HomeNovinkyMisty Edwards – O čo tu ide?

Misty Edwards – O čo tu ide?

Autor

Dátum

Kategória

Asi každý má v živote niekoľko kníh, ktoré významným spôsobom formovali jeho vieru. Knihy, ktoré zarezonovali viac ako iné, zanechali stopu. Pre mňa to bola práve táto kniha.

O Misty Edwards som sa dozvedela v roku 2013, čiže v rovnakom čase, ako som na kresťanskej konferencii v Nemecku zistila, že na svete existujú tzv. domy modlitby, kde sa ľudia modlia nepretržite 24 hodín denne, sedem dní v týždni, v piatok i sviatok. Kde modlitba chvály neutícha dňom i nocou. Samozrejme, vedela som, že v cirkevnej tradícii bolo takýchto miest veľa. Netušila som však, že v súčasnosti existujú tiež, aj mimo múrov kláštorov. A nie je ich málo, sú roztrúsené po celom svete. Hlavnou inšpiráciou sú pre ne dve biblické postavy – prorokyňa Anna z Nového zákona, ktorá sa modlila, postila a nevychádzala z chrámu šesťdesiat rokov pred Ježišovým prvým príchodom (Lk 2, 37), a druhou je kráľ Dávid, ktorý zorganizoval a zaplatil 4 000 hudobníkov a 288 spevákov, aby spievali Bohu chvály dňom i nocou (1 Krn 23, 1 – 25, 31).

Slovenskému čitateľovi môže byť nepretržitá modlitba známa prostredníctvom Peta Greiga, autora kníh Keď Boh mlčí Zašpinená sláva, ktorý šíri po svete modlitbové hnutie 24/7. Ak by vás história takejto modlitby zaujímala, môžete si o nej prečítať viac na stránke modlitebného domu Elaion v Bratislave.

​​Kto je Misty?

Prvý medzinárodný modlitebný dom svojho druhu vznikol v roku 1999 v Kansas City v americkom štáte Texas s názvom IHOP. Medzi prvými piatimi stážistami v ňom bola aj 19-ročná Misty Edwards. Začala sa venovať hre na klavíri a vedeniu chvál. Pôvodne si myslela, že by z nej mohla byť právnička alebo učiteľka. Jej predstavy o živote však radikálne zmenila diagnóza rakoviny v tom istom roku. Úplné vyliečenie trvalo šesť rokov. S vlastnou smrteľnosťou bola Misty konfrontovaná veľmi skoro a možný koniec priniesol ťažké otázky týkajúce sa podstaty života, otázky ako: Môže aj zdanlivo krátky život naplniť svoje poslanie? Ponorila sa do modlitieb, pôstu a štúdia Biblie. Niekoľko rokov strávila Misty týmto spôsobom aj šesť až osem hodín denne. Určite to nebolo márne, lebo hĺbku svojej lásky k Bohu a osobného zjavenia spísala aj vo svojej knihe.

Misty je žena modlitby, s akými sa človek nestretne často. Svoj dospelý život venovala celý Bohu, jeho oslave a šíreniu myšlienky zamerania na jeho tvár. Misty skutočne žije život pod Božím pohľadom. A prostredníctvom knihy O čo tu ide? chce k tomu motivovať aj nás. Priviesť nás k prehodnoteniu nášho vzťahu s Bohom a vzbudiť túžbu po jeho prehĺbení.

IHOP-KC má dnes 2 000 zamestnancov, študentov a stážistov na plný úväzok. Misty v ňom vedie chvály a modlitby so Svätým písmom. Vyučuje tiež vedenie chvál, pravidelne prednáša na konferenciách. Skladá tiež svoju vlastnú hudbu, vydala už osem albumov.

​Pre koho je táto kniha?

Táto kniha je pre ľudí, ktorí prežívajú krízu viery. Je aj pre tých, ktorí vo viere spohodlneli a zo zreteľa sa im stratilo, čo je dôležité. Je pre tých, ktorí chcú svoj vzťah s Bohom posunúť hlbšie, zatiahnuť na hlbinu a priblížiť sa k nemu. Je pre tých, ktorí o ňom počuli, ale vedia o ňom len málo. Je pre tých, ktorí hľadajú odpovede na otázky zmyslu nášho ťažkého putovania na tejto zemi. Je pre všetkých, ktorí túžia poznať Boha viac. Vhodnejšia otázka by bola, pre koho táto kniha nie je. Hádam iba pre deti. Pre tie pohľadajte radšej niečo v sekcii detskej literatúry. 😊

Mária Štenclová
Vyštudovala marketing. Je spoluzakladateľkou modlitebného domu Elaion. Aktívne pôsobí v kresťanskej Komunite Eben Ezer. Má slabosť pre krásu - od interiérového dizajnu až po vzhľad. S manželom Romanom a s dvoma deťmi žije v Bratislave.

Najčítanejšie články