HomeNovinkyO slovo sa hlási novinka Odlúčení od Lynn Austinovej!

O slovo sa hlási novinka Odlúčení od Lynn Austinovej!

Autor

Dátum

Kategória

Autorka knihy veľmi živo opisuje situáciu židov v období druhej svetovej vojny a pomaly rastúcu nenávisť, ktorá zasiahla aj Ameriku. Odlúčení je román o rodine. O tom, ako ľahko sa dajú z rôznych príčin pretrhnúť vzťahy a aké ťažké je znovu ich nadviazať. Je to príbeh o osobnej ceste každého človeka za vlastným naplnením a šťastím, ktoré dosiahne len vtedy, ak dokáže zmeniť svoje zmýšľanie a zbaviť sa predsudkov o iných aj o sebe.

Dej príbehu sa odohráva striedavo v židovskej časti Brooklynu a v maďarskej Budapešti práve v čase, keď sa svet zmieta uprostred hrôz druhej svetovej vojny. Pred našimi očami sa postupne rozplietajú príbehy troch rodín, ktorých osudy zviedla dokopy práve tragédia a bolesť.

Eddie Shaffer je mladý vdovec, ktorému pri nešťastnej autonehode zomrela manželka a on ostáva sám s dvomi deťmi – Ester a Petrom. Keďže sa nedokáže zmieriť s jej stratou, rozhodne sa narukovať do armády. So starostlivosťou o deti mu ponúka pomoc jeho bývalá susedka a kamarátka z detstva, Penny Goodrichová, ktorá je do neho už roky tajne zaľúbená. Penny vyrastala v jeho tesnej blízkosti vo výchove svojich starších rodičov, ktorí jej vštepili, že je neschopná a že v živote nič nedokáže. Láska ju však poháňa, aby opustila ich ochranné krídla a vstúpila do sveta, v ktorom ju čaká mnoho nových povinností a výziev. V príbehu budeme sledovať jej pokus priblížiť sa k Eddieho deťom s nádejou, že si tak raz získa aj jeho srdce.

Jakoba Mendela spája s rodinou Eda Shaffera okrem nájomnej zmluvy aj spoločná tragédia. Jakob je žid, ktorý býva v Brooklyne a spolu s manželkou prenajal susedný byt mladej rodine Shafferovcov. Celý čas si od nich udržiaval odstup, pretože boli kresťania. Jeho manželka Miriam sa s nimi spriatelila a stala sa obeťou tej istej havárie, pri ktorej zomrela aj Eddieho žena. Jakobov jediný syn je na štúdiách v Maďarsku, kde sa v tom čase začína rozpínať po Európe ako čierny tieň Hitler a jeho nacizmus. Jakob sa strachuje o osud svojho syna a jeho židovskej manželky a dcéry, o ktorých nemá takmer žiadne správy. Hnevá sa na Boha za všetko utrpenie, ktoré naňho dopustil.

Dokážu nakoniec hrdinovia knihy nájsť cestu k sebe a napriek všetkej bolesti uveriť, že Božia láska je stále prítomná a dokáže poraziť aj to najhoršie zlo vo svete?

Lynn Austinová sa vo svojej knihe zaoberá otázkami, ktoré trápia asi každého človeka. Prečo Boh dopúšťa utrpenie a bolesť? Prečo nezasiahne a nezabráni vojne? Prečo umierajú spravodliví ľudia a tí zlí ostávajú žiť ďalej? Existuje Boh, keď vôbec nezasiahne? Postavy postupne prechádzajú od hnevu a zúfalstva k pokore, nádeji a odovzdanosti a uznávajú, že „Božie cesty nie sú našimi cestami a jeho myšlienky nie sú našimi myšlienkami“.

Autorka recenzie: Lenka Repčáková,

Najčítanejšie články