HomeRecenziePohľad zvnútra neuveriteľného zmierenia

Pohľad zvnútra neuveriteľného zmierenia

Autor

Dátum

Kategória

Ak ešte stále váhate, neváhajte vziať do ruky knihu katolíckeho kňaza Ubalda Rugirangoga z Rwandy o jeho službe zmierenia a odpustenia. Príbehy popísané v tejto knihe boli pre mňa obrovským svedectvom o Božej moci, ktorá môže zachrániť celý národ, ktorý sa pokorí, odpustí a prosí o odpustenie. A tiež o Božom úžasnom pláne urobiť nás slobodnými – práve cez odpustenie. Sú to príbehy, pri ktorých som si uvedomil, aké malicherné sú niekedy naše protivenstvá, keď bojujeme s odpustením, aké nepodstatné problémy riešime v porovnaní s týmito ľuďmi.

O. Ubald musel sám najprv odpustiť tým, ktorí mu zabili takmer celú rodinu a potom volaný Duchom svätým začal hlásať potrebu odpustenia a zmierenia v krajine, kde sa pred rokmi prevalila mohutná vlna nenávisti a zabíjania. Mnohí Rwanďania (a dnes aj mnohí ľudia po celom svete) prostredníctvom jeho služby pochopili, že iba odpustenie môže priniesť nový život, novú nádej a slobodu im aj tým, ktorí vraždili.

Rwande v súčasnoti hovoria aj africké Švajčiarsko a dnes je pokladaná za jednu z najbezpečnejších afrických krajín. Kto pozná jej dejiny, musí nad tým žasnúť. Od odchodu kolonizátorov Belgičanov a získaním samostatnosti sa začali problémy medzi dvomi dominantnými kmeňmi Hutuov a Tutsiov, ktoré občasne prerástli do bojov a lokálneho vraždenia, až v roku 1994 vypukla genocída, počas ktorej v priebehu troch mesiacov zomrel takmer milión ľudí. Bolo to besnenie ako z hororového filmu – nebral sa ohľad na ženy, deti, starých, navzájom sa zabíjali ľudia, ktorí predtým sedeli spolu v jednom kostole. A to všetko predpovedané v zjaveniach Panny Márie v Kibeho.

Rwanda sa poučila, našla cestu k zmiereniu. Tutsiovia, ktorí boli vraždení, pochopili, že pomsta nie je riešením. V mnohých dedinách vrahovia verejne vyznávali svoju vinu a mohli v nich ďalej ostať žiť. Svedectvo o. Ubalda v knihe Odpustenie ťa oslobodí prináša pohľad zvnútra – ako očitého svedka hrôz, ktoré sa diali, svedka zlyhaní samotných veriacich aj kňazov v čase genocídy, ale predovšetkým svedka úžasnej moci odpustenia a zmierenia.

Ak čo len na chvíľu váhate, či Ježišova výzva odpustiť 77 krát je v poriadku, čítajte.

Martin Dubjel
Centrálny mozog a zakladateľ kumran.sk, ekonóm, manžel úžasnej ženy a otec štyroch kreatívnych detí.

Najčítanejšie články