HomePodcasto. Mário Brezňan: Obeta očistí našu lásku od egoizmu (Scribendi advent #2)

o. Mário Brezňan: Obeta očistí našu lásku od egoizmu (Scribendi advent #2)

Autor

Dátum

Kategória

Láska túži po radosti toho druhého. Ak je niečo odpoveďou na náš život, tak je to On. O Božích hraniciach, autentickom volaní a ovocí online modlitieb hovorí otec Mário Brezňan.

Podcast Scribendi, vydavateľstvo Kumran a spoločenstvo Rieka Života ťa pozývajú vstúpiť do tajomstva narodenia Ježiša Krista. Počas štyroch adventných nedieľ sa budeme zamýšľať spoločne s o. Máriom Brezňanom nad témami, ktorými nás inšpirovala Francine Riversová vo svojej knihe Škatuľa od topánok. Veríme, že nás postupne pripravia na skutočne bohaté Vianoce.

Témou 2. adventnej epizódy podcastu Scribendi je láska. Mohlo by sa zdať, že nie je ošúchanejšej témy na rozhovor, ale pravdou je, že hoci všetci túžime po láske, v skutočnosti ju poznáme oveľa menej ako sa nazdávame. Aké je miesto lásky v advente? „Je to práve láska, ktorá sa rodí v advente. Máme mnohé podoby lásky, máme o nej filmy i piesne, ale predsa niekedy cítime, že nie všetko je láska. Popri tom všetkom, čo svet opečiatkuje ako lásku prichádza cirkev jasne so svetlom a hovorí: Tu je láska, Boh, ktorý sa dáva,“ otvára tému o. Mário.

Ak hovoríme o láske, musíme spomenúť aj obetu. „Ak vynecháme obetu, tak láska trvá 2-3 mesiace alebo pár rokov. Manželstvá sa rozpadnú a ľudia povedia, že vyprchala láska. Nie je problém vo vyprchaní, ale láska nepoznala obetu,“ pokračuje kaplán zo Spišskej Novej Vsi. „Keď prišli problémy, nebolo toho, kto by sa obetoval a chcel robiť šťastným iných.“

Mária Brezňana môžete poznať aj z modlitbových stretnutí Slovensko na kolenách, ktoré počas pandémie vnášali svetlo do mnohých slovenských rodín. Nápad vznikol počas pobytu na pútnickom mieste Medžugorie. „Modlil som sa a do toho tak úplne jasne prišlo do môjho srdca ‚Priveď tých ľudí pred Krista a eucharistiu‘,“ spomína o. Mário. So skúsenosťou sa podelil s ostatnými a Pán ho predchádzal a pôdu na vznik stretnutia už pripravoval. Modlitebné stretnutia sa konajú v Poprade a vysielajú sa online po celom Slovensku. Aktuálne už takmer 2 roky.

„Mnoho ľudí nám hovorí, že je to pre nich čas, keď sa stretávajú so živým Kristom,“ vysvetľuje kaplán. Mohlo by sa zdať, že online modlitby nie sú úplne ortodoxným spôsobom modlitby. Mário však priznáva, že potrebujeme zrušiť predstavy o tom, kde ako Boh koná, čoho dôkazom bola situácia počas pandémie. „Boh zbúral hranice a nie je obmedzený“ uzatvára o. Mário Brezňan.

Výzva minulého týždňa súvisela s vďačnosťou, tentoraz sa zameriame na našu minulosť. „Niektorým ľuďom sa ťažko vracia do minulosti, lebo nemajú nejaké veci uzavreté. Je to veľká výzva, ale môže nám veľmi pomôcť. Skúsme si spomenúť na veci, ktoré nás škrú. Spomeňme si na situácie, v ktorých potrebujeme odpustiť človeku, na situácie, kedy sme možno nedostatočne poďakovali,“ vysvetľuje o. Mário.

Vyrobil: Kumran.sk

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články