HomeKto smeMartin Lojek – programátor

Martin Lojek – programátor

Autor

Dátum

Kategória

Spomínam si na prvý Števov telefonát z roku 2013, keď sa ma pýtal, či by som si našiel niekedy cestu na východ, aby sme pohovorili o technických možnostiach upgradu e-shopu Kumran.sk.  Zasmial som sa, lebo žijem už pár rokov pod Tatrami v Kežmarku, a tak som odvetil áno, rád 🙂 Oboch nás potešila pekne sa črtajúca spolupráca s reálnou možnosťou častejších osobných stretnutí.

Porady sa opakovali častejšie a po analýzach rôznych technických možností migrácia e-shopu naberala s postupným programovaním na obrátkach. Písanie kódu ma baví, aj keď niekedy som sa stretával s nedostatočnou technickou dokumentáciou systémov alebo boril s limitmi niektorých technológií. S Božou pomocou sa veľký krok migrácie podaril a momentálne vylepšujeme technické možnosti e-shopu. Som vďačný Pánovi, že som bol pozvaný do tohto projektu, lebo ma stále fascinuje šírenie Božieho kráľovstva. Kumran vnímam ako úžasný spôsob distribúcie Božieho slova skrze knihy a kresťanský outfit.

Okrem Kumranu sa venujem programovaniu systému MojaKomunita.sk a rôznym kresťanským projektom, ktoré na nej bežia, napr. ZKSM, MPK, LifeTV a pod. Keď mám niekedy kúsok času, sem-tam spravím nejaký komerčný web.

V Kumrane sa mi veľmi páči tím, úprimne oceňujem nasadenie každého člena. Každý si robí svoju prácu veľmi dobre, pozná svoje kompetencie, s plným nasadením vykonáva svoju činnosť a dostatočne dôveruje svojim kolegom, že robia to isté. Týmto spôsobom to funguje ako dobre organizovaný mechanizmus, ktorý sa – ako vidieť – pekne posúva celý dopredu.

Práca programátora ma baví, ale nie je to celý môj svet. Milujem Pána, svoju manželku a detičky. Pán Ježiš je mojou najsilnejšou inšpiráciou a cieľom. V roku 2000 som zažil silné obrátenie, Boh sa ma dotkol a zmenil celý môj život. Odvtedy sa snažím vyhľadávať možnosti pre šírenie evanjelia. Za tie roky som mohol s Pánom zažiť kopec dobrodružstiev: v spoločenstve Dávid (Spišská Belá), kde som ako kresťan vyrastal, sme robili kopec evanjelizačných a formačných podujatí, spoznával som ľudí, ktorí milujú Krista, a moje presvedčenie o tom, komu patrí môj život, sa prehlbovalo. Život ma posunul ďalej a posledných šesť rokov som členom spoločenstva Judita vo Vrbove. V tomto spoločenstve zdieľame s manželkou svoj život, modlíme sa jeden za druhého, študujeme Božie slovo, organizujeme charitatívne podujatia a posledné roky nás Pán pozval do služby formácie identity a vzťahov, hlavne pre tých, ktorí spolu chodia alebo sa pripravujú do manželstva. Milujem ten pocit, keď vidím na konci seminára či víkendovky zaslzené oči účastníkov od dojatia z Božieho dotyku a uzdravenom srdci 🙂

Mojou najobľúbenejšou detskou knihou sú jednoznačneTraja pátrači. Momentálne mám okrem magazínov rozčítané tri knižky – John Bevere: Bližšie k Bohu (odporúčam, podľa mňa jeden z najlepších kresťanských autorov), Päť jazykov lásky pre deti (Gary Chapman a Ross Campbell) a jeden technický titul: Big Data a NoSQL databáze (kolektív autorov).

Z príbehov Biblie asi najviac v mojom živote rezonuje úsmevno-obľúbený príbeh Jonáša. Niekedy, hlavne keď Pán volá do novej služby, mám pocit, že je to o mne 🙂

Najčítanejšie články