HomeBlogyMoja cesta s Johnom Eldredgeom

Moja cesta s Johnom Eldredgeom

Autor

Dátum

Kategória

V tomto roku, konkrétne v prvý októbrový víkend, som dostal pozvanie od veľmi blízkeho priateľa prísť na BootCamp. Predĺžený víkend – duchovná obnova iba s chlapmi, ktorí hľadajú svoju cestu mužskosti a pomáhajú ju hľadať a viesť po nej aj iných mužov. Outdorové aktivity – zlaňovanie, streľba z luku, októbrová stanovačka v divočine a dobré jedlo. To všetko popretkávané v duchu knihy Divoký v srdci od Johna Eldredgea. V piatok večer, počas chvíle na stíšenie, sa mi v mysli spontánne spustil film mojej duchovnej cesty muža s Johnom Eldredgeom. Dobrodružno-duchovné kráčanie s Bohom prostredníctvom jeho kníh.

Posvätná romanca 2004

Prvý kontakt s autorom prišiel v roku 2004 vo formácií nášho spoločenstva knihou Posvätná romanca. Tu som si začal pomaly uvedomovať, že autorovi ide o hĺbku nášho srdca.

Divoký v srdci 2005

Veľký zlom pre mňa prišiel v roku 2005 cez knihu Divoký v srdci. Tá kniha bola pre mňa ako skauta kráčajúceho na ceste s Bohom čímsi prelomovým. Po mojom obrátení som si myslel, že Boh tú moju vášeň pre divočinu a dobrodružstvo ticho toleruje a čaká, kedy „zmúdriem“ a prejde ma to. No v knihe som dostával odpoveď, že Boh tú vášeň do mňa vložil a chce, aby som cez to ukazoval svetu, že On je Boh, ktorý je Bohom milujúcim dobrodružstvo a divokosť. Na druhej strane som spoznal, že som mužom zraneným a mám Mu dovoliť, aby ma uzdravoval ako muža, postupne a Jeho tempom.

Očarujúca 2006

Na začiatku môjho vzťahu s mojou manželkou Luckou som si na jej odporúčanie prečítal knihu Očarujúca. Knihu napísala Stasi Eldredge s manželom Johnom. Chcel som nakuknúť do ženského sveta a trocha viac mu rozumieť. Myslím, že sa to podarilo. Z tejto knihy ma najviac oslovila myšlienka, že Boh má vo svojom srdci miesto, ktoré nemôže naplniť nik iný iba ja.

Veľký príbeh 2008

Kniha Veľký príbeh ma zo začiatku oslovila svojou hrúbkou. Svojou mini hrúbkou. Vďaka knihe som si viac začal uvedomovať, kto je Autorom môjho príbehu a že môj príbeh je súčasťou omnoho väčšieho príbehu, ešte spred stvorenia sveta.

Z chlapca kráľom

V roku 2010 ma znova akosi začalo ťahať ku knihe Divoký v srdci. Túžil som opäť prebudiť tú divokosť vo mne. V tých mesiacoch prišli chlapi zo spoločenstva, že čítajú nejakú novú knihu od Johna, že vraj nejaký upgrade alebo 2. diel Divokého v srdci. Bola to kniha Z chlapca kráľom. S veľkou chuťou a túžbou som sa do nej pustil aj ja. No neprečítal som ju za týždeň, ale za rok a pol. Nie preto, lebo nebol priestor u mňa, ale po začítaní sa do 1. kapitoly som zistil, že pre tú knihu potrebujem viac času. Chcel som počas jednotlivých kapitol nechať čas na Božie pôsobenie vo mne. Ten čas bol časom mojej osobnej duchovnej formácie milovaného Otcovho syna. Jeho sprevádzanie cez životné etapy cesty muža vo mne a uzdravovanie môjho pokriveného pohľadu na mňa ako syna a na Neho ako na Ocka. Jedna z myšlienok, ktoré ma dodnes sprevádza: Boh Otec vychováva svojho syna cez ťažkosti, ale je plne prítomný pri synovi, keď tými ťažkosťami prechádza a pomáha mu ich prekonať. Skutkom, radou, ale hlavne istotou, že ho miluje a je pri ňom.

Láska a vojna 2012

V lete 2012 prišla moja manželka Lucka s myšlienkou skúsiť prejsť spoločne knihu Láska a vojna o manželstve, ktorú napísal John spolu so Stasi. Chytil som sa toho, veď predsa obaja majú dobré knihy a lákalo ma pozrieť sa na tému manželstva v ich podaní. Dali sme si za úlohu stále počas jedného týždňa prečítať, každý sám, jednu konkrétnu kapitolu. Po týždni sme si k nej sadli a porozprávali sme sa, koho čo oslovilo. Bol to čas zblíženia pre nás, po rokoch venovania sa len našim malým deťom. Najviac ma oslovilo, že mi dvaja sme spolubojovníci, ktorí si kryjú vzájomne chrbát. Máme nepriateľa a nie je ním moja manželka/manžel, ale Zlý. Druhá vec bola uvedomenie si, že náš vzťah má byť reklamou pre iných na Ježišovu lásku voči nám ľuďom.

Kráčanie s Bohom 2017

Raz na Vianoce som si poprosil knihu Kráčanie s Bohom. Nachádzal som sa v ťažkom životnom období. Zápasil som s depresiou. Zatúžil som opäť cez Johnovu knihu dovoliť Bohu uvoľniť moje vnútro. Túžil som opäť prežívať radosť a moje synovstvo. Ťažoby a úzkosti už bolo dosť. Čítanie tejto knihy bolo pre mňa krokmi k postupnému uvoľňovaniu. Kniha bola pre mňa „poštuchnutím“ vnímať modlitbu ako čas sedenia s milovaným Otcom a nie podávanie výkonu pri produkovaní modlitieb.

Všetko tvoríš nové 2019

Jeden môj priateľ nám v lete 2019 podaroval knihu Všetko tvorím nové. Len čo som tú knihu mal doma, začala ma príjemne vyrušovať túžba prečítať si ju. Tak ako som tú knihu túžil čítať, tak som sa ťažko prehrýzal cez jednotlivé kapitoly. Až na konci sa vo mne vďaka knihe prebudila nádej a radosť. Nádej a radosť z toho, že nič nie je stratené. Ježiš raz všetko, naozaj všetko, obnoví a bude to ešte krajšie ako tu na zemi.

Vezmi si svoj život späť 2020

Počas pandémie koronavírusu som naďabil na momentálne najnovšiu knihu od Johna EldredgeaVezmi si svoj život späť. Tak ako nikdy ma oslovil text zo zadnej strany knihy.

Toto je vraj kniha, ktorá ti pomocou desiatich jednoduchých cvičení ukáže ako získať svoj život naspäť. Budeš môcť žiť v tejto šialenej dobe v slobode, s ľahkým srdcom a bezstarostne. Túto knihu čítam už rok. Pomaly kapitolu po kapitole. Keď ju beriem do rúk a čítam, prežívam čosi vyrušujúce a upokojujúce zároveň. Predstavte si situáciu, že ste v kolotoči svojich povinností, máte pocit, že nič nestíhate a cítite neuveriteľný tlak. Zrazu sa ocitnete v strede leta v Chorvátsku, pred vami krásne more a hory a vy viete, že o všetky vaše povinnosti sa stará Niekto, kto má na to tie najlepšie kompetencie – lepšie ako vy. Vaša duša sa upokojuje a vy plnými dúškami prežívate tento nádherný moment. Nechávam Boha nech ma učí žiť tieto cvičenia v mojom živote a pomáha mi pokojne dýchať v tomto svete. 

Som veľmi vďačný Bohu za dar Johna Eldredgea a jeho tvorby. Vďaka nemu som odkryl veľkú časť Božieho Otcovho srdca.

Jozef Červeňák alias Redmen

PS: Akurát nám náš priateľ Bohuš Živčák rozposlal úryvok z pripravovanej knihy Johna Eldredgea, ktorá vyjde v USA až v júni 2022. Exkluzívne vám z nej odkrývame krátke posolstvo na tieto dni:

Každé ľudské srdce na tejto planéte bije, lebo ho udržiava Ježiš Kristus. Každý nádych každého muža, ženy a dieťaťa je v tejto chvíli, a v každej nasledujúcej chvíli možný lebo Ježiš Kristus vládne nad všetkým.

Slnko dnes vyšlo a slnko vyjde zajtra pretože Ježiš Kristus skutočne vládne. Pomysli na milióny nádherných vecí v prírode, ktoré sa práve teraz dejú: Soby stále migrujú. Delfíny stále brázdia oceány. Veľryby sa stále vynárajú, aby sa nadýchli a aby sa znovu ponorili do hlbín. Celá ríša zvierat žije, dýcha a prekvitá lebo príbeh Ježiša Krista je hlavným príbehom a pretože On všetko udržiava mocou svojho slova, ako hovorí Písmo.”

Tak „zodvihnime hlavu, lebo sa blíži naše vykúpenie“. – Tím Kumran.sk z Podolínca

Jozef Červeňákhttp://www.kumran.sk
Som učiteľom telesnej a športovej výchovy na základnej škole. Z Božej dobroty mám úžasnú manželku Luciu a štyri deti. Fascinuje ma Božia divokosť i jemnosť zároveň. Knihy sú pre mňa oknom k Nemu.

Najčítanejšie články