HomeRecenzieNová séria Sídlo Haven Manor z pera Kristi Ann Hunterovej

Nová séria Sídlo Haven Manor z pera Kristi Ann Hunterovej

Autor

Dátum

Kategória

Po sérii o Hawthorneovcoch nám vydavateľstvo i527.net ponúka ďalšiu skvelú sériu od americkej autorky Kristi Ann Hunterovej, ktorá dokáže neuveriteľným spôsobom prepliesť osudy postáv jednotlivých príbehov.

Zoznámte sa s so sídlom Haven Manor a jeho obyvateľmi …

Haven Manor je názov sídla, kde sa všetko začína. Tu sa zoznamujeme s tromi mladými ženami, ktoré sa tu tajne starajú o nemanželské deti aristokratov. Každá vníma svoje ”vyhnanstvo” inak. Kit FitzGilbertová ako trest. Daphne Blakemoorová ako nový domov a pokánie zároveň a bývala špiónka Jess Beaucheneovej, ktorá sa mihla už v debutovom románe autorky Šľachtická rošáda, pred niečím alebo niekým uteká a tu našla dokonalý úkryt…

Slobodné matky a opustené deti

Prvý román zo série s názvom Záhadná guvernantka sa zaoberá otázkou osudu opustených nemanželských detí aristokratov. Autorka tak odokryla tabuizované problémy anglickej smotánky gregoriánskeho obdobia, o ktorých sa v krásnej literatúre veľmi nepíše. Veľmi citlivo a autenticky sa Kristi Ann Hunterovej podarilo dnešnému čitateľovi ukázať, s čím sa v tej dobe museli pasovať slobodné matky. Takto opustené ženy s dieťaťom na ceste samozrejme neboli iba v radoch aristokracie, ale aj obyčajné chudobné ženy bez pomoci partnera či rodiny čakal v živote biedny osud.

Podľa historických záznamov v roku 1741 založil Thomas Coram v Londýne prvú nemocnicu pre „najdúchov“ tzv. London Foundling Hospital. A od roku 1801 tu začali prijímať aj nemanželské deti slobodných matiek, keďže tie v zúfalstve častokrát deti nechali len tak umrieť na ulici, alebo ich v zúfalstve samé zavraždili. Ženy sa samozrejme pokúšali aj o potraty, ktoré však vo veľkej miere ohrozovali ich vlastný život a neraz tieto pokusy končili tragicky. (Eavesdropping on Jane Austen´s England, Adkins, Roy & Lesly, Abacus, 2014., str. 43-44)

Ak by sa takýmto v roku 1741 nejako podarilo prežiť. Ich život by skutočne nebol prechádzkou ružovou záhradou. Hoci v roku 1788 britský parlament prijal zákon, ktorý zakazoval pracovať deťom mladším ako osem rokov, veľmi sa to nedodržiavalo a malé deti sa naďalej zneužívali na prácu v baniach a pri čistení komínov. (Eavesdropping on Jane Austen´s England, Adkins, Roy & Lesly, Abacus, 2014., str. 70-76)

Kit zadržala dych, vystrela ramená a zopäla si ruky. „Deti sa narodili v rôznych dedinách v tejto oblasti. Ich rodičia nie sú neboli – v pozícii, aby sa o ne vedeli postarať. Mohli sme im pomôcť alebo ich nechať tak, napospas osudu, ktorý sa takmer rovnal rozsudku smrti.“ (Záhadná guvernantka, str. 136)

Odpustenie a pokánie…

V druhej časti série Odvážna dáma (vychádza vo vydavateľstve i527.net v septembri 2020) sa do popredia dostáva najmä téma odpustenie samému sebe a ako znova začať naplno žiť. Zároveň sa tu stretávame aj s témou postavenia ženy v spoločnosti, najmä tej, ktorej chýba ochrana otca, či manžela a teda musí pracovať, aby sa uživila.

Ženy z vyššej spoločnosti sa v gregoriánskom Anglicku nemohli pochváliť nijakým vlastným majetkom, iba venom, ktoré však napokon dostal ich ženích a nie ony. V románoch Záhadná guvernantkaOdvážna dáma si svoje vená obe hlavné hrdinky Kit i Daphne, vypýtajú od svojich otcov a na oplátku opúšťajú Londýn, aby svojou škandalóznou prítomnosťou „nepošpinili“ meno svojej rodiny.

V druhej časti série sa v roku 1741 dostáva do nezávidenia hodnej situácie. Ocitá sa v pozícií pracujúcej ženy, bez podpory rodiny či manžela. Navyše ju ťaží niekoľko tajomstiev i vlastná minulosť. A hoci vyrastala ako dáma, teraz sa musí vysporiadať s prácou gazdinej i s tým, aké správanie môže ako slúžka očakávať od pána domu, markíza z Chemsfordu, pre ktorého pracuje, a preto musí zabudnúť na to, že ju vychovali ako dámu z lepšej spoločnosti.

Vo svojej historickej publikácii Eavesdropping on Jane Austen´s England (Počúvanie o dianí v Anglicku za čias Jane Austenovej), spomínajú historici Roy a Lesly Adkinsovci aj skutočnosť, že slobodné ženy, staré dievky, (old maids), ktoré sa nevydali, neskôr otcovia presúvali zo svojich veľkých panstiev na odľahlý vidiek, akoby ani neexistovali. Tu mali častokrát k dispozícii iba jedinú slúžku. Mnohé staré panny v tej dobe čakal neľahký osud ignorovanej príbuznej. (Eavesdropping on Jane Austen´s England, Adkins, Roy & Lesly, Abacus, 2014., str. 15)

„Porozmýšľam o tom,“ odvetila Daphne. Bolo by to až také hrozné, keby pracovala ako predavačka? Ľudia by tu kolovali hore dole, neustále by bola na očiach uprostred rušnej High Street. Zvládla by to? Musela by. Ešte ju čakalo mnoho rokov života a nechcela žiť z milodarov. Navyše, vedela, že práca gazdinej jej vôbec nešla.

(z pripravovaného románu Odvážna dáma)

Samozrejme, hrdinky tejto série sa dočkajú riešenia aj týchto ťažkých životných situácií.

Prečo by ste si mali prečítať sériu Sídlo Haven Manor?

Ako prekladateľka prvého a druhého dielu tejto série, a teda aj čitateľka, ktorá si prešla textom oboch románov niekoľkokrát, musím skonštatovať, že ma oba tieto príbehy uchvátili. Nemôžem ani určiť, ktorý sa mi páčil viac, pretože je to príbeh, ktorý plynie v čase a je kompaktný, a práve preto si ho najlepšie vychutnáte ako celok … neskutočne sa už teším na prekladanie tretej časti, ktorá nám konečne odhalí viac o Jess Beauchenovej. V prvých dvoch príbehoch zastáva Jess najmä rolu ochrankyne a jej priamosť v jednaní je predmetom nejednej vtipnej situácie. Určite sa v záverečnej časti dočkáme ďalšieho prekvapivého odhalenia, ktoré bývala špiónky ukrýva pod svojou drsnou maskou neohrozenej rebelky…

 

Článok napísala prekladateľka série – Mirka Molnárová Novysedláková

Najčítanejšie články