HomeBlogy5 kníh na začiatok školského roka

5 kníh na začiatok školského roka

Autor

Dátum

Kategória

Pomaly sa završuje čas dovoleniek a my sa vraciame do kola každodenných povinností. To, že toho budeme musieť zvládnuť viac však ešte neznamená, že nás nevyhnutne musí strhnúť vír zhonu a náš život zatiahnuť tam, kde sme už boli a znovu tam nechceme. Vybrali sme 5 kníh na začiatok školského roka, ktoré vám pomôžu postaviť sa vedome a rozhodne výzvam sveta a vlastným zlozvykom, ukotviť sa v Bohu a ponoriť naše životy do Kristovho pokoja.

Neúprosné nie zhonu

Neprehliadnite túto veľmi dobre napísanú knihu, ktorá hovorí o veciach, ktoré potrebujeme počuť. Zhon je zásadným problémom našej doby. Od malička nenápadne preniká do našich životov a tvári sa, že je s ním všetko v poriadku, že patrí k úspešnému životu. Postupne nás však mení a robí z nás ľudí, ktorými nechceme byť. Útočí na našu psychiku, vzťahy a duchovný život. Autor John Mark Comer poslúchol radu svojho mentora a povedal Neúprosné nie zhonu. Na stránkach tejto knihy nájdete pôsobivý návod, ako si v chaose moderného sveta udržať emočné zdravie a duchovný život. Presvedčivé dôkazy proti uponáhľanosti a v prospech jednoduchšieho, pomalšieho života.

Túto knihu budem pravdepodobne čítať každý rok. Možno častejšie. Potrebujem s ňou stráviť viac času, mám toho dosť, čo treba zmeniť. Začnem a budem dúfať, že krôčik za krôčikom sa budem schopná odnaučiť to, čo ma učili celý život – náhliť sa, robiť viac, byť úspešná. Som za túto knihu vďačná. Čítam ju pomaly. Spomaľujem život. Amy

Buď, kde si

Nebol by vôbec zlý nápad začítať sa na začiatok školského roka do knihy Buď, kde si. O tejto knihe českého kňaza a výnimočne talentovaného spisovateľa Štepána Smoleňa ste už pravdepodobne počuli. Tento fantazijný príbeh, približujúci súčasnému človeku veľmi úspešne múdrosť púštnych otcov, získal v Česku i na Slovensku veľký ohlas a mnoho pozitívnych reakcií. Zaoberá sa hľadaním stálosti v nestálej dobe, v ktorej skáčeme z miesta na miesto, zo vzťahu do vzťahu, z webu na web. V humornom príbehu sa aj študent teológie necháva uniesť prúdom, až pokým nestretne záhadného starca, ktorý sa mu stane samozvaným sprievodcom na ceste. Nepripravený, ešte v pyžame a so zubnou kefkou v ruke je nútený podniknúť výpravu naprieč storočiami a kontinentmi až k púštnym otcom na Saharu, ale predovšetkým do vlastného vnútra.

Byť doma sám v sebe

V knihe Byť doma sám v sebe sa nám prihovára Zacharias Heyesmních benediktínskeho opátstva v Münsterschwarzachu. Rodák z Porýnia sa rozhodol vstúpiť do kláštora po púti z Taizé do Santiaga de Compostela. Podľa benediktínskeho princípu „modli sa a pracuj“ otec Zacharias popri písaní kníh pracuje v dielni a vedie kurzy remesla s duchovným sprevádzaním.

Flexibilita a mobilita sú súčasťou moderného života.  Autor nám v knihe Byť doma sám v sebe dáva impulzy, ako môžeme nájsť svoj vnútorný pokoj v čase zmien a dobre sa starať o svoju vlastnú dušu v každodennom živote. Ponúka tiež praktické cvičenia a konkrétne tipy, ako dobre zaobchádzať s telom i dušou. Toto inšpirujúce čítanie predstavuje tiež príbehy konkrétnych ľudí, ktorí našli svoj život v Bohu a v sebe samom. Stretnete v nej Benedikta z Nursie, Františka z Assisi, Mikuláša de Flüe, či Madeleine Delbrelovú.


Menej konať, viac byť

Stanislava Gajdošová vymenila svet manažmentu za svet neziskoviek. Vo svojej knihe Menej konať, viac byť vás pozýva oslobodiť sa z područia výkonu a nastúpiť na cestu smerom k rovnováhe, radosti a hlbším vzťahom. „Strávila som roky vo väzení, žila som v zajatí výkonu. Vlastnú hodnotu som nachádzala v tom, koľko toho zvládnem. Mojou identitou bolo to, čo konám. No potom prišlo bolestivé zastavenie – a pozvanie vyjsť z väzenia von.“ 

Veľmi dobré čítanie, ktoré prináša prekvapivé zistenia a núti vás vstupovať do svojho vnútra a zisťovať, čo a prečo vlastne robíte. V dnešnej dobe, kedy sa neustále za niečím ženieme, je skvelým prostriedkom, ktorý pomôže k stopnutiu, uvedomeniu a zmene. Keď som sa do nej začítala a objavila niekoľko „aha-efektov“, zaujímalo ma, kto ju vlastne napísal. Dosť ma prekvapilo, že autorka je Slovenka. Za mňa skvelá kniha aj autorka. Teším sa, že na Slovensku máme takéto kapacity. Lýdia


Odolný

Popri falošných sľuboch o pohode a pohodlí na jednej strane a čírou traumou z globálnych chorôb a katastrof na strane druhej ľudia dnes čelia nedostatku pokoja, šťastia a sily. V knihe Odolný John Eldredge (známy autor Divokého v srdci a Očarujúcej) odhaľuje cestu k skutočnému zotaveniu a odolnosti prostredníctvom samotného Ježiša. Kniha veľmi vhodná nielen na začiatok školského roka vychádza z múdrosti Písma a kresťanskej tradície a je popretkávaná silnými, pravdivými príbehmi o odvahe a prežití.

Toto je jedna z tých kníh, v ktorej vypíšete svoj zvýrazňovač a miniete celý samolepiaci bloček. Výborne napísaná čítavá kniha. K niektorým častiam sa vraciam znovu a znovu. Páčia sa mi praktické rady pre prehĺbenie môjho vzťahu s Ježišom. Siahnite po nej! Neoľutujete. Debby

Eva Štrbová
Redaktorka vydavateľstva kumran.sk

Najčítanejšie články