HomeBlogyVeselý narodeninový rozhovor

Veselý narodeninový rozhovor

Autor

Dátum

Kategória

Kumran.sk v mesiaci marec oslavuje svoje osemnáste narodeniny! Želáme mu všetko najlepšie k prekročeniu hranice dospelosti. Pri tejto príležitosti sme položili pár záludných a vtipných otázok Martinovi, ktorý je jeho zakladateľom, hlavným manažérom a ekonómom. Nech sa páči, tu je náš narodeninový rozhovor:

Čo ti na vydávaní kníh spôsobuje najväčšiu radosť?

Najväčšiu radosť mi asi prinášajú pozitívne recenzie od zákazníkov, hlavne keď napíšu niečo ako „nemohol som sa odtrhnúť, čítal som celú noc“. A možno ešte viac ma teší, keď sa podelia aj o niečo osobné, kam ich kniha posunula v duchovnom živote. Vtedy viem, že výber bol dobrý a oplatilo sa ju vydať. Paradoxne sa to stáva aj pri niektorých tituloch, ktoré sú relatívne slabšie v predajnosti. To mi pripomína, že napriek možnej strate treba vydať knihy, o ktorých sme presvedčení, že sú kvalitné a idú do hĺbky.

Čo ti je na vydávaní kníh nepríjemné?

Nepríjemné je asi stanovenie ceny. Hlavne v posledných rokoch všetky náklady výrazne rástli. A pri prepočte je mi niekedy nepríjemné povedať, že pod túto cenu už ísť nemôžeme, aj keď sa mi zdá relatívne vysoká. Kolegovia by vám určite potvrdili aj to, že niekedy som ten, kto vyzýva na opatrnosť a zaťahuje brzdu, keď čísla nepustia (kolegovia vehementne potvrdzujú :)).

Ak by si nezaložil obchod s knihami, aký iný by to bol?

No…, neviem, či by som sa pustil do niečoho iného. Toto na mňa tak akosi samo „spadlo“ vďaka tomu, v akých kruhoch som sa hýbal a kde som pracovne začínal. Myslím, že to prišlo aj z Božej prozreteľnosti, že Kumran vznikol tak, ako vznikol a doteraz funguje v kruhu ľudí, ktorí sú navzájom prepojení nielen pracovne, ale aj životom v spoločenstve a priateľstvami.

Narodeninový rozhovor

Si hlavne ekonóm, a byť ekonómom má v predstavách ľudí určitú negatívnu príchuť – Scrooge, žiadostivosť, honba za materiálnom. Povedz nám, ako to vnímaš ty. 

Niekto za žiadostivosť považuje aj dosahovanie zisku. Myslím si však, že aj kresťanské podnikanie musí počítať so ziskom, pretože bez zisku sa nedá reinvestovať a rozvíjať nové nápady. Alebo napr. ísť aj do projektov (u nás do výberu kníh), kde nie je predpoklad veľkého predaja, ale sú naozaj kvalitné.

Osobne to vnímam ako svoju celoživotnú cestu, nájsť rovnováhu medzi ekonomickým pohľadom cez čísla a otvorenosťou na pozvanie deliť sa a byť štedrý. Nedávno som čítal v jednej knihe myšlienku, ktorá to vystihuje: „Boh nám nechá pretiecť cez dlane aj milióny Eur, ak tie dlane nezovrieme.“

Náš narodeninový rozhovor sa blíži ku koncu. Čo by si s terajšími skúsenosťami chcel odkázať svojmu mladému ja v období, keď si zvažoval založenie obchodu?

Ja sa ešte stále cítim mladý :). Ale teda tomu mladšiemu by som odporučil, aby do toho išiel znova a nebál sa ani neúspechov. Obava z neúspechu bola v tom čase asi moja najväčšia brzda. Teraz vidím, že aj na neúspechoch sme rástli a učili sa robiť veci lepšie. Keď tak nad tým teraz uvažujem, budem si musieť túto vetu pripomínať aj do budúcna znova a znova, lebo táto obava je vo mne ešte stále prítomná.

Otázka na záver: Keby si mal vybrať nejakého živočícha, ktorého ti obchod Kumran.sk pripomína, aký by to bol?

Napadlo mi, že by som chcel, aby sme boli takou šťukou, ktorá dokáže ponaháňať aj veľké ryby v rybníku.

Takto sme uzavreli narodeninový rozhovor s našim mladým a dravým šéfom :). Ďakujeme mu, že sa nevyhol žiadnej otázke a že aj vďaka nemu Kumran prežil i ťažšie obdobia a cashflow sa nikdy nezastavil. A teraz už spúšťame veselú narodeninovú oslavu!

Martin Dubjel
Centrálny mozog a zakladateľ kumran.sk, ekonóm, manžel úžasnej ženy a otec štyroch kreatívnych detí.

Najčítanejšie články