, fóbiu či iný úzkostný stav. Úzkosť je najčastejším problémom v oblasti duševného zdravia Američanov. Podľa odborníkov dnešné priemerné dieťa vykazuje rovnakú úroveň úzkosti ako priemerný psychiatrický pacient v 50. rokoch 20. storočia! Sme na tom na Slovensku lepšie? U nás ročne pribudne okolo 20-tisíc pacientov, ktorým je diagnostikovaná istá forma úzkosti. V roku 2018 bolo v slovenských psychiatrických ambulanciách vyšetrených viac ako 97-tisíc pacientov s touto diagnózou. Úzkosť je teda častejší problém, ako si myslíme.

Účinný recept

Celá kniha sa točí okolo piatich veršov, v ktorých apoštol Pavol zanechal skvelý recept na úzkosť. Hoci neštudoval klinickú psychológiu, v ľudskej duši sa vyznal dokonale. Aj preto patria nasledujúce verše z Listu Filipanom k najcitovanejším statiam Biblie: „Ustavične sa radujte v Pánovi! Opakujem: Radujte sa! Vaša miernosť nech je známa všetkým ľuďom. Pán je blízko. O nič nebuďte ustarostení. Ale vo všetkom modlitbou, prosbou a so vzdávaním vďaky prednášajte svoje žiadosti Bohu. A Boží pokoj, ktorý prevyšuje každú chápavosť, uchráni vaše srdcia a vaše mysle v Kristovi Ježišovi. Napokon, bratia, myslite na všetko, čo je pravdivé, čo je cudné, čo je spravodlivé, čo je mravne čisté, čo je milé a čo má dobrú povesť, čo je čnostné a chválitebné!“ (Flp 4, 4 – 8)
Lucado zhrnul apoštolov recept do štyroch praktických krokov, ktorým sa podrobne venuje v jednotlivých kapitolách:

Oslavujte Božiu dobrotivosť.
Proste Boha o pomoc.
Nechajte svoje starosti naňho.
Rozjímajte o dobrých veciach.

Skúška správnosti

Autor spomína, že len čo knihu dokončil, ocitol sa v situácii, ktorá preverila, či skutočne žije to, o čom písal. Podobná vec sa stala aj mne, keď som knihu preložila. Manžel mal nepríjemný úraz, ktorý sa musel riešiť operáciou. Už počas prvých vyšetrení na pohotovosti mi hlavou vírilo milión „čo ak“ a „čo keby“. „Čo ak sa stane to a to? Nebyť toho a toho, nemuselo sa to stať…“ Musela som také myšlienky stopnúť, pretože, ako píše Lucado, nikam nevedú. Rozhodla som sa radšej s nádejou hľadieť do budúcnosti a veriť, že Pán Boh je nad všetkým a zo všetkého dokáže vyťažiť dobro.
Najhoršie chvíle som zažívala večer v tichu prázdneho bytu. Vtedy mi opäť prišla na pomoc ďalšia z Lucadových rád: „Vyzývam vás – a myslím to vážne –, aby ste svoje obavy vystavili hodine chvály. Uvidíte, že sa roztopia ako ľad na slnkom rozpálenom chodníku.“ Púšťala som si teda chválové piesne, v ktorých sa spievalo o Božej dobrote a vernosti, a snažila som sa Boha chváliť, pretože on je dobrý bez ohľadu na naše okolnosti.

Jedna z najsilnejších myšlienok, ktoré som si z knihy odniesla, je prirovnanie viery k stanu. Ak chodievate na letné festivaly, viete že turistický stan s teleskopickými tyčkami nie je pri búrke najspoľahlivejší, pretože tyčky sa pod silným náporom vetra môžu zlomiť. Predstavte si však veľký vojenský stan z hrubej celtoviny s dvomi pevnými liatinovými podperami, vďaka ktorým stan vydrží aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Na taký stan sa možno spoľahnúť práve vďaka podperám, ktoré niečo len tak nezlomí. Lucado píše, že na jednej z našich podpier by sme mali mať vyryté slová: „Môj Boh je neobmedzený vládca.“ Ja som si na tú druhú nechala vyryť: „Môj Boh je dobrý.“ Tieto dve pravdy držali stan mojej viery a chránili ho pred víchrom okolností.

Celá situácia ešte nie je za nami a čaká nás obdobie liečby a rekonvalescencie, ale na vlastnej koži sa presviedčame o pravdivosti prisľúbenia, ktoré sa nachádza v Liste Filipanom: „A Boží pokoj, ktorý prevyšuje každú chápavosť, uchráni vaše srdcia a vaše mysle v Kristovi Ježišovi.“ Vďaka Duchu Svätému a modlitbám priateľov sme túto situáciu zvládali v relatívnom pokoji. Kým ľudia v našom okolí videli vo všetkom len to najhoršie, my sme prežívali pokoj a v mnohých malých veciach sme vnímali Božiu starostlivosť. Učili sme sa ďakovať za každé malé víťazstvo, za každý ústretový krok personálu, za každú pokojnú noc.

Max Lucado alias Martin Kukučín

Ak ste od Lucada ešte nič nečítali, je načase zmeniť to. Max si vás získa svojím – ako sme sa to učili na literatúre pri poviedkach Martina Kukučína – „láskavým humorom“. Neraz som sa pri jeho prirovnaniach musela nahlas zasmiať. A to je dobré, pretože naše iracionálne strachy nám často s odstupom času pripadajú smiešne. Uvediem aspoň jeden príklad, v ktorom sa možno nájdete aj vy. Občas sa necháme uniesť katastrofickými scenármi našej mysle, až z toho vznikne takáto absurdná reťaz myšlienok: „Čo ak sa mi nepodarí uzavrieť tú zmluvu? Čo ak nedostanem bonus? Čo ak si nebudeme môcť dovoliť zaplatiť deťom zubný strojček? Čo ak naše deti budú mať krivé zuby? Čo ak si pre krivé zuby nenájdu priateľov a partnera? Čo ak pre tie krivé zuby nedostanú prácu? Čo ak skončia na ulici, v ruke kartón s nápisom: ‚Moji rodičia mi nemohli zaplatiť zubný strojček.‘?“

Nech prechádzate akýmkoľvek obdobím života – či svieti slnko, alebo sa nad vami sťahujú mračná –, Lucadova kniha O nič ustarostení vás posilní vo viere, že máme Boha, na ktorého sa možno spoľahnúť. Ako v závere knihy píše autor: „Priatelia, čaká vás nový deň. Nové obdobie, v ktorom sa budete menej starostiť a viac dôverovať. Obdobie, v ktorom sa budete menej báť a viac veriť. Dokážete si predstaviť život, v ktorom by ste neboli o nič ustarostení? Boh áno. A s jeho pomocou taký život zakúsite.“

Max, zo srdca ďakujem za túto knihu!

Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články