HomePodcastGabriela Grešnerová: Materstvo ma formuje k svätosti (Scribendi podcast #039)

Gabriela Grešnerová: Materstvo ma formuje k svätosti (Scribendi podcast #039)

Autor

Dátum

Kategória

Nenápadný vokál z kapely Heartbeat a žena príbehov, pre ktorú je rodina splnený sen. Rozhovor plný úprimného smiechu aj zlomeného hlasu. O najväčších strachoch, nepopierateľných zázrakoch a advente v rodine rozpráva Gabriela Grešnerová zo spoločenstva Piar.

V podcaste si vypočujete:

  • O akých zázrakoch môže svedčiť Grešnerovci?
  • Čo vnáša pokoj do rušného času adventu?
  • Prečo je pre náš dôležitý nekomfort?
  • Čo robí v ťažkých chvíľach rodina Grešnerovcov?

Poslednú epizódu pred blížiacim sa adventom sme sa vybrali nahrať do centra regiónu Horná Nitra. Prievidza má bohatú históriu a jej neodmysliteľnou súčasťou je dnes aj rehoľa piaristov. K piaristom patrí spoločenstvo Piar a práve odtiaľ vychádza hostka 39. epizódy podcastu Scribendi Gabriela Grešnerová.

Spoločenstvo Piar na spoločnom letnom stretnutí. (Gabika vľavo dole) Zdroj: Fb/piar.sk

Gabika vyštudovala učiteľstvo hudobnej výchovy a anglického jazyka, ale momentálne je na materskej dovolenke a spolu s manželom Jánom vychovávajú štyri deti. Ak Gabiku poznáte, s veľkou pravdepodobnosťou je to vďaka kapele Heartbeat. Hoci o sebe hovorí, že bola len nenápadným vokálom s pokojným srdcom možno skonštatovať, že patrila k základným stavebným kameňom zoskupenia.

„V podstate je to veľmi jednoduché a niekedy si Pán Boh používa jednoduché veci a začiatky,“ konštatuje mladá mamička na margo začiatku skupiny Heartbeat. Kapela sa dala dokopy preto, aby pokryla vlastnú službu v Prievidzi, keďže skupina Godknows hrávala čoraz častejšie mimo mesta. Heartbeat sa nakoniec vyprofiloval na skupinu, ktorej piesne zneli na celom Slovensku a pozdvihovali duše ľudí k Bohu.

Pôvodná zostava kapely Heartbeat. Zdroj: Fb/heartbeatpiar

Po čase Gabika celkom prirodzene vymenila pódiá na festivaloch za manželstvo a materstvo. „Bolo to moje vysnené povolanie, byť matkou,“ odhaľuje štvornásobná mama. S pribudajúcimi deťmi sa stupňovali aj nároky na rodičov, no Gabika napriek tomu hovorí, že žije splnený sen.

Nová kniha Maxa Lucada Bol si stvorený pre túto chvíľu píše o tom, že životným strastiam sa nevyhne nikto z nás, ale práve to sú momenty, v ktorých môžeme svedčiť o Bohu. Grešnerovci zažili podobnú situáciu, keď boli v očakávaní tretieho prírastku do rodiny. „Na začiatku tehotenstva mi vyšla vysoká pravdepodobnosť na Downov alebo Edwardsov syndróm,“ spomína Gabika.

Rodina je pre Gabiku splnený sen. Najmladšia Zuzanka na fotografii chýba, ale môžete ju počuť v našom podcaste. Zdroj: archív GG

Pravdepodobnosť, že dieťatko sa narodí postihnuté bola 1:3 a pre rodinu to po zistení bola riadna rana. Keďže išlo o rané štádium tehotenstva, manželom ponúkali aj potrat, ktorý Grešnerovci pochopiteľne odmietli. V ťažkej chvíli sa obuli do chvály a ďalšie vyšetrenie postihnutie nepreukázali. Hanka sa narodila zdravá. Podobne ako píše Lucado vo svojej knihe: Nech je ťažkosť akákoľvek, úľava príde.

Gabika na akcii spoločenstva Piar. Zdroj: Fb/piar.sk

Vianoce na nás začínajú vyskakovať z pultov supermarketov už teraz, čo je neklamným znakom, že advent sa blíži. Ako prežívajú advent Grešnerovci? „Mne sa prežívanie adventu dosť zmenilo, keď sme sa zobrali s Jankom,“ prezrádza Gabika. Z manželovej rodiny si priniesli adventný zvyk každodennej modlitby ruženca. „Ruženec je niečo, čo mi prináša pokoj a pohodu pred Vianocami,“ uzatvára náš rozhovor Gabika Grešnerová.

Produkty spomínané v podcaste:

Podcast Scribendi ďakuje Gabike za úprimný rozhovor, chvíle smiechu i hĺbky a praje veľa požehnanie celej rodine Grešnerovcov.

Ohromné maličkosti Gabiky Grešnerovej:

uprataný dom, skrinka alebo skrátka čokoľvek a kvetiny na stole

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články