HomeBlogyÁno, bude to iná Veľká noc! Prežime ju ešte hlbšie!

Áno, bude to iná Veľká noc! Prežime ju ešte hlbšie!

Autor

Dátum

Kategória

Veľkú noc bez omší, obradov a stretnutí s rodinou a priateľmi si mnohí z nás nevedeli predstaviť. Dnes sa tento stav stáva realitou. Nie je to však dôvod na strach ani smútok, veď vieme, že tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré! (Rim 8,28) Verme, že aj tento čas je časom požehnania a milosti! Nespochybňujme rozhodnutia biskupov o neverejnom slávení Veľkej noci, radšej hľadajme spôsoby, ako nás táto situácia môže priviesť ešte bližšie k Bohu. Neobmedzujme Božie pôsobenie len na spoločné slávenie v kostoloch. Áno, Boh je špeciálne prítomný vo sviatostiach, ale vo chvíľach, keď to nie je možné, si nájde spôsoby ako sa dotknúť svojich milovaných.

Verme, že aj táto Veľká noc bude časom požehnania a milosti! 

Nájdime si čas na modlitbu! A toto nehovorí unudený dospelý človek, ktorý už videl všetky filmy a seriály, tohto storočia a v čase karantény popresúval všetok nábytok v byte, ale matka, ktorá je rada, keď sa jej podarí osprchovať, lebo si uvedomuje, že inej cesty niet.
Čítajme písmo! Biblia nie sú iba slová, je to živé Božie slovo prítomné medzi nami. Ja sama mnohým veciam nerozumiem, ale v týchto dňoch sa snažím čítať každý deň aspoň pár kapitol. A verím, že Boh odmeňuje vernosť a príde ten čas, keď jeho slová ožijú pred mojimi očami a naozaj sa dotknú môjho srdca!

Pripomínajme si jeho zázraky! A urobme mu priestor aby ich mohol konať aj dnes.

Objavujme krásu liturgie, aj keď ide o obývačkovú svätú omšu v priamom prenose a vy si ani nemáte kde sadnúť, lebo vaše deti sa rozhodli, že aj všetky bábiky a zvieratká sa chcú zúčastniť tohto slávenia a zaplnili gauč. Dovoľme Bohu ukázať sa aj v týchto situáciách.
Buďme vnímaví k druhým! Zaujímajme sa o tých, ktorí sú sami a opustení ale aj o tých, ktorí žijú s nami v jednej domácnosti. Dajme im viac pozornosti, viac lásky. Dajme ľuďom okolo seba nádej.
Snažme sa vidieť Božiu prítomnosť v našom živote! Pripomínajme si jeho zázraky! A urobme mu priestor aby ich mohol konať aj dnes. Aj v čase karantény.

Tento rok nedostaneme instantnú Veľkú noc, po povrchu ktorej budeme môcť kĺzať ako inokedy.

Tento rok nedostaneme instantnú Veľkú noc, po povrchu ktorej budeme môcť kĺzať ako inokedy. Nebudeme môcť žiť z tradícií. Prišiel čas, aby sme zašli na hlbinu. Veľká noc síce nebude slávená v kostoloch, ako sme boli zvyknutí, ale nič sa nemení na tom, že Ježiš za nás zomrel a vstal z mŕtvych! Všetko čo potrebujeme na hlboké prežitie Veľkonočných sviatkov máme. Boh už urobil všetko! Teraz sme na rade my! Dovoľme, aby nám tento náročný čas slúžil na dobré!

Veronika Zamkovská
Manželka a matka troch dcér, ktorá rada číta a občas aj píše.

Najčítanejšie články