HomePodcastVlado Štefanič: Vymýšľať nové príbehy je vzrušujúce (Scribendi podcast #002)

Vlado Štefanič: Vymýšľať nové príbehy je vzrušujúce (Scribendi podcast #002)

Autor

Dátum

Kategória

Mohol byť z neho strojár, ale nakoniec sa venuje ľuďom a príbehom. Autor kníh, ktorý sa necíti byť spisovateľom. O Pustovníkovi a vlastnom putovaní hovorí kňaz a laureát Ceny Ivana Kraska Vlado Štefanič.

Kľukatú cestu lemovali po oboch stranách stromy. Ich listy letmo hladilo nesmelé slnko. Scenéria pripomínala, že les tu bol oveľa skôr. Čoraz zriedkavejší výskyt obytných budov nám naznačoval, že čoskoro sme na mieste. Zlatá Idka. Neveľká dedina pripomínala klasickú usadlosť z rozprávok. Práve tu je diecéznym kňazom hosť 2. epizódy podcastu Scribendi Vlado Štefanič.

Rozprávkové prostredie Zlatej Idky optikou Vlada Štefaniča. Foto: IG @vladko_stefanic

Vlado je okrem svojho primárne povolania aj spisovateľ. Hoci v úvode podcastu namietal, v roku 2009 sa stal laureátom Ceny Ivana Kraska za knihu Kráľovná z Tammiru. Debut roka mnohým naoko pripomenul sériu kníh C. S. Lewisa. V skutočnosti to nie sú velikáni kresťanskej popkultúry, ktorí Vlada inšpirovali. Porovnávanie však nie je na mieste, hlavne kvôli autorovej autenticky skromnej povahe. Vyrastal na tradičnejších autoroch slovenských ľudových rozprávok a práve rozprávky sú jeho obľúbeným žánrom dodnes.

Povolanie kňaza a písanie kníh nie je vo Vladovom živote prekážkou. Práve naopak, v mnohých aspektoch sa povolanie a „hobby“ prelínajú. „Aj ako kňaz používam príbehy.“ Počas detských omší rozpovedal nespočetné množstvo príbehov a ako pomôcku využíval aj plyšového soba.

Sob, ktorého Vlado Štefanič používal pri detských kázňach.
Plyšový los, ktorý pokojne môže byť aj krokodílom.

Pustovník je rozprávka pre dospelých,“ žánrovo upresňuje Vlado svoje doposiaľ najrozsiahlejšie dielo. V Scribendi nám porozprával ako vznikla myšlienka Pustovníka, aký je proces vzniku knihy a s čím najviac zápasil počas jej písania. „Mám stále pocit, že je v tom Božie vedenie, aj ten samotný fakt, že vôbec vyšiel knižne,“ poznamenáva s pokorou autor na margo svoje knihy.

„Vážení občania, oznamujeme Vám, že do dediny prišiel pekár,“ znie v rozhlase, čo nám len pripomína, že v Zlatej Idke nie sú žiadne potraviny. V istých momentoch nám prostredie pripomínalo svojim pokojom ozajstnú pustovňu. Istú paralelu medzi sebou a postavou pustovníka však pripúšťa aj samotný autor a ľudia, ktorí ho poznajú určite nebudú namietať.

Vlado Štefanič v rozprávkovom svete
Vladove príbehy a zamyslenia vždy prinášajú svetlo. Zdroj: FB Vladko Štefanič

Ohromné maličkosti Vlada Štefaniča:

„Zlatá hodinka (východ a západ Slnka), fotografovanie, túlanie sa po horách, knihy, ranná káva a hudba.“

V podcaste Scribendi ďakujeme Vladovi, za príjemne strávený spoločný čas a prajeme mu veľa nových inšpirácií pri tvorbe ďalších textov.

Viac Vladovej tvorby nájdete na blogu: https://www.vladkostefanic.com/

Instagram: https://www.instagram.com/vladko_stefanic/

V podcaste si ďalej vypočujete:

Kde vznikla myšlienka pustovníka?

Na akej knihe momentálne Vlado pracuje?

Aká postava mala pôvodne v knihe zomrieť?

Vyrobil Kumran.sk

Moderátori: Momo, pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články