HomePodcastJulo Slovák: Nevzdávajme zápas o naše vzťahy a sny (Scribendi podcast #037)

Julo Slovák: Nevzdávajme zápas o naše vzťahy a sny (Scribendi podcast #037)

Autor

Dátum

Kategória

Od malých stredoškolských skupiniek až k najväčšiemu evanjelizačnému projektu na Slovensku. Cieľ však ostáva stále rovnaký… Stoja disciplína a vášeň proti sebe? O Godzone Tour, nesení ohňa a vytrvalosti v rozhodnutí hovorí riaditeľ projektu Godzone Julo Slovák.

V podcaste si vypočujete:

• Ako dlho trvá príprava Godzone tour?
• Prečo sa Julo Slovák rozhodol ostať v Sliači?
• Ako si spomína na ich prvý festival?

Rušná ulica a boj o každý centimeter miesta pre svojho štvorkolesového tátoša. Situácia v okolí kancelárie projektu Godzone svedčila o tom, že prípravy na tohtoročné tour vrcholia. Nesmelo vstupujeme do dvora a zápasíme s pocitom, že nejdeme práve vhod, hoci sme na termíne dohodnutí. Zvoníme. „Ahojte, hore po schodoch a vľavo,“ víta nás s úsmevom mladá dáma.

V kancelárii sa stretávame s Julom Slovákom, riaditeľom projektu Godzone a zároveň hosťom 37. epizódy podcastu Scribendi. „Celá tá story začala obrátením, keď som mal 14 rokov,“ začína rozhovor náš hosť. Patril do partie skejterov, ktorá sa zabávala na uliciach a jeho život skrátka nenaberal dobrý kurz. Všetko zmenila modlitba na animátorskej škole, kde sa ho Boh osobne dotkol a začala jeho cesta.

Téma tohtoročného Godzone Tour bude Nevzdávaj to. Zdroj: FB/godzonesk

Po troch rokoch modlitieb, stretiek a hudobných zborov sa sformovala skupinka birmovancov, ktorú od roku 2003 poznáme ako Spoločenstvo SP. O pár rokov neskôr vznikol projekt Godzone, v ktorého jadre sa vyskytujú členovia spoločenstva. Prvé verejné modlitby a evanjelizačné koncerty v kostoloch neboli dokonalé. „Zrazu z kostolov vychádzali ľudia a hovorili nám, že sa ich Pán dotkol. To bola dobrá škola, lebo môžeme robiť veci na vyššej úrovni, pritom tá pointa je tá istá. Úroveň nepridá nič na tom, že jedine Boh môže zmeniť životy ľudí,“ spomína Julo.

Spoločenstvo SP vzniklo v roku 2003 a generácie budúcich členov stále pribúdajú. Zdroj: FB/ spolocenstvosp

Témou tohtoročného Godzone Tour je Nevzdávaj to. Je každoročným lajtmotívom turné niečo syntetické alebo naopak, téma je živá v ľuďoch, cirkvi i spoločnosti? „Veľmi veľakrát sme zažili, akoby nás téma Tour preverila, či to myslíme vážne,“ hodnotí náš hosť. Julo ďalej priznáva, že počas roka mali viacerí pocit, že niektoré veci ako keby bolo treba vzdať, lebo boli priťažké. „Ja už som povedal, že budúci rok už nebudeme rozlišovať tému, ale dáme Všetko bude dobré, lebo naozaj celý tím a spoločenstvo zažíva tú tému bytostne,“ s humorom uzatvára riaditeľ projektu.

Rodina Slovákovcov spolu. Zdroj: IG/skomba_slovak

Čo znamená nevzdať sa? Podľa nášho hosťa to môže znamenať, že máme stále kráčať vpred a nezastavovať, čo nám svojim slovami pripomenul aj pápež František pri návšteve Slovenska. „Myslím si, že je to veľmi dôležitý návyk alebo presvedčenie,“ pokračuje Julo a dodáva: „Nevzdávaj to sa môže spájať aj s disciplínou, ktorá nám pravdupovediac niekedy chýba.“

Ak sa chcete zapojiť do služby v Godzone projekte viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Podcast Scribendi ďakuje Julovi Slovákovi za rozhovor v hektickom čase príprav tour a praje mu veľa podnetných stretnutí.

Ohromné maličkosti Jula Slováka:

Jeho 3 deti a vzácny čas samoty

Vyrobil: Kumran

Moderátori: Momo, Pán Patrik

Patrik Bendík
učím sa mať rád ľudí, hľadám a volím dobro, nechcem premárniť život všednosťou a som rád spolu. asi.

Najčítanejšie články