HomePodcastPeter Ličko: Svojimi ilustráciami doprevádzam príbeh (Scribendi podcast #018)

Peter Ličko: Svojimi ilustráciami doprevádzam príbeh (Scribendi podcast #018)

Autor

Dátum

Kategória

Mal sen, o ktorom vedel len on a Boh. Splnil sa a dnes jeho kresby zdobia príbehy. Ako dlho trvá vytvoriť ilustráciu ku knihe? O grafických skratkách, ceste k umeniu a jej nástrahách hovorí ilustrátor Peter Ličko.

V podcaste si vypočujete:

  • Ako dlho trvá dokončiť ilustrácie jednej knihy?
  • Číta ilustrátor každú knihu, na ktorej pracuje?
  • Na čo si ilustrátor musí pri práci dávať najväčší pozor?
  • Svižne knižne o pripravovaných novinkách na rok 2022 s Evou Štrbovou

Rok 2022 vitaj. Po adventnej sérii a zaslúženom spomalení je tu knižný podcast Scribendi aj v novom roku. Prvým z hostí, ktorý sa s nami podelili so svojím príbehom je ilustrátor Peter Ličko. Peťo ilustroval viacero kníh pre našich najmenších, ale okrem nich má na svedomí aj obálku a ilustrácie v knižnej sérii Pustovník.

Peťove ilustrácie môžete nájsť v knižnej sérii Pustovník, ktorej zároveň navrhol aj obálku.

Hoci je Peťo pôvodom zo stredného Slovenska, stretli sme sa u neho v Brne, kde ostal po škole a pôsobí tu už pár rokov. Už počas štúdia architektúry sa zaoberal ilustrovaním. „Potom ako som dokončil bakalára na architektúre, tak som sa rozhodol, že sa chcem venovať ilustrácii viac,“ sumarizuje mladý ilustrátor.

Čo je to ilustrácia? „Pod ilustráciou si môžete predstaviť všetky nakreslené obrázky na internete a v knihách. Všetko čo je nakreslené alebo vytvorené nejakou technikou ako rôzne odtlačky, linoryt, sprej … Všetko toto sa považuje za ilustráciu,“ vysvetľuje Peťo. Jednou z hlavných čŕt jeho práce je, že sa snaží do každej ilustrácie vložiť skrytý symbol alebo grafickú skratku.

Nahrávanie prebehlo v priateľskom duchu a uvoľnenej atmosfére. Zdroj: P.B

Často som premýšľal o tom, či ilustrátor číta každú knihu, ktorú ilustruje. Zdá sa, že tak by to bolo ideálne, no vzhľadom na rozsah kníh to jednoducho nie je možné. „Väčšinou mám nejaké úryvky, niekoľko strán alebo charakteristiku postáv resp. priestoru,“ približuje umelec. Takýto prístup má aj výhody, keďže ilustrátor stále necháva dostatok priestoru pre fantáziu čitateľa.

Peťo je okrem iného často foto modelom pre dizajnové kśuky svojej manželky. Zdroj: IG/peter.licko

„Začalo to tým, že odmalička som si kreslil,“ spomína na svoju ilustrátorskú kariéru Peťo. Jeho starý otec ho k tomu viedol a často si spolu kreslili v záhrade. Neskôr sa začal pripravovať na vysokú školu a navštevoval výtvarnú. „Rozhodujúci okamih pre mňa bol, keď mi na vysokej škole napísala jedna známa, Miška Malinová, či by som nechcel ilustrovať detskú knižočku,“ pokračuje ilustrátor. Prvá ozajstná skúsenosť s ilustráciou bola zároveň splneným snom ilustrátora, o ktorom vedel iba on a Boh. Vo svojej tvorbe sa snaží tiež aspoň trochu poodhaliť to, čo už vytvoril On.

Peťo je aktívny aj v rôznych komerčných projektoch, odkiaľ sme ho prvotne poznali aj my. „Pre mňa je to aj vec na svedectvo. Je dobré produkovať aj kresťanské veci a tí ľudia z komerčného sveta to môžu vidieť,“ uvažuje ilustrátor.

Keďže Peťova manželka Katka sa venuje odevnému dizajnu ich spolupráca na seba nenechala dlho čakať. Ilustrátor navrhol dizajn na potlač látky a ona z toho ušila kúsky oblečenia. Výsledok? Posúďte sami.

Šaty. ktoré vznikli spojením schopností Katky a Peťa. Zdroj: IG/peter.licko

Scribendi podcast ďakuje Ličkovcom za príjemne prežité chvíle v Brne, praje mnoho inšpirácií pri práci a želá veľa radosti do všedných dní.

Ohromné maličkosti Petra Lička:

Filmy a špeciálne filmy o superhrdinoch, cez ktoré Boh hovorí k jeho srdcu

Ak sa chcete o Peťovej práci dozvedieť viac, môžete ho sledovať na IG alebo FB

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články