HomeBlogySladký román či dobrá lekcia do života?

Sladký román či dobrá lekcia do života?

Autor

Dátum

Kategória

O knihe A zaznel šofar sme priniesli už viacero blogov. Prečo sa však stále vraciame k myšlienkam z tohto románu a pravidelne prinášame nové postrehy z radov čitateľov? Zrejme je to preto, že kniha Francine Riversovej nie je iba sladkým románom. Príbeh, ktorý môže prehovoriť do našich dní, je skutočne dobrou lekciu do života pre každého jedného z nás.

Prečítajte si postrehy manželov Strežovcov a Márie Mekelovej, manželky gréckokatolíckeho kňaza, ktoré nás zavedú až k podstate príbehu Paula a Eunice.

Pán Ježiš povedal: „Nie každý, kto mi hovorí: Pane, Pane!, vojde do nebeského kráľovstva“ (Mt 7, 21). Tieto slová sa nám často pripomínali, keď sme čítali túto knihu. Dostávalo nás do bázne, keď sme si uvedomili, že nijaká služba, nech by vyzerala akokoľvek dobre, nezaručuje, že sme ľuďmi podľa Božieho srdca a napĺňame Božiu vôľu. Pastor Paul z príbehu mal dobrý plán. Marketingovými ťahmi chcel vybudovať veľké Božie dielo, no popritom zabudol, že Božie kráľovstvo sa nebuduje metódami tohto sveta. Až keď do svojho sebestačného srdca vpúšťa Boha, povstáva z ruín niečo nové a neotrasiteľné. Aj napriek tomu, že budovanie úspešného zboru v americkom prostredí nám nemusí byť úplne blízke, knihu veľmi odporúčame. Zvlášť tým, ktorí pracujú v Cirkvi akýmkoľvek spôsobom.

manželia Janka a Pavol Strežovci

Pri čítaní stránok knihy „A zaznel šofar“ mi Boh pripomenul slová z listu Timotejovi o charaktere Božieho služobníka. Autorke sa excelente podarilo pomenovať niektoré pasce nepriateľa, cez ktoré chce zastaviť Božie dielo. Opäť sa do hĺbky dotkla tém, ako sú služba, odpustenie, pokánie, otcovstvo, modlitba…
Odkazom pre mňa, ako manželku gréckokatolíckeho kňaza je, aby som v každej situácii zostávala blízko pri Ježišovi a nenechala sa zaplaviť horkosťou či sebaľútosťou. Vykreslenie vnútorného života pastora Paula a jeho konania môže pomôcť porozumieť, aká dôležitá a vzácna je príhovorná modlitba. Nezabúdajme žehnať služobníkom v našom okolí, napriek tomu, že robia chyby.

Mária Mekelová, manželka Martina Mekela (riaditeľa Gréckokatolíckej rómskej misie)

Monika Bendíková
Monika Bendíková
Nová kreatívna krv v Kumrane, ktorá sa nebojí nových výziev a príležitostí. Čerstvá manželka, ktorá rada prekonáva svoje limity v prírode, ale nepohrdne ani pokojným večerom pri filme či dobrej knihe.

Najčítanejšie články