HomeBlogyModlitba Maxa Lucada v časoch pandémie

Modlitba Maxa Lucada v časoch pandémie

Autor

Dátum

Kategória

Drahý Pane,

stále dúfame, že sa prebudíme. Stále dúfame, že ospalo otvoríme oči a pomyslíme si: To bol ale strašný sen! Ako by sa také niečo mohlo stať?

Iba pred chvíľou maminy balili deťom desiatu. Iba pred chvíľou šéfkuchári plánovali denné menu. Iba pred chvíľou štadióny jasali, nevesty kráčali k oltáru a susedia diskutovali o počasí.
A v jednom okamihu sa to všetko zmenilo. Náš pokoj, naše plány, našu bezpečnosť narušila záhadná choroba. V zlomku sekundy sa zmenil náš jazyk i správanie. Dokonca aj deti už chápu slová ako „vírus“, „karanténa“ a „COVID-19“.
Starká v domove sociálnych služieb nemôže prijímať návštevy. Zamestnanci pracujú z domu v teplákoch a papučiach a s klientmi komunikujú po telefóne a cez internet. Podania rúk a objatia sme na neurčito vylúčili zo svojich životov.
Toto zvláštne obdobie prinieslo so sebou strach, aký sme od 11. septembra 2001 nepoznali. Strach z toho, čo by sa mohlo stať. Strach z dotyku. Strach z nákazy. Strach z toho, čo nevidíme.

Sprav to znova.

Otče, bojíme sa, preto prichádzame k tebe. Neprosíme povrchne; prosíme úpenlivo. Nežiadame ľahostajne, žiadame naliehavo. Vieme, čo dokážeš, čítali sme o tom svedectvá. Uvažujeme o nich a úpenlivo prosíme: „Sprav to znova, Pane. Sprav to znova.“
Spomínaš si na Jozefa? Zachránil si ho z cisterny. To isté môžeš spraviť aj pre nás. Správ to znova, Pane.
Spomínaš si na Izraelitov v Egypte? Ochránil si ich deti pred anjelom smrti. Aj my máme deti, Pane. Sprav to znova.

A čo Sára? Spomínaš si na jej modlitby? Vypočul si ich. A čo Jozua? Spomínaš si, ako sa bál? Posilnil si ho. A ženy pri hrobe? Vzkriesil si ich nádej. A Tomášove pochybnosti? Odstránil si ich. Sprav to znova, Pane. Sprav to znova.
Daniela si zmenil zo zajatca na kráľovho poradcu. Z rybára Petra si urobil Petra apoštola. Vďaka tebe sa z pastiera Dávida stal vojenský vodca. Sprav to znova, Pane, pretože potrebujem poradcov. Potrebujeme apoštolov. Potrebujeme vodcov. Sprav to znova, Pane.
To, čo dnes vidíme v správach, si ty videl v onen dávny piatok. Stratenú nevinnosť. Trpiace dobro. Plačúce matky. Bojíme sa, že aj našich priateľov, príbuzných a celý svet zahalí temnota, aká padla na tvojho Syna. Ako naším svetom otriasla choroba, tak ním otriasol aj ten deň, keď prebodli Dieťa večnosti.

Daj nám zažiť novú Veľkú noc! 

Videl si to, ale nezakolísal si, Pane. Po troch dňoch, ktoré tvoj Syn strávil v tme, si odvalil kameň a zatriasol si zemou, takže temný piatok sa zmenil na žiarivú nedeľu. Sprav to znova, Pane. Daj nám zažiť novú Veľkú noc!

Vidíme, ako sa svet obracia k tebe

Otče, ďakujeme ti za toto obdobie jednoty. Dojímajú nás nezištné skutky služby. Neznámi sa s nami delia o to, čo majú. Naši zdravotníci hrdinsky riskujú vlastné zdravie, aby sa o nás postarali. Ďakujeme ti za ich obdivuhodné nasadenie.

Vidíme, ako sa svet obracia k tebe, Otče. Ľudia sa navzájom povzbudzujú citátmi z Písma a pripomínajú si, že ty vládneš nad všetkým. Na sociálnych sieťach čítame príspevky, ktoré nás nabádajú k vzájomnej úcte a starostlivosti. Vyznávame, že sme sa báli, ale vďaka tebe máme nádej.

Otče, prosíme ťa, zahrň svojím milosrdenstvom tých, ktorí trpia. Obdaruj našich svetských predstavených múdrosťou prevyšujúcou ich vek a skúsenosti. Zmiluj sa nad tým, ktorých zasiahla choroba. Daj nám milosť pomáhať si navzájom a vieru, aby sme nepochybovali.
A milostivo zhliadni na cirkev, prostredníctvom ktorej už dvetisíc rokov uzdravuješ tento zranený svet.

Sprav to znova, Pane. Sprav to znova.
O to ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.
Amen.

Max Lucado

Najčítanejšie články