HomePodcasto. Mário Brezňan: Nádej nás očakáva v advente (Scribendi advent #1)

o. Mário Brezňan: Nádej nás očakáva v advente (Scribendi advent #1)

Autor

Dátum

Kategória

Na čo pozeráme, tým sa stávame. Ako zmeniť svoj pohľad na problémy a nadobudnúť nadhľad? O neotrasiteľnej nádeji, pevnej viere a vďačnosti nadovšetko hovorí otec Mário Brezňan.

Podcast Scribendi, vydavateľstvo Kumran a spoločenstvo Rieka Života ťa pozývajú vstúpiť do tajomstva narodenia Ježiša Krista. Počas štyroch adventných nedieľ sa budeme zamýšľať spoločne s o. Máriom Brezňanom nad témami, ktorými nás inšpirovala Francine Riversová vo svojej knihe Škatuľa od topánok. Veríme, že nás postupne pripravia na skutočne bohaté Vianoce.

„Pamätám si v období puberty, keď som ako mladý chalan skúšal rôzne veci sveta, ale popritom som zažíval aj veci viery. Bolo isté obdobie, kedy som sa snažil sedieť na dvoch koňoch naraz. Idete o tretej ráno domov z baru a o šiestej už miništrujete a čítate čítania,“ rozpráva na úvod náš hosť. Neskôr sa začal zamýšľať nad tým, aké je ovocie života ľudí v partii na diskotéke a kostole.

Moment, ktorý ho ochromil sa stal, keď mal šestnásť rokov a jeho kamarát ukradol auto. Pri úteku pred mužmi zákona zomrela celá päťčlenná posádka auta. Rozhodol sa zmeniť svoj život a pomaličky začal objavovať skutočnú slobodu v živom Ježišovi, ktorá sa nevyrovnala ničomu, čo zažil doposiaľ. „Do toho zazneli slová Boha: Chceš byť kňazom? To bolo silné, lebo som si myslel, že niekto taký ako ja nemôže byť kňaz. Vtedy som si uvedomil, že Boh ma vidí úplne inak, a to ma zlomilo“ priznáva o. Mário.

Témou 1. adventnej epizódy podcastu Scribendi je nádej. „Kňaz má tu milosť doniesť do tohto sveta niečo Božie,“ otvára tému mladý kňaz. Nádejou je hľadieť na Krista, na toho, ktorý prekonal ťarchu a bolesť tohto sveta. „Mnoho problémov, ktoré sme zažili sa nezmenilo, ale niekedy sa zmenil môj pohľad na neho. A zrazu ten problém tam bol, ale už nebol taký veľký, bol na pozadí a ďalej nemal prvenstvo v mojom živote. Pre mňa advent je aj o tom, že pozývam Pána, aby sa narodil do mojich slabostí, do toho čo mi nejde, aby som si uvedomil, že nie som v tom sám“ uvažuje o. Mário.

Čo nám môže pomôcť prežiť hlbšiu nádej počas prvého adventného týždňa? „Zaspomínajte si na to, čo Pán Boh pre vás urobil, na to čo krásne ste videli a to čo máte. Nenechajte si to zobrať. To je veľmi kľúčové, aby sme na to pamätali. V tejto nádeji sa rodí viera,“ uzatvára o. Mário.

Vyrobil: Kumran.sk

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články