HomeBlogyRozžiarte niekomu Vianoce

Rozžiarte niekomu Vianoce

Autor

Dátum

Kategória

Pán Ježiš povedal, že dávať je blaženejšie ako prijímať (Sk 20, 35). V dnešnej dobe, keď je ponúk na darčeky tak veľa, však môžeme z tejto radostnej aktivity prežívať stres. Aký darček vybrať? Bude sa hodiť? Poteší? Podľa mňa je ešte dôležitejšia otázka: Čo prinesie obdarovanému? Akú hodnotu, aké posolstvo? Aj preto sme sa s manželom tento rok rozhodli, že väčšinu našich darčekov budú tvoriť knihy. Je to vynikajúci spôsob, ako blízkym odovzdať hodnotné posolstvo a ako rozvíjať čitateľskú gramotnosť u detí. Páči sa mi aj tradícia, že darované knihy potom kolujú v rodine, a tak si ich môžeme prečítať všetci. A najlepšie je, keď sa potom o knihách rozprávame.

Aby sme vám pri výbere vhodného darčeka (nielen knižného) pomohli, vytvorili sme na našej stránke kategóriu Žiarivé Vianoce, v ktorej nájdete tipy na darčeky podľa toho, koho chcete obdarovať. Čo by som z nášho e-shopu vybrala ja?

Keby som vyberala darček pre starkých, určite by som siahla po audioknihe Perla z Moabu.  Audioknihy mám veľmi rada a počúvam ich často, pretože sa môžem zahĺbiť do príbehu bez toho, aby som si musela namáhať oči. Ideálny darček pre starých rodičov. Babička vám popri počúvaní stihne aj napiecť medovníčky alebo uštrikovať teplé ponožky. Ako roztomilú drobnosť od vnúčat pre starkých dávam do pozornosti veselú tabuľku na dvere Vitajte u babky a dedka.

Môj trojročný krstný syn dokáže hodinu vysedieť pri knižočkách typu „maľuj vodou“. Stačí k tomu štetec a pohárik s vodou, obrázok sa po zvlhčení sám zafarbí. A po vysušení sa môže maľovať znova! Pre najmenších teda odporúčam knižočku Noachova archa.

Malé deti milujú riekanky a krásne obrázky. To všetko a navyše posolstvo o úžasnom Stvoriteľovi prináša leporelo slovenskej autorky a mamičky Michaely Malinovej Povedz mi, čo Pán Boh stvoril? 

Môj synovec, ktorý je na prvom stupni ZŠ, si pod stromčekom nájde knihu Neopísateľný. Som si istá, že v ňom zaručene vzbudí záujem o svet okolo nás a vďačnosť k Bohu, ktorý nás stvoril tak zázračne. Pre deti na druhom stupni by som jednoznačne zvolila sériu Kráľovskí bojovníci v praktickom boxe. (https://www.kumran.sk/krestanska-fikcia/22592-kralovski-bojovnici-seria-box.html) Ak vaše decká už prelúskali všetky štyri diely, tak im vo výbave nemôže chýbať tričko s erbom kráľovských bojovníkov!

Najtvrdším orieškom býva (aspoň u mňa) výber darčeka pre mužov, ale aj pre nich mám niekoľko pekných tipov. Ak obdarovaný trávi veľa času v aute, kúpte mu najnovšie CD Rieky života Všetko tvoríš nové. Cestu do práce tak bude môcť zmeniť na čas strávený s Bohom v modlitbe a cestou domov po náročnom dni sa vnútorne upokojí a odovzdá svoje starosti Pánovi. Väčšina mužov nepatrí k horlivým čitateľom, preto pre otcov odporúčam krásne knižky Otec a syn alebo Otec a dcéra, ktoré na každej stránke obsahujú jednohubku – jednu podnetnú myšlienku, radu a inšpiráciu pre výchovu a vzťah s dieťaťom. Tieto knižky môžu bez dlhých rečí spôsobiť vo vzťahoch v rodine veľké zmeny.

Okrem bohatého výberu hodnotných kresťanských románov odporúčam ako darček pre ženy horúcu novinku, ktorú by som si sama priala pod stromček, a ňou je Poznámková Biblia. Štýlová väzba, prepracovaná grafika, priestor pre vaše osobné poznámky a postrehy. Dokonalý darček pre dušu, ktorá to s Bohom myslí vážne. Myslím, že napätie a stres dnešnej doby obzvlášť doliehajú na ženy, preto odporúčam ďalšiu novinku, a ňou je vynikajúca kniha Maxa Lucada O nič ustarostení. Je ako balzam na ustarostené srdce unavené úzkosťou a ako infúzia nádeje do neistých dní. My ženy máme rady pekné veci, preto prikladám aj tretí tip, a to prekrásne grafiky Martiny Švorcovej. Na našom e-shope ich nájdete viacero, mne sa veľmi páči táto: Vyberám si nádej.

Ak chcete priateľom dať nástroj na posilnenie manželstva, odporúčam Dosť bolo dokonalých manželstiev alebo môjho favorita medzi knihami o manželstve Láska a vojna.
Ak premýšľate nad darčekom pre tínedžera, ja som sa rozhodla synovcovi kúpiť knihu Pustovník: Muž s leopardom od Vladimíra Štefaniča, keďže tento román spája žáner fantasy a hodnotné posolstvo. Mladí (ale nielen oni) potrebujú príťažlivé a aktuálne vzory svätých súčasnosti, preto určite siahnem po životopise Carla Acutisa, ktorý môže svojím príbehom osloviť dnešné decká, ktoré sa cítia doma vo svete internetu. Ak váš tínedžer má rád rap, určite mu kúpte CD slovenského rapera Martina Augustína Dvornického, ktoré bude preňho svedectvom, že aj v dnešnom svete sa dá žiť s Bohom. Mladej slečne (od pätnásť rokov) by som vybrala román s hrdinkou, s ktorou sa dokáže stotožniť. Moja prvá voľba je Posledný pojedač hriechov od Riversovej alebo Keď srdce zavolá.

Viacerí by ste radi obdarovali kňaza, s ktorým máte bližší vzťah alebo ste mu vďační za jeho službu. Krásnym darom by mohla byť kniha Martina Šafárika Ladislav Záborský, ktorá čitateľovi poodhalí maliarov bohatý vnútorný život, ktorý je zjavný z jeho diel.

A zaujímavosť na záver:
Vedeli ste, že tradícia vianočných darčekov je pomerne nová? Dostala sa k nám z nemecky hovoriacich krajín až v 19. storočí, a to spolu s vianočným stromčekom. Odvtedy darčeky menili svoju podobu, od skromných cukroviniek, ktoré dostávali iba deti, až po veľké dary, ktoré dnes dostávajú aj dospelí. Vráťme vianočným darčekom jednoduchosť a duchovnú hĺbku, aby obdarovaných privádzali bližšie k podstate Vianoc – k Bohu.

Pokojný advent a múdrosť pri výbere vianočných darčekov vám za tím Kumranu praje Zuzana Vengliková

Previous articleRiversovka pre mužov
Next articleMoja kotva dneška
Zuzana Vengliková
Volám sa Zuzka. Študovala som učiteľstvo angličtiny a estetiky, ale už takmer desať rokov sa venujem prekladateľstvu. Rada pracujem so slovami a na tomto blogu budem písať o všetkom možnom, čo súvisí s knihami, ktoré prekladám, s čítaním či s knihami samotnými. Milujem pohyb a teší ma, keď sa mi darí rozhýbať aj iných. S manželom bývame v malebnom podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najčítanejšie články