HomeRecenzieRiversovka pre mužov

Riversovka pre mužov

Autor

Dátum

Kategória

Najprv zhrnutie pre tých, ktorí čítajú maximálne prvé tri vety takýchto článkov, aj to len preto, lebo ich k tomu niekto vyzval, teda najmä pre chlapov: Chlapi, ak dostanete túto knihu ako dar od manželky, prečítajte si ju. Vyjadríte jej tým lásku, čo by malo samo osebe stačiť, ale okrem toho som si istý, že si ju aj užijete, oddýchnete si pri nej a ešte vás aj posunie dobrým smerom. To je všetko, pokojne sa pustite do čítania. Ostatní môžete tento blog dočítať, celkom som sa pri ňom zapotil, tak si budem vážiť, ak si ho ešte niekto okrem korektorky prečíta.

Tento román splnil všetky atribúty výborného príbehu

Kniha A zaznel šofar bola darom od kamarátky, ktorá po jej prečítaní premýšľala, ako dostať tento príbeh medzi mužov, a možno zvlášť medzi mužov, ktorí vedú kresťanské spoločenstvo. Medzi potenciálnymi kandidátmi na dar som pravdepodobne uspel preto, lebo moji priatelia o mne vedia, že milujem dobré príbehy, ideálne v knižnej podobe. A tento román skutočne splnil všetky atribúty výborného príbehu. Je pútavo dejovo vyskladaný, autorka sa pohrala s detailným vymodelovaním charakterov postáv, ktoré boli uveriteľné a nepôsobili umelo, dokonca ani napriek faktu, že autorka vo svojom rozprávaní použila hyperbolu a v určitom zmysle to prehnala. Nakoniec hyperbolu používal aj Ježiš a aj jemu poslúžila na jasné komunikovanie posolstva. Užil som si aj fakt, že som knihu neprečítal za jeden večer, ale mohol som si ju vďaka jej rozsahu vychutnávať dlhšie.

Zameranie na vzťah

Ak chlap dokáže prekonať predsudok o tom, že Riversová je ženská autorka a knihu si napriek tomu prečíta, verím, že to pre neho môže byť prekvapivým obohatením. Zaradil by som ju medzi silne odporúčané čítanie pre tých, ktorí sa zo všetkých síl snažia „hľadať najprv Božie kráľovstvo“. Pre mňa osobne bola kniha pozvánkou preskúmať svoje vnútorné motivácie pri napĺňaní tejto Ježišovej výzvy. Uvedomil som si napríklad, že Ježiš ma vyzýva, aby som najprv „hľadal“, nie „budoval“ Božie kráľovstvo. Slovo „hľadať“ naznačuje zameranie na vzťah, „budovať“ zas na výkon. Buďme k sebe úprimní, my muži to máme často prehodené a potrebovali by sme si upratať priority.

Olej intimity

Niekedy mi čítanie spôsobovalo aj istú vnútornú bolesť. Dialo sa to vtedy, keď správanie a rozhodovanie hlavnej mužskej postavy, pastora Paula, v určitých situáciách viac či menej zrkadlilo moje vlastné správanie v podobných situáciách v minulosti. Išlo najmä o situácie, keď sa Paul rozhodol pre službu a výkon namiesto vyhradenia si času na zastavenie, modlitbu a premýšľanie, rodinu a oddych. Riversová takéto situácie opisuje plasticky v komplexite vzťahov. Venuje sa vnútornému prežívaniu manželky, naznačuje dopady na syna, poodhaľuje opakujúce sa vzorce správania v jednotlivých generáciách. V tomto nesie príbeh, zvlášť pre mužov budovateľov a vizionárov, veľmi dôležité posolstvo. Povolanie byť lampami (svetlom) pre svet musí totiž vyvažovať čas, keď si chystáme do týchto lámp olej intimity. A to sa dá jedine, ak sme ochotní pravidelne sa zastaviť kvôli vzťahu.

Komu si synom?

Tento príbeh veľmi silno ilustruje dôležitosť ľudského srdca a jeho otvorenia sa láske, predovšetkým láske Otca. S humorom by sa dalo povedať, že ak by Paul v úvode svojej kariéry pastora absolvoval seminár Otcovo srdce, možno by nemusel žiť toľko rokov ako duchovná sirota a ani zažiť všetky tie nepríjemné dôsledky sirotského života. Možno by ho otázka „Komu si synom?“ priviedla k porozumeniu, že potrebuje svoje srdce otvoriť aj nejakej otcovskej pozemskej autorite, ktorá by mu pomohla vyhnúť sa chybám, ktoré spravil. Lenže Paul bol tak ako mnohí dnešní muži malým chlapcom v mužskom tele, so zraneným, ale zatvrdeným srdcom pištiacim po uznaní a láske svojho otca, teda po niečom, čo nikdy nedostal. No nemal odvahu tomu čeliť a vidieť to, nie to ešte priznať. No našťastie Božia milosť a láska je vždy väčšia… Ale to sa už dočítate sami.

Matej Sabo
Líder komunity Eben Ezer v Bratislave.

Najčítanejšie články