HomePodcasto. Mário Brezňan: Chcel by som ti dať palác, ale mám iba...

o. Mário Brezňan: Chcel by som ti dať palác, ale mám iba maštaľ (Scribendi advent #4)

Autor

Dátum

Kategória

Ak sme nezapracovali na našom vnútri, vonkajšou atmosférou to nezakryjeme. V tichu nachádzame pokoj a pri spovedi padajú zo srdca kamene. O svätom pokoji a prijatí toho najväčšieho daru v dejinách hovorí otec Mário Brezňan.

Podcast Scribendi, vydavateľstvo Kumran a spoločenstvo Rieka Života ťa pozývajú vstúpiť do tajomstva narodenia Ježiša Krista. Počas štyroch adventných nedieľ sa budeme zamýšľať spoločne s o. Máriom Brezňanom nad témami, ktorými nás inšpirovala Francine Riversová vo svojej knihe Škatuľa od topánok. Veríme, že nás postupne pripravia na skutočne bohaté Vianoce.

Prípravy na podľa mnohých najkrajšie sviatky v roku pomaly, ale isto vrcholia. Medzi nakupovaním darčekov, upratovaním a prácou v kuchyni vám určite odporúčame 4. adventnú epizódu podcastu Scribendi. Téma poslednej adventnej nedele je celkom príznačne pokoj.

„Keď zažívajú zhon ľudia okolo nás, zažívame ho aj my,“ priznáva v úvode podcastu o. Mário. Práve v tomto náročnom období nachádza náš hosť pokoj v tichu. Duchovné cvičenia zažíva v pustovni, v tichu a samote. „Dnes je doba, ktorá chce prehlušiť to ticho, všade počujete rádio, v každej domácnosti či izbe je telka. To sú momenty, ktoré prehlušujú naše myšlienky,“ pokračuje náš hosť. Práve v tichu k nám Boh hovorí, otvára naše srdce a vstupuje do všetkých vecí, ktoré zažívame. Nie z pozície obvinenia, ale z pozície pokánia.

Dajte mi už všetci svätý pokoj! Fráza, ktorú počulo mnoho z vás. Aj to predznamenáva, že ľudia podvedome vnímajú rozdiel medzi pokojom tohto sveta a svätým pokojom. Mohlo by sa zdať, že ak budeme veľa oddychovať a robiť to, po čom túžime, získame pokoj. Opak je však pravdou. „Niekedy to tak človek vníma, že pokoj budem mať vtedy, keď budem mať voľno, dostatok peňazí, pôjdem na dovolenku a nemusím pracovať,“ upozorňuje mladý kaplán.

Počas práce pred seminárom stretol aj ľudí, ktorí mali dostatok zdrojov, mali dostatok času, ale nemali pokoj. Neznamená to, že pokoj je automaticky spojený s oddychom. „Potrebujeme aj oddychovať, ale svätý pokoj je čosi hlbšie. To je niečo, vďaka čomu ja urobím priestor v mojom srdci pre Boha,“ konštatuje náš hosť.

Ako aktívne vyhľadávať pokoj? Mohlo by nám pomôcť, ak by sme si vyhradili pár minút denne ticha pred Pánom. „Nevyvaľme na Boha všetko, čo potrebujeme a čo nám chýba, ale možno skúsme byť ticho,“ podáva pomocnú ruku kaplán. Taktiež je v mnohých farnostiach čas vianočnej svätej spovede. „Nie je nič krajšie ako urobiť si rekapituláciu a dôkladnú spoveď. Nemusíte sa hanbiť. To, čo skončí v spovedi, skončí v spovedi. Ak máte niečo, čo ste sa báli vyznať, povedzte to. Vtedy padajú reálne kamene zo srdca,“ povzbudzuje nás všetkých o. Mário.

Posledná epizóda adventu je nielen len poslednou epizódou roka, ale zároveň finálnou epizódou celého projektu. Podcast Scribendi sa s vami lúči a praje Vám pokojné Vianoce. Všetkých 43. epizód budete aj naďalej môcť nájsť vo všetkých podcastových aplikáciách. Ďakujeme, že ste v tom boli s nami. Momo & Pán Patrik

Vyrobil: Kumran.sk

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články