HomeBlogyAkou knihou začať rok 2023?

Akou knihou začať rok 2023?

Autor

Dátum

Kategória

Exitujú mnohí šikovní spisovatelia a skvelé knihy, knižky a knižočky. Dlhé či krátke, ľahké či náročné, rýchle či upokojujúce – všetky prinášajú veľa radosti. Už sa na ne v Kumrane tešíme. Budeme vám ich prinášať a písať o nich aj počas tohto roka. Knihy, ktoré vám o chvíľu predstavím, však patria do celkom inej kategórie. Osobne ich zaraďujem medzi knihy s veľkým K, veľmi efektívne zbrane svetla, milovaných učiteľov a skúsených sprievodcov. Sú to takzvané „panie“ knihy. Myslím, že nie je zlý nápad, začať rok 2023 jednou z nich, využiť ich mocný potenciál pre dobrý tohtoročný štart.

Zbraň svetla

Začnem jednou z najsilnejších kníh, aké som kedy čítala – Hľadanie zmyslu života (orig. Man’s Search For Meaning). Napísal ju V. E. Frankl židovský psychiater a neurológ, zakladateľa Logoterapie, ktorý počas vojny prežil tri roky v nemeckých koncentračných táboroch. Kongresová knižnica USA ju označila za jednu z najvplyvnejších kníh napísaných v anglickom jazyku. Od svojho prvého vydania v roku 1946 sa kniha stala svetovým bestsellerom a predalo sa z nej viac ako 10 miliónov kusov.
V. E. Frankl v nej odovzdal veľmi koncentrovanú životnú skúsenosť človeka, ktorý nestratil nádej uprostred tých najťažších životných okolností, aké si dokážeme predstaviť. Skúsenosť človeka, ktorý mnohým spoluväzňom pomohol nájsť zmysel vlastnej existencie a povedať áno životu aj zoči voči utrpeniu a beznádeji Osvienčimu.

Zdroj foto

Hlavný dôvod, prečo sa kniha bleskurýchlo rozšírila po celom svete, nebol opis nepredstaviteľných hrôz, ktoré prežil, ale sila nádeje, ktorá nepadla na kolená ani pred tým najstrašnejším zlom. Tisíce ľudí po jej prečítaní vydali svedectvo, že ich kniha vznikajúca v tejto obrovskej tme naplnila jasným svetlom, obnovila v nich túžbu žiť a zrodila hlbokú vďačnosť.
Aj keď nie explicitne kresťanská, avšak v hlbokom súlade s kresťanským vnímaním človeka – od druhej svetovej vojny až doteraz spolu s psychologickým prúdom Logoterapie, ktorý autor založil, zachránila veľa ľudských životov, doslovne. Pomohla mnohým ľuďom, ktorí sa seriózne pohrávali s možnosťou ukončenia svojich ťažkostí ukončením svojej existencie, rovnako pomohla mnohým ľuďom v ťažkých depresiách. A státisícom umožnila lepšie nasmerovať svoj život a aj uprostred ťažkostí nájsť jeho zmysel.

Milovaný učiteľ

Láska ku knihám C. S. Lewisa sa vo mne rozhorela na vysokej škole, keď som vďaka hodinám angličtiny prvýkrát vstúpila do sveta Narnie (ďakujem Catherine). Nezastavila sa však pri beletrii. V knihách, ktoré vznikli z jeho príhovorov, prednášok a z jeho uvažovaní o viere, som našla niečo, čo som práve veľmi potrebovala. Múdreho učiteľa, ktorý pravdivo, trpezlivo a presvedčivo odpovedal na mnoho otázok môjho rozumu ohľadom mojej nedávno narodenej viery. Od toho momentu som hľadala všetko, čo kedy napísal. Pani v predajni Lúč ma už pri vchode zvykla informovať, ak prišla nejaká novinka od neho a dokonca ma zoznámila so svojou dcérou, ktorá mala rovnakú slabosť pre C. S. Lewisa ako ja. Áno, je to tak, išla som si posedieť do kaviarne s úplne neznámou osobou len preto, že sme obidve milovali jeho knihy. Bolo to veľmi pekné stretnutie. Zo začiatku som si myslela, že C. S. Lewis je tak trochu mojím objavom a že ho až tak veľa ľudí nepozná, čoskoro som pochopila, že sa veľmi mýlim. Patrí totiž k najznámejším a najcitovanejším kresťanským autorom na svete.

Zdroj foto


Celá jeho tvorba je výborná, no na začiatok roka by som vybrala jeden z jeho hlavných titulov. Ide o knihu Mere Christianity, v slovenčine vydanú pod názvom Hovory, tiež známu pod českým názvom K jádru křesťanství. Obsahuje sériu príhovorov o základoch kresťanskej viery, o ktoré C.S.Lewisa požiadala rozhlasová stanica BBC počas druhej svetovej vojny. V rozsiahlom prieskume časopisu Christianity today bola čitateľmi jednoznačne zvolená za najvplyvnejšiu kresťanskú knihu 20. storočia.

Skúsení sprievodcovia

Hodili sa Bohu do náručia s extrémnou rozhodnosťou. Ponorili sa do dobrodružstva s ním a pri výstupe na vrchol sa dostali tak vysoko, že získali neslýchaný rozhľad. Vďaka nemu sa stali overenými sprievodcami a radcami na duchovnej ceste. Medzi nimi je pár takých, ktorí svoju skúsenosť zachytili do knihy. Na naše šťastie. A tak sa môžeme aj po stáročiach započúvať do slov Terézie z Avily v jej päťstoročnom bestselleri jednoducho nazvanom Život (v slovenskom preklade Kniha Života). Táto kniha je spojená s dramatickou zápletkou, keď prebujnelá inkvizícia skonfiškovala jej rukopis. Terézia sa musela odvolať až k španielskemu kráľovi, aby zasiahol a ona dostala svoju knihu naspäť. A s ňou sme ju dostali aj my a spolu s veriacimi celého sveta môžeme čítať knihu tejto svätice s pečaťou učiteľky Cirkvi.


Celkom nedávno som v novoročnom príhovore mojej obľúbenej youtuberky, výbornej politologičky a presvedčenej ateistky zachytila veľmi trefne použitý citát svätého Augustína o tom, že diabol je Božia opica. Bola som prekvapená a potešená a pritom som si uvedomila aký široký zásah majú myšlienky tohto svätca narodeného pred 1668 rokmi. Myslím, že je medzi nami len málo takých, ktorý nevedia nazvať jeho najpopulárnejšie dielo Vyznania. A som presvedčená, že viacerí z vás ho majú na zozname kníh, ktoré chcú raz určite prečítať. Možno ten moment nastal práve teraz.

Nie je to ľahké čítanie

Žiadna z týchto kníh nie je ľahkým čítaním. K prečítaniu prvej je potrebný kus odvahy, druhej trochu intelektuálnej námahy (ale naozaj len trošičku), no a tretia so štvrtou vyžadujú poriadny kus odhodlania, trpezlivosti a pokojného počúvania. S autormi nás delí mnoho storočí, veľmi rozdielny spôsob vyjadrovania a diametrálne odlišná ľudská skúsenosť. Preto pre mnohých zostali nerozlúsknutým orieškom.

Je to len veľmi malý a celkom náhodný výber kníh s veľkým K ovplyvnený najmä tým, že sa mi v živote dostavili do cesty a ja som ich prečítala. Možno na vás už dávno volá iná dôležitá kniha, ktorá vami túži byť prečítaná ako novoročný štart. Či už je to tak alebo úplne inak – želáme si na začiatku tohto roka „mocné čítanie“.

Ilustračný obrázok zdroj: Image by macrovector on Freepik

Eva Štrbová
Redaktorka vydavateľstva kumran.sk

Najčítanejšie články