HomePodcasto. Branislav Kožuch: Aj na púšti je Boh (Scribendi pôst #001)

o. Branislav Kožuch: Aj na púšti je Boh (Scribendi pôst #001)

Autor

Dátum

Kategória

Žijeme neisté časy a za poslednú dobu sa tvár sveta i spoločnosti podstatne zmenila a pravdepodobne ešte zmení. Ľahko by sa mohlo zdať, že Boží hlas sa stratil v chaose okolo nás alebo dokonca utíchol. Nevieme, ako bude vyzerať budúcnosť, ale vieme, že BOH NEMLČÍ.

Vydavateľstvo Kumran, spoločenstvo Rieka života a podcast Scribendi ťa pozývajú zahĺbiť sa do podstaty pôstu, vrátiť sa do náruče Otca a odhaliť, že Boh skutočne nemlčí. Naším stálym hosťom je počas pôstneho obdobia o. Branislav Kožuch, s ktorým odkrývame, že pôst je čas milosti na oslobodenie srdca od márnosti.  

Inšpiráciou pre pôstne epizódy podcastu je kniha Keď Boh (ne)mlčí od Peta Greiga. V 1. epizóde sme sa zamerali na časť, ktorá hovorí o Ježišovi na púšti: Potom Duch vyviedol Ježiša na púšť, aby ho diabol pokúšal. A keď sa štyridsať dní a štyridsať nocí postil, napokon vyhladol. Tu pristúpil pokušiteľ a povedal mu: „Ak si Boží Syn, povedz, nech sa z týchto kameňov stanú chleby.“ On odvetil: „Napísané je: – Nielen z chleba žije človek, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.“ (Mt4.1-4)

Ako vstúpiť do pôstu so správnym nastavením? „Nerobme z pôstneho obdobia a predsavzatí vedu. Netrápme sa nad tým, či je to to správne predsavzatie alebo je dosť dobré. Pôstne obdobie je pozvanie Boha, aby sme ho objavili,“ sumarizuje o. Branislav.

Ak hľadáte inšpiráciu na pôst, existuje viacero programov, ktoré vás týmto obdobím liturgického roka prevedú. Jedným z nich sú aj Odrobiny, ktoré v podcaste spomínal aj o. Branislav Kožuch. Ak chcete o programe vedieť viac, dozviete sa to na tomto odkaze. V Scribendi sme sa rozhodli program absolvovať a tohtoročný pôst obetovať za situáciu spôsobenú konfliktom na Ukrajine.

V nasledujúcich epizódach sa s o. Branislavom pozrieme bližšie na otázky, ktoré si kladie každý z nás. Ako to zvládnem? Prečo nie sú moje modlitby vypočuté? Kde si, Bože?

Vyrobil: Kumran.sk

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články