HomeNovinkyMax Lucado: Ako sa popasovať s úzkosťou a osamelosťou

Max Lucado: Ako sa popasovať s úzkosťou a osamelosťou

Autor

Dátum

Kategória

Max Lucado nás čoskoro poteší ďalšou knihou, novinka tentoraz bude niečím výnimočná. Ako hovorí autor, posledné roky znamenali pre nás všetkých ohromnú emocionálnu záťaž – pandémia a s ňou súvisiaca izolácia, strach o najbližších, finančná neistota a vojna. Mnoho dospelých začalo čoraz častejšie siahať po liekoch proti úzkosti. Keď so strachom takto bojujeme my dospelí, o čo ťažšie to majú deti a tínedžeri?

Duševné zdravie už našťastie prestáva byť tabu témou, ale v mnohých rodinách sa o ňom ešte stále hovorí veľmi málo. Aj preto Kumran pripravuje túto nesmierne potrebnú knihu – upravenú verziu jedného z najúspešnejších titulov obľúbeného Maxa Lucada: O nič ustarostení – pre mladých čitateľov: Ako sa popasovať s úzkosťou a osamelosťou.

Max Lucado novinka

Boží pokoj uchráni vaše srdcia a vaše mysle

Podobne ako kniha pre dospelákov O nič ustarostení obsahovo vychádza zo známej state z Listu Filipanom 4, 4 – 9:

Ustavične sa radujte v Pánovi! Opakujem: Radujte sa! Vaša miernosť nech je známa všetkým ľuďom. Pán je blízko. O nič nebuďte ustarostení. Ale vo všetkom modlitbou, prosbou a so vzdávaním vďaky prednášajte svoje žiadosti Bohu. A Boží pokoj, ktorý prevyšuje každú chápavosť, uchráni vaše srdcia a vaše mysle v Kristovi Ježišovi. Napokon, bratia, myslite na všetko, čo je pravdivé, čo je cudné, čo je spravodlivé, čo je mravne čisté, čo je milé a čo má dobrú povesť, čo je čnostné a chválitebné! Robte to, čo ste sa naučili, prijali, počuli a videli na mne! A Boh pokoja bude s vami.

Max Lucado na základe tejto state knihu rozdelil do štyroch častí, ktoré predstavujú štyri kroky na ceste k väčšiemu vnútornému pokoju. Novinka obsahuje state: 1. Oslavuj Boha. 2. Pros Boha o pomoc. 3. Zameraj sa na pozitíva. 4. Premýšľaj o dobrých veciach.

Max Lucado sa v novinke prihovára jednoduchým a vtipným spôsobom

Kniha je, samozrejme, prispôsobená veku a životnej skúsenosti mladých čitateľov. Obsahuje výstižné, poučné a ľahko zapamätateľné infografiky. Jednoduchým a pre Lucada typicky vtipným spôsobom vysvetľuje fungovanie mozgu, aby dieťa lepšie pochopilo, prečo prežíva to, čo prežíva.

Princípy, ako pracovať so svojimi myšlienkami, ukazuje na príbehoch biblických postáv a hrdinov a hrdiniek viery. Autor sa približuje mladým čitateľom aj prostredníctvom dvoch detí – Emmy a Olivera, ktorí sa dostávajú do situácií, ktoré dôverne pozná každý užívateľ sociálnych sietí: (ne)potvrdenie priateľstva, porovnávanie sa na základe instagramových fotografií, nenávistné komentáre… Na základe ich zážitkov hľadajú deti riešenia situácií, s ktorými denne zápasia a doteraz sa možno nezamýšľali nad tým, ako by sa v nich mohli zachovať múdrejšie a lepšie. Rodičom zase tieto príbehy pomôžu lepšie sa vžiť do sveta a problémov ich detí, keďže tie sa takpovediac už narodili s mobilmi v ruke a online svet je pre nich rovnako reálny ako ten fyzický.

Novinka sa pomôže deťom lepšie zorientovať

Na konci každej kapitoly si decká môžu „otestovať mozog a srdce“. Otázky im pomôžu lepšie sa zorientovať vo svojom prežívaní, pomenovať svoje pocity a robiť konkrétne kroky na ceste k väčšiemu vnútornému pokoju a dôvere v Boha.

Je úžasné mať pri výchove po ruke takýto nástroj (Vedeli by ste sami vtipne a jednoducho dieťaťu vysvetliť, akú úlohu v jeho úzkostnom prežívaní zohráva amygdala?), knihu, ktorá vášmu dieťaťu pomôže lepšie rozumieť svojmu vnútornému svetu a povzbudí ho hľadať oporu v Bohu. Investujte do svojho vzťahu s dieťaťom, prečítajte si túto knihu spoločne a rozprávajte sa o nej.

Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články