HomePodcasto. Mário Brezňan: Radosť je o postoji srdca (Scribendi advent #3)

o. Mário Brezňan: Radosť je o postoji srdca (Scribendi advent #3)

Autor

Dátum

Kategória

Nie je to o tom, koľko vecí máme, ale kým sme. Z identity sa rodí naša radosť. Ako ju nájsť, upevniť a skutočne prežiť? O radosti, ktorá rozdávaním rastie hovorí otec Mário Brezňan.

Podcast Scribendi, vydavateľstvo Kumran a spoločenstvo Rieka Života ťa pozývajú vstúpiť do tajomstva narodenia Ježiša Krista. Počas štyroch adventných nedieľ sa budeme zamýšľať spoločne s o. Máriom Brezňanom nad témami, ktorými nás inšpirovala Francine Riversová vo svojej knihe Škatuľa od topánok. Veríme, že nás postupne pripravia na skutočne bohaté Vianoce.

Radosť. Nikto z nás nežije preto, aby bol smutný. Zdroje radosti hľadáme v rôznych veciach nášho života, ale nie vždy dostaneme to, čo našu túžbu naplní. Kde našiel radosť náš hosť? „Po obrátení sa zmenilo to, že keď som to hľadal predtým vo veciach tohto sveta, tak tá radosť bola chvíľková. Túžite si kúpiť nový telefón, máte nadšenie, našetríte, kúpite si a zrazu po pár mesiacoch, je tu nový model. A zase to musím hľadať. Boh ponúka stálu radosť, nie je závislá na tom, že nám niečo vždy chýba a ideme na dlh,“ zamýšľa sa v úvode rozhovoru o. Mário.

Pre nášho hosťa je dobrým kompasom k radosti 37. žalm. Hľadaj radosť v Pánovi a dá ti, za čím túži tvoje srdce. „Mnohokrát sa mi potvrdilo v živote, že ak dám Boha na 1. miesto, tak Boh ostatné správne v uloží v mojom živote, čomu mám dať koľko času a čo naopak nechať tak,“ konštatuje mladý kaplán.

Konkrétnou skúsenosťou nášho hosťa je obdobie, keď sa pred seminárom rozhodoval v pracovnej oblasti. Boh k nemu veľmi jasne prehovoril skrze Božie slovo, aby sa rozhodol prácu vziať. Čakalo ho najnáročnejších 9 mesiacov jeho vtedajšieho života. „Keby som si vybral ľahšiu cestu, možno sa mám jednoduchšie, ale moja radosť z toho, že plním Božiu vôľu by nebola taká hlboká,“ reflektuje dnes svoje rozhodnutie o. Mário

Náš stály hosť dodáva, že radosť je významne prepojená s vďačnosťou a potrebujeme si pripomínať to všetko, čo v živote máme. „My máme takú predstavu o radosti, akú ju vidíme v reklame. Ide rodinka, nasadne do auta, všetci sú šťastní, lebo kúpili krásne auto za 25 000€. Realita je však iná. Sekera na krku, rodina je nervózna, ja neviem čo prežívam a podobne. Chceme len tú emóciu, ale radosť ide ruka v ruke aj s obetou a vernosťou,“ priznáva kaplána zo Spišskej Novej Vsi.

Radosť sa zároveň rodí aj z identity. Z toho, kým sme pred Kristom. Výzvou 3. adventnej nedele môže byť pre nás znovu si uvedomiť kým sme v Kristovi, prehĺbiť svoju identitu Božieho dieťaťa a hľadať nové dôvody na radosť.

Vyrobil: Kumran.sk

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články