HomeNovinkyNa knižné pulty mieri už štvrtá jej kniha!

Na knižné pulty mieri už štvrtá jej kniha!

Autor

Dátum

Kategória

Pre všetkých nadšencov kníh od Tessy Afsharovej je tu novinka Zlatá žatva. Kniha je priamym pokračovaním Rubinovej žatvy. Už na konci prvej knihy bolo jasné, že príbeh Sáry a Dária ani zďaleka nekončí, pretože mnohé veci zostali nevypovedané. Vďaka ďalšiemu dielu sa dozvedáme zahmlené nejasnosti a dôvody, pre ktoré sa tak často manželstvo Sáry a Dária ocitlo na hrane. Boh a jeho plány zmenia ich manželstvo a vzájomný vzťah oveľa viac, ako by Dárius čakal.

Dárius a Sára konečne žili ako šťastní manželia. No aj ich šťastné pokojné obdobie sa skončilo, keď sa začali jeden od druhého zrazu vzďaľovať. Neboli v tom len triedne rozdiely, ale aj odlišná viera. Práve v tomto neistom období ich pozvali kráľ s kráľovnou na oslavy nového roka. Počas cesty sa Dáriovi a Sáre podarí odvrátiť atentát na kráľ.

S túžbou po Sáre bojoval už týždne, znepokojovala ho. Mal pocit, že nad sebou stráca kontrolu, a vôbec sa mu to nepáčilo. Držať sa od nej čím ďalej sa mu videlo ako najlepšie riešenie.

Dáriovi sa však nepodarilo hneď vypátrať človeka, ktorý bol zodpovedný za atentát a tak ho kráľ poveril vyšetrovaním v Damasku. Na ďalekú cestu sa chcel pôvodne vybrať sám, no Sára ho napokon presvedčila, aby ju vzal so sebou. To však ešte netušil, že mu Sára zamlčala, že je tehotná.

Nie každý by mohol súhlasiť s jej rozhodnutím, pokiaľ by si neprežil to, čo ona. Väčšinu života sa Sára musela spoľahnúť len sama na seba. Nemala oporu v rodičoch ani v nikom blízkom. Tento pocit jej bol cudzí. Je však určite mnoho takých, ktorí presne vedia, ako sa cítila. Vždy o sebe rozhodovala sama a nikomu nezáležalo na tom ako sa zachová. Nikomu nemusela skladať účty. Teraz musí skladať účty nielen Bohu, ale aj svojmu mužovi. Ja sama mám niekedy rovnaký problém ako Sára. Hoci teraz mám manžela, ktorý sa s láskou o mňa stará, ešte vždy si pamätám to obdobie môjho života, keď to tak nebolo. Keď človek takto žije, nechápe prečo sa o neho zrazu niekto stará alebo o ňom rozhoduje. Musím priznať, že v určitom zmysle som v Sáre našla samú seba.

Dárius na tom tiež nebol dobre, hoci si to dlhú dobu neuvedomoval alebo skôr nechcel priznať? Dáriove detstvo bolo totiž poznačené odlúčením od rodiny. Táto skutočnosť ho navždy poznačilo. Práve táto etapa jeho života ovplyvňovala a ničila jeho manželstvo. Stal sa majstrom pretvárky a svoje city nedával najavo pred nikým a už vôbec nie pred Sárou. Pravdu o ňom samom a jeho živote mu pripomenul Sárin bratranec Nehemiáš. Dokáže ju však uniesť?

Čakať na pokračovanie príbehu o Dáriovi a Sáre sa oplatilo. Kniha Zlatá žatva určite poteší všetkých nadšencov tejto spisovateľky. Hoci by sa mohlo zdať, že ich príbeh sa odohráva v inom čase, ich manželské problémy sú takmer rovnaké ako problémy manželov zo súčastnosti. V knihe sa mi veľmi páčil kontrast medzi manželstvom Sáry a Dária s manželstvom chudobných židov, ktorých stretli v Jeruzaleme. Práve pri nich som si naplno uvedomovala, aké krásne je harmonické manželstvo a tiež to, čo v mojom vlastnom manželstve chýba. Na úplne bežných udalostiach si môže každý z nás uvedomiť čo je v živote dôležité a čo sú len hlúpe banality, pre ktoré sa tak často hádame.

Ďalšou veľmi pozitívnou vecou v knihe je poukázanie na to, aké je potrebné pozvať Boha do každej oblasti nášho života. Je veľmi potrebné zveriť mu svoje obavy i svoje túžby a nesmieme prestať veriť a modliť sa.  Nehemiáš bol jedným z tých, ktorí neprestali veriť a modliť sa v čase, keď to už mnohí vzdali. Napokon ale všetci videli, aké veľké divy a zázraky sú s Bohom možné.

V ten rok k nim prišla zlatá žatva – mali hradby aj obilie. Múry doniesli bezpečie, obilie výživu. Boh dosiahol nemožné. Postaral sa o svoj Jeruzalem – navzdory všetkým obavám, malovernosti, pochybnostiam a sebaľútosti.

 

Myslím, že každý kto sa odhodlá knihu Zlatá žatva čítať, má sa na čo tešiť. Môže mu totiž dať nielen oddych, ale zároveň pomôcť sa zamyslieť na vlastným manželstvom či vzťahom. Želám krásne čítanie 🙂

Veronika z blogu knihomoľka.sk

 

Najčítanejšie články