HomeRecenzieOdkedy neriešim dokonalosť, je mi lepšie

Odkedy neriešim dokonalosť, je mi lepšie

Autor

Dátum

Kategória

Knihu Dosť bolo dokonalých mám som čítala pred pár rokmi. Vtedy bolo moje dievčatko ešte len batoľa.

Tešiť sa z maličkostí

V tom období bola dokonalosť silné slovo. Máme jedno (teraz už) úsmevné video, ktoré sme natočili približne v rovnakom čase. Zobudili sme sa ako rodinka do nádherného víkendového rána, a keď som vtedy vstala z postele a unavenými očami sa porozhliadla po byte, mala som dve možnosti. Buď sa frustrovaná pustiť do upratovania ako do boja s veternými mlynmi alebo sa nad to povzniesť a tešiť sa z maličkostí. Vtedy som vzala foťák a natočila snímku z izby do izby, pozrela sa do každého kúta a z toho neporiadku sa dnes už iba smejeme.

Moja hodnota nie je zakotvená v dokonalom stave mojej domácnosti.

O pár rokov neskôr, už s dvoma deťmi, málokedy rána vyzerali podobne katastroficky… Ako je to možné? Ťažko povedať. Ale ono to nie je vôbec dôležité – tie upratané rána. Posolstvo, ktoré vtedy na mňa z knihy dýchlo, cítim dodnes. Aj minule, keď prišla neohlásená návšteva a ja som nemala čas upratať tie hračky, ten rozmrvený rožok… Myseľ mi zaletela ku knihe a ja som si povedala: „Nevadí“. Moja hodnota nie je zakotvená v dokonalom stave mojej domácnosti.

Maminka, ty si najlepšia.

Teraz píšem tieto riadky, ale knihu už k dispozícii nemám. Naschvál. Premýšľam, v čom bola pre mňa ešte užitočná a napadá mi staré známe – porovnávanie. Jasné, vždy sa nájde mamička, ktorá vyzerá lepšie, ktorej dieťa je šikovnejšie, ktorá prekypuje optimizmom a nikdy sa na potomka nehnevá, ktorá… Och, veru, je to náročná téma. Nejdem to zbytočne rozvádzať. Usvedčilo ma to vtedy, priznávam, aj ja mám s tým problém. Stále, aj po rokoch. Ono, tie myšlienky prichádzajú pravidelne, naučila som sa ich však rozlišovať a neprijímať. Nechcem také mať v hlave. Je mi lepšie, keď je tam iba to, že pre moje deti a moju rodinu som super. A verím svojim deťom, keď mi do ucha šepkajú: „Maminka, ty si najlepšia“.

Mimi

Najčítanejšie články