HomePodcastManželia Dzurňákovci: Sme hľadači vôní a tvorcovia príbehov (Scribendi podcast #036)

Manželia Dzurňákovci: Sme hľadači vôní a tvorcovia príbehov (Scribendi podcast #036)

Autor

Dátum

Kategória

Rozhodli sa zakonzervovať vôňu… A to doslova! Sterilný svet vymenili za svet vôní a ich sviece sa stali schránkami pamätí v konzerve. Ako vonia spomienka na starých rodičov a ako vzniká svieca s príbehom? O projekte Candler, nebezpečných pečených holuboch a manuálnej práci rozprávajú manželia Elena a Martin Dzurňákovci.

V podcaste si vypočujete:

• Koľko vrstiev sa ukrýva v jednej svieci?
• Sú sviece Candler len pre ženy?
• Čo je na tvorbe sviece najkomplikovanejšie?
• Ako prebieha výroba vône?

Jeseň sa pevne usadila v našich zemepisných šírkach a prichádza čas dlhých večerov. K nim neodmysliteľne patrí obľúbené kreslo, teplá huňatá deka a obľúbená kniha. Atmosféru vie výborne dotvoriť aj správne zvolená sviečka. Práve výrobcovia sviec, manželia Dzurňákovci, boli hosťami 36. epizódy podcastu Scribendi.

Martin a Elena pri práci. Zdroj: candler.sk

Elenka a Martin, prekladateľka a filmový zvukár, vyrábajú sviece. Nie však hocijaké! Stoja za projektom Candler, teda ručne vyrábaných sviec v konzerve, ktoré voňajú ako spomienky na všakovaké udalosti z našich životov.

V čom sú sviece Candler iné ako tie z pultov veľkoobchodov? „Naše sviečky sú špecifické v tom, že sú v konzerve,“ otvára rozhovor Martin, ktorého pohotovo dopĺňa manželka slovami: „Okrem toho candle je po anglicky svieca, can je konzerva a doplnili sme canned atmosphere, teda konzervovaná atmosféra, čo je koncept ako uvažujeme nad tvorbou sviec.“

Dzurňákovci sa okrem výroby sviec starajú aj o všetky logistické a marketingové procesy. Zdroj: Fb/ Candler – Canned Atmosphere

Manželia pričuchli k manuálnej a predovšetkým remeselnej práci už po skončení vysokej školy. V tom čase hľadali spôsoby ako sa môže z hobby stať niečo užitočné. Rôzne výšivky a vyšívané hodiny vystriedali sviece, ku ktorých tvorbe sa Martin musel spočiatku prinútiť. Zhodujú sa, že takýto druh práce je pre človeka potrebný, pretože človek nie je len duša, ale pochopiteľne aj telo.

Dedov batoh, vlčí hlad či noc pri pahrebe nie sú len nostalgické spomienky na výjavy z našej mladosti, ale aj názvy vôni z dielne Candler. Nosičom vôni sú sójové sviece, ale ako sa vlastne ku konečnej atmosfére resp. vôni dopracovať? „Máme paletu vôní a hľadáme koncept, ktorý vôňou vieme opísať alebo máme koncept a hľadáme vôňu,“ v skratke opisuje postup hľadania vôní Martin. Na začiatku tvorilo Candler osem konceptov, ktoré postupne dopĺňali ďalšie.

Všetky sviece sú dodávané v praktických konzervách. Zdroj: Fb/ Candler – Canned Atmosphere

V projekte Candler nejde len o samotnú sviecu alebo vôňu. Je vedecky dokázané, že vôňa, spomienky a naša pamäť sú úzko prepojené. „Snažili sme vyjadriť rôzne životné situácie. Sviečky voňajú väčšinou tak, ako sa chce človek cítiť v kúpeľni. Vraveli sme si, že to môže byť niečo viac. Priniesli sme vône, ktoré zmiešali našu predstavu o živote s našimi spomienkami,“ pokračuje v rozprávaní Elena. V praxi to znamená, že každá svieca a jej vôňa so sebou nesie príbeh a človek by ho mal pri „ovoniavaní“ objaviť. „Naša konzerva je taká schránka pamätí, ktoré chceme oživovať nielen v nás, ale aj v ľuďoch,“ uzatvára Martin.

Miesto, kde možno sviece ovoňať. Showroom Candler sa nachádza na námestí v Levoči. Zdroj: Fb/ Candler – Canned Atmosphere

Candler navyše kladie dôraz aj udržateľnosť a environmentálne dopady. „Chceli sme, aby sa sviečka dala čo najekologickejšie vyrobiť,“ otvára zelenú problematiku Martin. To znamená, že obaly a konzerva sú zo Slovenska a neprichádza tankerom cez oceán. „Sójový vosk horí 2x dlhšie ako bežný parafínový a nemá škodlivé splodiny,“ nadväzuje Elena. Celá svieca Candler sa dá vyseparovať a v konečnom dôsledku sa dostane späť k dodávateľovi.

Ak si chcete pripomenúť ako vonia babkin kredenc alebo hojdačka na chate a oživiť svoje spomienky, sviečky Candler vám to pomôžu sprostredkovať.

Scribendi podcast ďakuje manželom Dzurňákovcom za rozhovor a praje im citlivý nos na ďalšie voňavé spomienky.

Ohromné maličkosti manželov Dzurňákovcov:

Elena: Pusa od syna

Martin: Prechádzka lesom a hľadanie húb

Produkty spomínané v podcaste:

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články