HomeKto smeŠtefan Talarovič

Štefan Talarovič

Autor

Dátum

Kategória

Som Števo, s manželkou Dominikou máme tri deti a bývame v oscarovom Sabinove. Vyštudoval som informačné a riadiace systémy v Žiline. Ako sa dostane takýto absolvent ku knihám?

Už na základnej škole som chcel vydávať nejaký časopis. Nebolo aký, tak som si ho napísal sám. Na gymku som sa potom dostal k farskému časopisu, ktorý som robil až po vysokú školu. Po čase sme zasa dostali v spoločenstve v Sabinove ponuku vydať knihu, robil som ju na kolene: všetko od A po Z. A neskôr druhú, tretiu… Po vysokej škole som si hľadal prácu a skončil som u nás v meste v banke. Každý z nás mal svoje osobné číslo, ktoré mi denne šepkalo: „Si len jedno nepodstatné číslo.“ Bol som pri tom, ako vznikal Kumran.sk (keďže za jeho vznikom stáli ľudia z nášho spoločenstva), no pretože som pracoval v banke, nemohol som oficálne participovať, takže som bol iba tieňový podporovateľ. Ten, ktorý po večeroch pomáhal s prvými letákmi, so spustením stránky a kadečím iným.

Keď chceli chalani k rozbehnutému e-shopu založiť vydavateľstvo, kontaktovali ma, či by som nechcel mať na starosti vydávanie našich kníh. Bolo to v čase, keď nastúpila kríza a v banke sme začali prepúšťať. A kto by presedlal na prácu v novom e-shope, v čase krízy a ešte na dobu určitú?! Šéfka ma nechcela pustiť, tak sme sa tri mesiace naťahovali, až kým mi uplynula výpovedná lehota. Dlho sme sa s manželkou za to modlili a prišiel moment, keď som vnímal, že mám zanechať túto zdanlivo istú prácu a urobiť krok viery smerom, ktorým ma Boh volá. Až časom som si uvedomil, že dnes mám prácu, ku ktorej som už ako tínedžer inklinoval, a že táto práca je zároveň poslaním. Poslaním rozmeniť evanjelium na drobné a priniesť ho ľuďom do každodenného života. 

Od roku 2010 som teda začal pracovať pre Kumran.sk na plný úväzok. Mojou hlavnou náplňou je naša vydavateľská činnosť. Po schválení titulu na redakčnej rade kontaktujem externých prekladateľov a vyberám najvhodnejšiu alternatívu. Neskôr komunikujeme s prekladateľom a redakciou a tiež jazykovou korektorkou. Po sfinalizovaní textu ho pripravujem do tlače a tvorím obálku. A keď vyčistíme posledné chybičky, odovzdávam knihu tlačiarom a začnem pripravovať podklady pre reklamu a distribúciu. Popri vytlačení titulu si zgustnem na logistike distribúcie. Ďalšou mojou oblasťou je reklama a komunikovanie s externými partnermi. Za šesť rokov sa nám podarilo vydať 55 kníh, 12 CD a DVD nosičov a 12 biblických plagátov.

Mojou víziou je prinášať knihy, ktoré môžu ľudia vziať do ruky, keď prídu unavení po celom dni z práce, uložia deti do postele a sú „k. o.“. Chceme vydávať knihy, ktoré sú ľahké na čítanie, no so silným posolstvom. Také, o ktorých ľudia povedia, že sa od nich nevedia odtrhnúť o tretej v noci. Také knihy chceme robiť. Keďže Kumran.sk založili ľudia zo spoločenstva Rieka Života, ponúkli sme, že vydavateľsky zastrešíme „riečne“ cédečká a knihy autorov, ktorých sme osobne spoznali a chceli sme ich vydať (John Eldredge, Ralph Martin, Neal Lozano, Matt Redman a ďalší). Dovtedy sme to robili na kolene a po večeroch, a preto vznik Kumran.sk ako vydavateľstva pre mňa znamenal aj možnosť pokryť aktivity nášho spoločenstva.

Väčšinu svojho pracovného času trávim doma, takže kolegov vidím len svietiť nazeleno v čete, cez ktorý komunikujeme. Vďaka Bohu, tento deficit vo vzťahoch v práci dopĺňa naše spoločné stretávanie na modlitbách a aktivitách nášho spoločenstva v Podolínci. Keď už mám cestu na stretko, snažím sa predtým vybaviť aj veci v distribučnom sklade, prípadne si takto naplánujeme nejakú spoločnú poradu a po nej „letíme“ na misijný výjazd či na chvály do kláštora redemptoristov.

Často si uvedomujem, že je viacero oblastí, ktoré ma bavia a ktorým sa venujem, ale vlastne v ničom špeciálne nevynikám. Vnímam však v srdci jednu vec, v ktorej chcem byť fakt dobrý, jednoducho borec: byť skutočne mužom modlitby, chváliť a vyvyšovať Boha v každom dni, „keď dobre je i v časoch zlých“. Byť osadený na skale – síce ošľahaný vetrom, ale pevný vo viere, v skutkoch, v slove a v rozhodnutiach. Nosič Božej prítomnosti. Full-time: 24/7.

Previous articleDanka Novotná
Next articleJanka Reľovská
Štefan Talarovič
Hlavný grafik a manažér Kumran.sk, klavirista spoločenstva Rieka Života.

Najčítanejšie články