HomePodcastMária Mekelová: V orchestri sú dôležité aj druhé husle (Scribendi podcast #004)

Mária Mekelová: V orchestri sú dôležité aj druhé husle (Scribendi podcast #004)

Autor

Dátum

Kategória

Život zasvätila rodine a službe. Ako si nastaviť priority a nezblázniť sa? O manželstve s gréckokatolíckym kňazom, úskaliach služby a práci s ľuďmi na okraji spoločnosti hovorí Mária Mekelová z Gréckokatolíckej rómskej misie. 

Štvrtá epizóda podcastu Scribendi nás zaviedla na východ Slovenska. Premiérovo bola našim hosťom zástupkyňa nežnejšieho pohlavia. Na Sigorde v rozostavanej budove krajského centra Gréckokatolíckej rómskej misie sme sa zhovárali s Máriou Mekelovou. 

Mária Mekelová je manželkou gréckokatolíckeho kňaza Martina Mekela. Foto: Marek Molnár

Mária Mekeleová je manželkou gréckokatolíckeho kňaza Martina Mekela, s ktorým sa angažuje v misii Rómom. Popri službe pracuje ako farmaceutka v lekárni a vychováva 3 deti. Práve na manželstvo s kňazom smerovala naša prvá otázka, pretože pre ľudí z rímskokatolíckeho obradu je to neprebádaná oblasť. 

“Ani gréckokatolícky kňazi sa nemôžu oženiť,” uvádza na pravú mieru s pokojom náš hosť. Vysviacka, diakonská aj kňazská je vždy po prijatí sviatosti manželstva a manželka musí svojím podpisom potvrdiť súhlas s budúcim inštitútom kňazstva svojho manžela. Začiatky manželstva a spoločnej služby neboli, pochopiteľne, jednoduché. “Človek nemôže povedať, že ide úplne pripravený,” reaguje Mária Mekelová pri spomienky na prvú farnosť, kde zažívali veci, na ktoré sa jednoducho nedá pripraviť. 

Práce na novom centre pokročili, ale roboty je stále dosť. Foto: IG/romskamisia

S malými deťmi prišlo do života manželov veľa radosti, ale taktiež sa museli zmeniť priority. Služby prirodzene ubudlo a času bolo, samozrejme, menej. Podľa Márie sa to zvládať dá, ale kľúčová je komunikácia medzi manželmi. Keď boli ich deti malé, jej služba sa presunula domov k deťom. Veľmi jej pomohlo uvedomenie si, že „aj druhé husle sú v orchestri dôležité” a služba doma s deťmi nie je o nič menej. Ba práve naopak. Vytvára zázemie pre manžela a jeho prácu. 

o. Martin Mekel pred novovznikajúcim Krajským centrom rómskej misie. Foto: IG/romskamisia

Kniha A zaznel šofar rozpráva príbeh o pastorovi, jeho manželke a strastiach, ktorým musia čeliť pri spoločnom fungovaní. Hoci je Mária manželkou gréckokatolíckeho kňaza, v príbehu knihy a jej prostredí môžeme spozorovať pár paralel. 

“Najdôležitejší je vzťah s pánom Ježišom, “ uvádza svoj prehovor Mária Mekelová. Vzápätí dodáva, že z vlastnej skúsenosti pozná pasce, ktoré číhajú na všetkých služobníkov. Spasiteľský syndróm, porovnávanie, pýcha a robenie vecí na vlastnú päsť patria k tým najčastejším. 

Mnoho rodičov uvažuje o tom, kedy je čas zapojiť do aktivít vo farnosti alebo spoločenstve aj ich deti. Mária Mekelová sa v Scribendi podelila so svojou skúsenosťou, ktorej výsledkom je aj pieseň Priateľ so skupinou F6. V pesničke sa objavujú aj mladí Mekelovci. 

Rómska misia sa rodila postupne. Z krstných náuk sa vykľulo spoločenstvo mužov, pridal sa skauting s mladšími ročníkmi a postupne sa skupiny rozrástli. Neskôr sa ukázala pre Máriinho manžela Martina možnosť ísť do špeciálnej pastorácie pre Rómov a vznikla rómska misia. Dôležité sú malé skupinky, pretože všetci máme problémy a potrebujeme sa zdieľať. 

Mária Mekelová získala ocenenie Žena roka 2018 za okres Vranov nad Topľou. Nominovali ju práve ženy z Gréckokatolíckej rómskej misie. Ovocie misie vidieť napr. aj v uvedomení si svojej hodnoty a zmene štýlu obliekania. “Nie my sme tí, ktorí to urobíme, ale evanjelium mení životy,” uzatvára náš rozhovor Mária Mekelová.

Ohromné maličkosti Márie Mekelovej:

“Káva s manželom a divé maky, ktoré rastú aj na tých najmenej predpokladaných miestach.”

Momo a pan Patrik ďakujú Márii Mekelovej za príjemný rozhovor v podcaste Scribendi a prajú veľa požehnania do ďalšej služby. 

Viac o Gréckokatolickej rómskej misii sa môžete dočítať na romskamisia.sk Môžete ju podporiť aj priložením darcovského produktu k vášmu nákupu na Kumran.sk

V podcaste si ďalej vypočujete:

Ako si Mária Mekelová nastavila priority, aby zvládla rodinu a službu popri zamestnaní? 

Ako si ustriehnuť čas jeden pre druhého? 

Ako bojovať proti pýche a iným pasciam v oblasti služby?

Vyrobil Kumran.sk

Moderátori: Momo, pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články