HomePodcastJuraj Vojtáš: Snažím sa, aby mladí chápali rodičov aj s ich chybami...

Juraj Vojtáš: Snažím sa, aby mladí chápali rodičov aj s ich chybami (Scribendi podcast #012)

Autor

Dátum

Kategória

Kariéru a finančnú istotu vymenil za dobrodružnú cestu spisovateľa. O drobných skutkoch lásky, elementárnom dobre a komforte v striedmosti hovorí tvorca série Odvážne srdce, spisovateľ Juraj Vojtáš.

Spleť nadjazdov, podjazdov a kruhových objazdov nás priviedla na nahrávanie 12. epizódy knižného podcastu Scribendi do Žiliny. Kto bol hosťom najnovšej epizódy? Po dlhšom čase sme medzi nami privítali opäť spisovateľa. Juraj Vojtáš napísal sériu kníh Odvážne srdce, s manželkou majú 4 deti a angažuje sa u saleziánov.

Juraj Vojtáš s rodinou. Zdroj: FB/Juraj Vojtáš

Juraj je vyštudovaný ekonóm, ktorý vystriedal viacero zamestnaní a zanechal časovo náročnú, ale sľubnú kariéru v korporátnej firme. „Po nejakom čase som si povedal, že chcem taký normálnejší život,“ spomína na začiatky Juraj. Hľadanie novej práce ho zaviedlo aj k učiteľskému povolaniu. „V tom období som napísal prvú knižku Odvážne srdce,“ sumarizuje spisovateľské počiatky Juraj.

Juraj Vojtáš pôsobil aj ako učiteľ na SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline Foto: FB SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline

Práve v tomto období sa zrodila túžba a dobrodružné rozhodnutie vstúpiť do spisovateľského stavu naplno. „Bol to taký skok viery a dôvery,“ uzatvára tému náš hosť. Cibreniu písania pomohol denník a pravidelné spytovanie svedomia. Neskôr sa zameral na poviedky a jedna z nich prerástla do príbehu série Odvážne srdce. Kniha je pre deti od 12 rokov, ale uchyľujú sa k nej aj mladší čitatelia. Pútavý príbeh z fantasy sveta zaujme tradičným bojom dobra so zlom, ale taktiež zaujímavými postavami a osudmi hlavných hrdinov. Fantasy sérii pre dospelých, Pustovník, sme sa venovali v 2. epizóde podcastu Scribendi. Momentálne vychádza 3. časť série o Pustovníkovi.

Znak, ktorý sa nesie celou sériou Odvážne srdce. Zdroj: FB/Juraj Vojtáš

Slobodné povolanie spisovateľa nie je vo všetkých svojich momentoch len splneným snom. Finančná nestabilita a tlak rozhodnutie preskúšali. „Vždy mi pomáhalo vrátiť sa k podstate: Chcem mladým ľuďom prinášať niečo hodnotné, povzbudiť ich k charakternému životu a ukázať im, že sa to oplatí,“ zhŕňa svoje motivácie autor. S rozhodnutím prišla do rodiny aj striedmosť, zároveň však mohli okúsiť štedrosť iných ľudí, ktorá ich uchránila od chudoby.

Juraj si svoje knihy vydáva „sám“ resp. s vlastným tímom ľudí, keďže sa nespojil so žiadnym komerčným vydavateľstvom, čo celému projektu pridáva na zaujímavosti. Za knihami je nepochybne množstvo práce a ak sa pozrieme na Jurajovo pracovné prostredie plné detí, niečo nám napovedá, že potrebuje výborný časový management. „Zvlášť tá korona bola ťažká, keď boli deti doma,“ priznáva spisovateľ. Počas ťažkých chvíľ si pripomínal, že musí prácu napriek všetkému odsunúť nabok a teraz je dôležitejšia starostlivosť o rodinu.

Uvedenie knihy Odvážne srdce a beseda s autorom. Zdroj: FB/Odvážne srdce

„Uvedomujem si veľkú vďačnosť za to, že žijem v 21. storočí na Slovensku,“ začína svoje rozprávanie Juraj. Lieky a technologický pokrok nám v mnohom uľahčili život a sloboda, ktorú máme taktiež darom, ktorý si často neuvedomujeme. Na druhej strane všetky tie možnosti, ktoré máme, nás niekedy zvádzajú k pohodlnosti.

Nájdené povolanie, balans medzi povinnosťami a oddychom, harmónia v rodine. Z ľahkovážneho pohľadu by sa mohlo zdať, že Juraj si žije splnený sen a obchádzajú ho všetky trápenia. V úvode som spomínal, že Juraj má s manželkou 4 deti, ale ďalšie 4 ich čakajú vo večnosti. Ako ustáť ťažké chvíle ako je napr. táto? „Pomohlo mi uvedomiť si, že Boh nie je ten, kto to spôsobil, ale je skôr so mnou,“ vysvetľuje Juraj. Viera v Boha, ktorý je prítomný a pomáha nám aj v ťažkých situáciách je pre Juraja prirodzená a má ju z rodiny. Jej základy budoval aj na tajných stretkách počas komunizmu s rehoľnou sestrou. Ak vás táto téma zaujíma, podcast so sr. Helenou, ktorá sa angažovala aj za totality nájdete na tomto odkaze.

Scribendi podcast ďakuje Jurajovi Vojtášovi za čas strávený rozhovorom a praje mu veľa inšpirácií.

Ak chcete podporiť Juraja v jeho tvorbe, môžete tak urobiť kúpou jeho kníh alebo pomocou platformy Patreon na tomto odkaze.

Ohromné maličkosti Juraja Vojtáša:

„západ Slnka a farebnosť jesennej prírody“

V podcaste si ďalej vypočujete:

  • Ako prebieha proces tvorby a vydávania kníh?
  • Aký bude ďalší príbeh z pera Juraja Vojtáša?
  • Čo pomáha Jurajovi udržiavať doma dobrú atmosféru?
  • Svižne knižne s Vladkom Štefaničom

Vyrobil: Kumran.sk

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články