HomePodcastColin Symes: Budujme mosty, stierajme hranice (Scribendi podcast #027)

Colin Symes: Budujme mosty, stierajme hranice (Scribendi podcast #027)

Autor

Dátum

Kategória

Narodil sa v najstaršej nemocnici sveta a do východnej Európy doniesol nový impulz. Čo pre neho znamená Slovensko? O prvom evanjelizačnom seminári Oheň a príbehoch Božieho ľudu u nás hovorí Colin Symes zo spoločenstva Community Church Edinburgh.

V podcaste si vypočujete:

  • Kedy sa prvý raz stretol s ľuďmi zo Slovenska?
  • Na koho podnet cestoval v 90. rokoch do východnej Európy?
  • Čo ho prekvapilo na Slovensku?
  • Prečo je dôležité čítať bibliu po hebrejsky?
  • Aká bola jeho práca predtým ako sa stal lídrom spoločenstva?

Po 18. epizóde podcastu Scribendi, ktorú sme ako prvú nahrávali v zahraničí sme v 27. epizóde privítali aj prvého zahraničného hosťa. Colin Symes je líder spoločenstva Community Church v Edinburghu. Už viac ako 30 rokov slúži ľuďom na Britských ostrovoch a rôznych miestach Európy. V 90. rokoch Colin so svojim tímom pomáhal na Slovensku s organizáciou prvých evanjelizačných seminárov, ako napr. Oheň.

Colin je milovník jazykov. Vďaka jeho záľube sme mohli nahrať podcast a jeho jazyková zručnosť, ho už v minulom storočí odlišovala od ostatných. Pri návštevách východnej Európy bol jedným z mála ľudí zo Západu, ak nie vôbec jediným, ktorý hovorili slovanským jazykom. „Ja som človek, ktorý nemá rád, ak je medzi ľuďmi a nemôže s nimi rozprávať. Cítim sa beznádejne,“ hovorí s humorom na margo svojej jazykovej výbavy náš hosť.


Colin počas oddychu so svojou rodinou. Zdroj: FB/Colin Symes

Prvé osobné stretnutie s ľuďmi zo Slovenska nastalo v Poľsku na misijnej škole. Poľský jazyk bol v tom čase mostom medzi východnou a západnou Európou a pred 30 rokmi započal nevídané priateľstvo, ktoré trvá dodnes. V tom čase smerovali misijné výjazdy hlavne k našim severným susedom, ale spoločenstvo z Edinburgu rozpoznalo, že je v jeho silách rozšíriť misijné územie. „Modlili sme sa a cítil som, že mi Boh hovoril, že je veľmi dôležité budovať vzťahy so Slovákmi,“ spomína na začiatky spolupráce Colin.

Pre nášho hosťa sú najdôležitejšou hodnotou vzťahy s ľuďmi, ktoré za roky vybudoval a snaží sa ich udržiavať. „Nie je to vecou krajiny, ale ľudí,“ ozrejmuje Colin. Aj vďaka Colinovi a mnohým ďalším z jeho tímu i mimo neho sa na Slovensku podarilo zorganizovať seminár Oheň, ktorý bol dôležitým aspektom pre budovanie skupiniek a spoločenstiev na Slovensku. „Pre nás to bolo prekvapenie, nepovedali sme, že je to naša práca, bola to práca Boha,“ sumarizuje sympatický Škót.

Colin počas návštevy na Slovensku. Zdroj: FB/Colin Symes

Colin je rodený Londýnčan, ale už 40 rokov býva v Edinburghu, kam v mladosti odišiel študovať teológiu. Sám seba vníma ako človeka, ktorý chce prekonávať hranice medzi Angličanmi a Škótmi, ktorých minimálne z historického hľadiska nie je vôbec málo. Narodil sa v Nemocnici sv. Bartolomeja, ktorá funguje od roku 1123, čo je mimochodom, najstaršia nemocnica na svete. Akoby už aj to predznamenalo, že Colin má okrem jazykov veľkú záľubu v histórii. Anglický, francúzsky, nemecký, keltský a dokonca ani hebrejský jazyk nie je pre nášho hosťa problém.

Veľkou Colinovou vášňou sú vlaky. Zdroj: FB/Colin Symes

„Mám dobrú rodinu, ale nie veriacu,“ začína Colin rozprávať svoj príbeh. Nedeľná škola ho učila základné veci o Bohu a jeho slove. Keď mal 10 rokov podstúpil krst a prvýkrát počul, že Ježiš ho má rád. Od tohto momentu sa začal proces malých rozhodnutí, ktoré ho viedli za Ježišom. Na prahu dospelosti sa rozhodol študovať teológiu a po práci pre vládu sa stal lídrom spoločenstva Community Church Edinburgh, ktoré aktuálne združuje 140 dospelých a 80 detí.

Colin je už na dôchodku, jeho manželka zomrela pred dvoma rokmi a bola to pre neho veľká strata. Snaží sa veriť, že situácia pre neho môže byť aj novým začiatkom. „Boh mi povedal, že chce, aby som investoval čas do mladých ľudí,“ podčiarkuje Colin s nádejou a dodáva: „Neviem ako veľa času mi ostáva, ale verím, že Boh mi ten čas dal, aby som ho investoval do iných.“

Podcast Scribendi ďakuje Colinovi Symesovi za rozhovor a želá veľa krásnych stretnutí.

Ohromné maličkosti Colina Symesa:

Vlaky a jazda nimi za priateľmi.

Ak chcete Colina sledovať, môžete tak urobiť na jeho facebook stránke alebo instagramovom profile, prípadne na platforme youtube.

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články